Povežite se s nama

U fokusu

Kako do bolje gospodarske suradnje

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu boravio veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj

Na poziv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, u Varaždinu je u četvrtak boravio veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markaryan koji se u Gradskoj vijećnici susreo s predstavnicima većih varaždinskih poduzeća od kojih su neki nakon sastanka izrazili nadu da kriza u Ukrajini neće utjecati na jačanje gospodarskih veza.

Uz gradonačelnika i njegovog zamjenika Vjerana Radelića te predsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća Josipa Heheta, sastanku s izaslanstvom ruskog veleposlanstva prisustvovali su predstavnici Vindije, MIV-a, Zagorje-Tehnobetona, Varteksa i Solvisa.

Ruski veleposlanik rekao je da je vrlo zadovoljan suradnjom s Varaždinom, posebice na području kulture jer je upravo njegova zemlja lani bila partner Varaždinskim baroknim večerima. No druga je stvar s međudržavnom robnom razmjenom, što govori o velikim potencijalima na gospodarskom području koji stoje pred ruskim i hrvatskim tvrtkama.

– Razgovarali smo o gospodarskoj razmjeni između Rusije i Hrvatske koja iznosi 1,5 milijarde dolara, kao i svim problemima koji se nalaze pred boljom suradnjom. Veleposlanik je upozorio na problematiku viza nakon ulaska u EU, kao i na potrebu potpisivanja međudržavnog sporazuma o zaštiti investicija. U Hrvatskoj ima nekoliko zainteresiranih investitora te već započetih investicija od strane investitora iz Ruske Federacije koje zapinju. Razgovarali smo iskreno i otvoreno o sadašnjoj situaciji, a svi nazočni izrazili smo želju da će prepreke biti prevladane te da je pred nama drukčija budućnost – rekao je nakon sastanka varaždinski gradonačelnik.

Zahvalivši varaždinskom gradonačelniku na pozivu da posjeti Varaždin, koji nije prvi put posjetio, veleposlanik Ruske Federacije sastanak je također ocijenio otvorenim i korisnim za nastup varaždinskih poduzeća na velikom ruskom tržištu, odnosno ruskih u Hrvatskoj.

– Vjerujem da će uslijediti daljnji, radni kontakti zbog čega je sa mnom savjetnik veleposlanstva za gospodarska pitanja Georgij Mirzojan te tajnik za kulturnu suradnju Boris Pavlov. Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima pronaći rješenja i uspostaviti međusobnu suradnju varaždinskih i ruskih tvrtki jer za to postoji dobar potencijal – rekao je veleposlanik Markaryan.

Veleposlanik je posebno ukazao na to da neka poduzeća, kao što su ona iz metalne industrije, već imaju kontakte s Rusijom, pa će ih trebati produbiti, dok će se za ostala pokušati uspostaviti. To riječi potvrdio je i Franjo Turek, direktor MIV-a.

– Rusiju smo si kao cilj zadali još 2010. godine, ali je trebalo dosta vremena za pripremu. U Rusiji smo tri godine. Krenuli smo 2012. godine s 500 tisuća eura izvoza, iduće godine imali smo 1,8 milijuna, a sada već imamo 2,3 milijuna eura. Nadamo se da ćemo ove godine imati između četiri i pet milijuna kuna prometa. Dakle, već sada imamo realizaciju veću nego cijele prošle godine, a iskreno se nadamo da na našu sve bolju suradnju neće utjecati okolnosti kojima smo svjedoci – rekao nam je Turek.

Sastanku je bio nazočan i generalni direktor Vindije Dragutin Drk kojeg smo pitali vidi li se najjača domaća prehrambena industrija na ruskom tržištu.

– Izlazak prehrambene industrije na rusko tržište zahtjevan je posao, a za to bi prvo trebalo otvoriti poduzeće u Ruskoj Federaciji – rekao nam je čelnik Vindije.

U nastavku posjeta izaslanstvo veleposlanstva Ruske Federacije obišlo je polikliniku Sveti Nikola gdje ih je ravnateljem dr. Damir Štajcar upoznao s mogućnostima suradnje na području zdravstvenog turizma.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje