Povežite se s nama

U fokusu

Kako pravilno prijaviti štetu od poplava

Objavljeno:

- dana

SASTANAK S NAČELNICIMA U ŽUPANIJSKOJ PALAČI

Danas je u Županijskoj palači održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika s područja Varaždinske županije o obvezama gradskih i općinskih povjerenstava u slučaju elementarne nepogode.

Osim velikog broja lokalnih dužnosnika, sastanku su prisustvovali i zamjenik župana  Alen Kišić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr.sc.Tomislav Jarmić i predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogoda Varaždinske županije Zlatko Pukšić.

Zamjenik župana je obrazložio sazivanje ovog sastanka

– Sazvali smo ovaj sastanak kako bismo pojasnili načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije proceduru proglašenja elementarnih nepogoda i samog sustava prijavljivanja šteta, što nam je vrlo važno kako bismo sanirali bar određeni dio štete koji naši ljudi imaju uslijed poplava. Međutim, poplave nisu jedine koje nam prijete, jer imamo primjerice i klizišta i suše i tuče, tako da smatramo ovaj sastanak vrlo korisnim jer procedure koje propisuje Državno povjerenstvo su vrlo zahtjevne i u samoj proceduri nema nitko pravo na grešku. Procedura počinje prijavom općinskih i gradskih povjerenstava, nakon toga slijedi Županijsko povjerenstvo i eventualno proglašenje elementarne nepogode od strane župana. Nakon proglašenja, za koje je moguće da će uslijediti kroz pet do deset dana, svaka će Općina ili Grad u kojem su zabilježene štete morati prijaviti specificirane štete kako bi se išlo dalje prema Državnom povjerenstvu – rekao je Kišić i najavio da će u idućih desetak dana Varaždinska županija sazvati još jedan sastanak na ovu temu na koji će ovog puta biti pozvani svi predsjednici gradskih ili općinskih povjerenstava za procjenu šteta, a izlagači će biti predstavnici Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Naime, u Županiji tako žele na najbolji način prezentirati svu moguću proceduru kako bi se u cijelom sustavu ispoštovalo sve traženo te kako bi oštećeni građani uspjeli nadoknaditi što veći dio svojih šteta.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!