Povežite se s nama

U fokusu

Kako do bolje gospodarske suradnje

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu boravio veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj

Na poziv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, u Varaždinu je u četvrtak boravio veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markaryan koji se u Gradskoj vijećnici susreo s predstavnicima većih varaždinskih poduzeća od kojih su neki nakon sastanka izrazili nadu da kriza u Ukrajini neće utjecati na jačanje gospodarskih veza.

Uz gradonačelnika i njegovog zamjenika Vjerana Radelića te predsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća Josipa Heheta, sastanku s izaslanstvom ruskog veleposlanstva prisustvovali su predstavnici Vindije, MIV-a, Zagorje-Tehnobetona, Varteksa i Solvisa.

Ruski veleposlanik rekao je da je vrlo zadovoljan suradnjom s Varaždinom, posebice na području kulture jer je upravo njegova zemlja lani bila partner Varaždinskim baroknim večerima. No druga je stvar s međudržavnom robnom razmjenom, što govori o velikim potencijalima na gospodarskom području koji stoje pred ruskim i hrvatskim tvrtkama.

– Razgovarali smo o gospodarskoj razmjeni između Rusije i Hrvatske koja iznosi 1,5 milijarde dolara, kao i svim problemima koji se nalaze pred boljom suradnjom. Veleposlanik je upozorio na problematiku viza nakon ulaska u EU, kao i na potrebu potpisivanja međudržavnog sporazuma o zaštiti investicija. U Hrvatskoj ima nekoliko zainteresiranih investitora te već započetih investicija od strane investitora iz Ruske Federacije koje zapinju. Razgovarali smo iskreno i otvoreno o sadašnjoj situaciji, a svi nazočni izrazili smo želju da će prepreke biti prevladane te da je pred nama drukčija budućnost – rekao je nakon sastanka varaždinski gradonačelnik.

Zahvalivši varaždinskom gradonačelniku na pozivu da posjeti Varaždin, koji nije prvi put posjetio, veleposlanik Ruske Federacije sastanak je također ocijenio otvorenim i korisnim za nastup varaždinskih poduzeća na velikom ruskom tržištu, odnosno ruskih u Hrvatskoj.

– Vjerujem da će uslijediti daljnji, radni kontakti zbog čega je sa mnom savjetnik veleposlanstva za gospodarska pitanja Georgij Mirzojan te tajnik za kulturnu suradnju Boris Pavlov. Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima pronaći rješenja i uspostaviti međusobnu suradnju varaždinskih i ruskih tvrtki jer za to postoji dobar potencijal – rekao je veleposlanik Markaryan.

Veleposlanik je posebno ukazao na to da neka poduzeća, kao što su ona iz metalne industrije, već imaju kontakte s Rusijom, pa će ih trebati produbiti, dok će se za ostala pokušati uspostaviti. To riječi potvrdio je i Franjo Turek, direktor MIV-a.

– Rusiju smo si kao cilj zadali još 2010. godine, ali je trebalo dosta vremena za pripremu. U Rusiji smo tri godine. Krenuli smo 2012. godine s 500 tisuća eura izvoza, iduće godine imali smo 1,8 milijuna, a sada već imamo 2,3 milijuna eura. Nadamo se da ćemo ove godine imati između četiri i pet milijuna kuna prometa. Dakle, već sada imamo realizaciju veću nego cijele prošle godine, a iskreno se nadamo da na našu sve bolju suradnju neće utjecati okolnosti kojima smo svjedoci – rekao nam je Turek.

Sastanku je bio nazočan i generalni direktor Vindije Dragutin Drk kojeg smo pitali vidi li se najjača domaća prehrambena industrija na ruskom tržištu.

– Izlazak prehrambene industrije na rusko tržište zahtjevan je posao, a za to bi prvo trebalo otvoriti poduzeće u Ruskoj Federaciji – rekao nam je čelnik Vindije.

U nastavku posjeta izaslanstvo veleposlanstva Ruske Federacije obišlo je polikliniku Sveti Nikola gdje ih je ravnateljem dr. Damir Štajcar upoznao s mogućnostima suradnje na području zdravstvenog turizma.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje