Povežite se s nama

Događanja

Kak su učili i pisali – naši stari

Objavljeno:

- dana

160. OBLJETNICA ŠKOLSTVA U BREZNIČKOM HUMU

Svi koji žele doznati kako se nekad učilo i radilo u Osnovnoj školi u Brezničkom Humu mogu posjetiti izložbu fotografija te nastavnih pomagala pod nazivom “Škola – nekad i danas” koja je nastala kao rezultat projekta učenika 6. razreda i učiteljice Darinke Cvišić.

Izložba je otvorena u sklopu proslave velikog jubileja, 160. godišnjice organiziranog školstva u Brezničkom Humu, koja će završiti 16. lipnja 2012. godine svetom misom zahvalnicom, baš na samu 160. godišnjicu izdavanja Dokumenta o osnutku škole.

Narodna pučka učiona u Humu

Naime, davne 1852. godinu kada su nadležne vlasti, uvidjevši potrebu za utemeljenjem pučke škole, izdale Dokument o osnutku zakladnice za narodnu pučku Učionu u Humu kod sv. Martina na Lonji, od dana 16. lipnja 1852. godine. Od tada do danas prošlo je 160 godina.

Kao uspomena na 160. rođendan ostat će brošura o razvoju školstva bivšeg učenika Roberta Ivančana.

Veliki jubilej proslavljen je 31. svibnja i 1. lipnja u OŠ Breznički Hum, a osim prigodne svečanosti na kojoj su među čestitarima bile i Sanja Urek, pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, te Đurđa Kulušić, voditeljica Odsjeka za predškolski odgoj i razrednu nastavu u Agenciji za odgoj i obrazovanje, predstavljen je i školski projekt “Kaj su jeli naši stari”, te je održana prigodna svečanost podizanja zelene zastave s obzirom da je škola obnovila status Međunarodne eko škole koji je stekla 2010. godine. Uz veliku obljetnicu vezana je još jedna zanimljivost. Kao uspomena na 160. rođendan škole ostat će brošura u kojoj je prikazan dosadašnji razvoj školstva u Brezničkom Humu, a koju je izradio bivši učenik te škole Robert Ivančan.

Izvor:
Foto: OŠ Breznički Hum

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje