Povežite se s nama

U fokusu

Kako do bolje gospodarske suradnje

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu boravio veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj

Na poziv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, u Varaždinu je u četvrtak boravio veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markaryan koji se u Gradskoj vijećnici susreo s predstavnicima većih varaždinskih poduzeća od kojih su neki nakon sastanka izrazili nadu da kriza u Ukrajini neće utjecati na jačanje gospodarskih veza.

Uz gradonačelnika i njegovog zamjenika Vjerana Radelića te predsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća Josipa Heheta, sastanku s izaslanstvom ruskog veleposlanstva prisustvovali su predstavnici Vindije, MIV-a, Zagorje-Tehnobetona, Varteksa i Solvisa.

Ruski veleposlanik rekao je da je vrlo zadovoljan suradnjom s Varaždinom, posebice na području kulture jer je upravo njegova zemlja lani bila partner Varaždinskim baroknim večerima. No druga je stvar s međudržavnom robnom razmjenom, što govori o velikim potencijalima na gospodarskom području koji stoje pred ruskim i hrvatskim tvrtkama.

– Razgovarali smo o gospodarskoj razmjeni između Rusije i Hrvatske koja iznosi 1,5 milijarde dolara, kao i svim problemima koji se nalaze pred boljom suradnjom. Veleposlanik je upozorio na problematiku viza nakon ulaska u EU, kao i na potrebu potpisivanja međudržavnog sporazuma o zaštiti investicija. U Hrvatskoj ima nekoliko zainteresiranih investitora te već započetih investicija od strane investitora iz Ruske Federacije koje zapinju. Razgovarali smo iskreno i otvoreno o sadašnjoj situaciji, a svi nazočni izrazili smo želju da će prepreke biti prevladane te da je pred nama drukčija budućnost – rekao je nakon sastanka varaždinski gradonačelnik.

Zahvalivši varaždinskom gradonačelniku na pozivu da posjeti Varaždin, koji nije prvi put posjetio, veleposlanik Ruske Federacije sastanak je također ocijenio otvorenim i korisnim za nastup varaždinskih poduzeća na velikom ruskom tržištu, odnosno ruskih u Hrvatskoj.

– Vjerujem da će uslijediti daljnji, radni kontakti zbog čega je sa mnom savjetnik veleposlanstva za gospodarska pitanja Georgij Mirzojan te tajnik za kulturnu suradnju Boris Pavlov. Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima pronaći rješenja i uspostaviti međusobnu suradnju varaždinskih i ruskih tvrtki jer za to postoji dobar potencijal – rekao je veleposlanik Markaryan.

Veleposlanik je posebno ukazao na to da neka poduzeća, kao što su ona iz metalne industrije, već imaju kontakte s Rusijom, pa će ih trebati produbiti, dok će se za ostala pokušati uspostaviti. To riječi potvrdio je i Franjo Turek, direktor MIV-a.

– Rusiju smo si kao cilj zadali još 2010. godine, ali je trebalo dosta vremena za pripremu. U Rusiji smo tri godine. Krenuli smo 2012. godine s 500 tisuća eura izvoza, iduće godine imali smo 1,8 milijuna, a sada već imamo 2,3 milijuna eura. Nadamo se da ćemo ove godine imati između četiri i pet milijuna kuna prometa. Dakle, već sada imamo realizaciju veću nego cijele prošle godine, a iskreno se nadamo da na našu sve bolju suradnju neće utjecati okolnosti kojima smo svjedoci – rekao nam je Turek.

Sastanku je bio nazočan i generalni direktor Vindije Dragutin Drk kojeg smo pitali vidi li se najjača domaća prehrambena industrija na ruskom tržištu.

– Izlazak prehrambene industrije na rusko tržište zahtjevan je posao, a za to bi prvo trebalo otvoriti poduzeće u Ruskoj Federaciji – rekao nam je čelnik Vindije.

U nastavku posjeta izaslanstvo veleposlanstva Ruske Federacije obišlo je polikliniku Sveti Nikola gdje ih je ravnateljem dr. Damir Štajcar upoznao s mogućnostima suradnje na području zdravstvenog turizma.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje