Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu u 2016. za zaposlene pet milijuna kuna više: zaposleno čak 40-ak novih ljudi ili to tek planiraju?

Objavljeno:

- dana

PRORAČUN VARAŽDINA ZA 2016.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš objavio je u petak prijedlog proračuna za 2016. godinu, dokument na temelju kojeg će gradski vijećnici 21. prosinca odlučivati o tome hoće li ostati na čelu Grada ili će u Varaždinu u proljeće biti održani prijevremeni izbori. S čime namjerava dobiti podršku?

Prema prijedlogu proračuna, troškovi su 1,5 milijun kuna viši od prihoda. Ukupni prihodi i primici iznose 358,8 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 360,3 milijuna. Razlika od 1,5 milijun kuna planira se „pokriti“ neiskorištenim dijelom kredita iz 2013. godine u iznosu od 4,7 milijuna. Ostatak od 3,2 milijuna kuna namijenjen je za pokriće dijela proračunskog manjka.

Prihodi nerealni

Već iz tih brojki je vidljivo da, unatoč najavama, prihodi i rashodi nisu planirani realno: predloženi proračun je čak 130 milijuna kuna viši u odnosu na ovogodišnji koji će, prihvate li vijećnici uoči Božića peti rebalans, iznositi 230,5 milijuna kuna. Drugi problem je što se u proračunu za sljedeću godinu ne vidi ozbiljna namjera da se napokon započne sa sanacijom dugovanja, koja se procjenjuju na 60-ak milijuna kuna. Od toga se 32 milijuna kuna odnosi na manjak u proračunu, a ostatak na dugovanja Javne ustanove Gradski stanovi.

– Ako ste pozorno pročitali proračun, a očito da niste, onda ćete vidjeti da u njemu postoji stavka od 3,2 milijuna kuna koja se odnosi na povrat ovih dugovanja od 32 milijuna kuna, kao što su tražili vijećnici. Ove godine planiramo tri milijuna i nešto, iduće godine gotovo četiri milijuna kuna i tako dalje – rekao nam je Habuš.
Iz toga proizlazi da će manjak biti riješen tek za desetak godina, i to pod uvjetom da se ne stvaraju novi minusi! Istovremeno, za povrat duga Gradskih stanova u budžetu za sljedeću godinu nije rezervirana niti kuna.

Za dugove 3,2 milijuna, a za plaće 10 milijuna više

Iako je Grad opterećen dugovima, za kapitalne investicije je predviđeno 37,8 milijuna kuna, pri čemu se najviše, 6,6 milijuna kuna planira za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Varaždin, koja je bila najavljena još 2013. No neće se štedjeti ni na zaposlenima u gradskoj upravi i ustanovama. U 2016. se za plaće i ostale troškove planira gotovo 59 milijuna kuna. To je oko 11 milijuna kuna više nego će biti potrošeno ove godine, a 10-ak milijuna kuna više u odnosu na 2013. i 2014. godinu!

Od 1. siječnja plaće će biti povećane pet do deset posto. Toliko su bile smanjene u svibnju 2014. uz odredbu da će se osnovica za obračun 1. siječnja vratiti na 5.108 kuna. Iz Grada su nam još ranije objasnili da je gradonačelnik u međuvremenu potpisao kolektivni ugovor, pa osnovicu više ne može samostalno mijenjati, nego isključivo kolektivnim pregovaranjem.

Međutim, viša osnovica nije jedini razlog ogromnog povećanja izdataka za zaposlene. Ove godine je u prvih šest mjeseci potrošeno 23,7 milijuna kuna, što znači da će stvarni trošak na kraju godine biti oko 47,5 milijuna. Prava godina za usporedbu je 2013. Osnovica će 2016. biti ista kao i 2013., a tada je potrošeno 48,6 milijuna kuna. Sada se planira 10-ak milijuna kuna više.

Povećanje plaća u gradskoj upravi i ustanovama Habuš “blagoslovio“ kolektivnim ugovorom

U obrazloženju proračuna je navedeno da trošak raste zbog povećane osnovice, ali i zato što će na zahtjev Ministarstva financija proračunski korisnici postati Gradski bazeni, Gradski stanovi i Koncertni ured Varaždin. Međutim, računica ne štima, jer trošak zaposlenih u te tri ustanove iznosi oko pet milijuna kuna. Otkud onda dodatnih pet milijuna kuna? Ovaj podatak upućuje na to da je u zadnje dvije godine povećan broj zaposlenih ili da se nova zapošljavanja planiraju 2016. Uzme li se da je trošak jedne prosječne bruto plaće 10.000 kuna, riječ je o čak 40-ak zaposlenika!

Zanimljivo je da plaće neće rasti u Dječjem vrtiću Varaždin iako resorni sindikati već tri godine upozoravaju im Grad isplaćuje niže plaće od onih propisanih zakonom. Gradonačelnik Habuš je prije dva mjeseca izjavio da će 2016. biti potrebno osigurati dodatnih milijun kuna za usklađenje. Od toga ništa: sljedeće godine planira svega 200.000 kuna više u odnosu na 2015.

Tko bi mogao podržati proračun?

Hoće li proračun za 2016. biti usvojen? U kuloarima se može čuti da je Habuš već uspio prikupiti većinu, a to je 13 od ukupno 25 vijećnika. Među njima su navodno i vijećnici koji su dosad oštro kritizirali gradsku vlast, pa po tome ispada da su odluku o podršci donijeli prije nego što su vidjeli kakav je plan prihoda i rashoda. Službeno se pak može čuti da će proračun podržati osam vijećnika iz HNS-a, SDP-a i HSU-a, dok će protiv glasovati njih devetero, vijećnici HDZ-a, Reformista te nezavisni Robert Podolnjak i Zlatan Avar. Neodlučno je osam vijećnika iz redova Laburista, HSLS-a, Hrasta, HSS-a i nezavisni Stjepan Cepanec.

Proračunom potvrđeno: rješenja za bale nema

Proračunom za 2016. gradonačelnik Habuš je potvrdio da nema rješenje za balirani otpad. Nakon što je u ovogodišnji budžet uvrstio 95 milijuna kuna za bale, pa to rebalansom povlači, sljedeće godine planira čak 20,5 milijuna kuna više. Iako su sufinanciranje na temelju koncesije odbili kao nezakonito, od Fonda zaštite okoliša Habuš planira dobiti 69,3 milijuna kuna, a putem kredita 30,2 milijuna. Priznao je da su zaboravili na bale iz četiri općine, ali i da moraju osigurati pet milijuna kuna za sanaciju zemljišta ispod bala!

– Morali smo dodati 15,5 milijuna kuna za bale iz četiri općine. Moraju s nama to riješiti da bi se moglo pristupiti sanaciji – rekao je.

Novac od Fonda opet planira bez odluke o sufinanciranju, a planira i 16 milijuna kuna prihoda (podatak iz prijedloga Programa za komunal) od općina Trnovec, Vinica, Sveti Ilija i Petrijanec! Za to nema ni dokument niti obećanje: iz tri od četiri općine su poručili da su zbrinjavanje svojih bala već platili.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati