Povežite se s nama

Međimurje

Kako izaći iz obiteljskog nasilja?

Objavljeno:

- dana

Život i socijalna skrb

U posljednje vrijeme smo, nažalost, svjedoci sve češćeg obiteljskog nasilja. Uzroci su mnogobrojni, no nažalost u većini slučajeva ljudi zbog teških materijalnih prilika skloni su sve češće iz očaja posegnuti za čašicom te uglavnom iskaljuju bijes na onima koji su im najbliži.

Postoje situacije kada žrtva, unatoč proživljenom nasilju, nije zbog straha ili drugih razloga u datom trenutku spremna prijaviti nasilje i počinitelja nadležnim institucijama ili naprosto fizički nije u mogućnosti prijaviti nasilje. Najveća zabluda žrtve je da smatra da će se problem sam od sebe riješiti. Naprotiv, ukoliko ne prijavimo nasilnika, pogoršavamo situaciju te će se problem samo produbljivati.

Prvi korak je prijava nadležnoj instituciji (policiji, hitnoj pomoći, centru za socijalnu skrb), jer ćemo samo na taj način pokazati nasilniku da je odgovoran za svoje ponašanje i da za to treba snositi posljedice, a drugi korak je pomoći nasilnoj osobi da promijeni svoje ponašanje, stavove i navike, jer ugrožava ne samo obitelj, nego i sebe. Kako bismo izašli iz obiteljskog nasilja, moramo se suočiti hrabro s problemom, i ne oklijevati u prijavi i traženju pomoći od institucija koje nam u tome mogu pomoći.

Ukoliko smatrate da počinjeno nasilje ne možete prijaviti sami, jer se bojite da zbog stresa nećete uspjeti dobro opisati sve što vam se dogodilo, obratite se prijatelju, prijateljici, članu obitelji ili drugoj osobi od povjerenja koja vam može biti pratnja prilikom obraćanja nadležnoj instituciji ili stručnoj osobi.

Nažalost, još uvijek je velika tamna brojka onih koji žive u nasilju godinama te zbog straha i srama ugrožavaju maloljetne članove obitelji i tako ih emocionalno podvrgavaju dugogodišnjem strahu i patnji. Promijenimo svoj život nabolje i pokrenimo se. Nemojmo dozvoliti da zbog naše pasivnosti pate naši najbliži.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!