Povežite se s nama

Međimurje

Kako je najbolje odgajati dijete?

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT I SOCIJALNA SKRB

Jedan je stručnjak držeći seminare o odgoju djece jednom rekao: “Kad sam bio mlad, imao sam šest teorija o odgoju djece. Danas imam šestero djece i niti jednu teoriju“. Prolazeći kroz obrazovanje, čini mi se da smo učili mnoge nepotrebne stvari, a da nas nitko nije naučio o onoj najbitnijoj, kako dobro odgajati vlastito dijete.

Mogao bih pisati o mnogim teorijama, no budući da to moram sažeti, reći ću samo ono najvažnije. Budite emocionalno topli i otvoreni prema svojem djetetu, izgrađujte međusobnu komunikaciju od malih nogu. Budite otvoreni za njegove pogreške, ali i svoje. Uvijek se ispričajte svojem djetetu ako pogriješite, tako ga učite da i on bude samokritičan prema sebi i da je ljudski pogriješiti. Jedno istraživanje je pokazalo da prosječni roditelj provede dnevno u prosjeku 14,5 minuta komunicirajući sa svojim djetetom.

Od toga 12,5 minuta potroši na kritiziranje djeteta i njegovog ponašanja. Nije čudo da mnoga djeca zaključe kako roditeljima nisu važna i kako ništa ne mogu učiniti kako treba. Roditelji koji svoju djecu odgajaju kroz prihvaćanje, ohrabrivanje, odobravanje, razumijevanje i općenito ponašanje usmjereno na dijete, i koriste puno objašnjavanja u discipliniranju djeteta, kod većine djece ima za posljedicu pojačavanje odgovornosti, samopouzdanja i samokontrole.
Roditelji koji su previše kritični, skloni su omalovažavanju i vrijeđanju, pa i fizičkom kažnjavanju „proizvode“ agresivnu djecu koja se stalno bune protiv autoriteta. Ako želite da vam djeca budu moralno i socijalno zrela kad odrastu, odgovor je jednostavan: Volite ih, uživajte u njima, budite u njihovom društvu. Nemojte stvarati dom koji će samo vama biti ugodan. Nemojte djecu gledati kao teret koji pod svaku cijenu treba kontrolirati.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje