Povežite se s nama

Život i društvo

Kako poboljšati postojeći obrazovni sustav?

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “BUDI SVOJ, NISI BROJ”

Županijsko vijeće učenika Varaždinske županije, koje je formirano prije nekoliko mjeseci, predstavljeno je danas u Županijskoj palači.

Namjera je u suradnji s Varaždinskom županijom olakšati učenicima polaženje nastave i poboljšati obrazovni standard.

Članovi vijeća jako su aktivni i imaju puno ideja

– Zadovoljni smo s radom Županijskog vijeća učenika, članovi su jako aktivni, puni ideja i imaju podršku Varaždinske županije koja s učenicima kao partnerima želi postati županija znanja. Trebamo kreativne mlade ljude poput Viktora Divjaka i Lovre Lukavečkog, koji je predsjednik Vijeća, učenik trećeg razreda 2. Gimnazije Varaždin, a ujedno i kvalitetan sportaš – rekao je zamjenik župana Alen Kišić, dodavši kako Vijeće predstavlja 20 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije i kao ljudi koji odgovorno upravljaju Varaždinskom županijom i obrazovnim procesima, trebaju čuti njihov glas.

Predstavljajući projekte Županijskog vijeća učenika Varaždinske županije, predsjednik Vijeća i član Nacionalnog vijeća učenika Lovro Lukavečki kazao je kako se kroz projekte potiče učenike da se aktiviraju i shvate kako njihovo mišljenje može nešto promijeniti.

– Projekt “Budi svoj, nisi broj” u službi je kurikularne reforme, pa će svaki predstavnik razreda svake škole u Varaždinskoj županiji moći skupiti prijedloge učenika o poboljšanju obrazovnog sustava, koje će potom predstaviti Vijeću učenika svoje škole, a konstruktivne prijedloge će školsko Vijeće proslijediti Županijskom vijeću učenika. Nakon što se prijedlozi skupe, razmotrit će se i prezentirati na Nacionalnom vijeću učenika – rekao je Lukavečki i pozvao sve škole i učenike da se uključe u projekt i na taj način utječu na kurikularnu reformu.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje