Povežite se s nama

Život i društvo

Kako se boriti s proljetnim umorom? Evo korisnih savjeta

suncano, sunce, prognoza, kolovoz

Objavljeno:

- dana

Umor i razdražljivost, nesanica i tromost. Sve su to simptomi proljetnog umora. Česte promjene vremena utječu i na promjene raspoloženja, a portal Centar zdravlja donosi savjete kako se riješiti proljetnog umora.  

Uz pravilnu i zdravu prehranu, fizičku aktivnost i dovoljno vitamina i minerala mogli bi zaboraviti na proljetni umor.

U nastavku pročitajte koji vitamini i minerali vam mogu pomoći da se riješite proljetnog umora.

Vitamin C

Ovaj moćni antioksidans je važan za mnoge fiziološke funkcije. Iako se o njemu najčešće govori u kontekstu jačanja imunološkog sustava, vitamin C je nužan za proizvodnju energije te dokazano doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Samim time, simptomi poput opće slabosti i umora su znakovi da nam nedostaje ovog vitamina u tijelu. Naš organizam ne može sam proizvesti vitamin C, zbog čega ga je ključno unositi kroz hranu ili dodatke prehrani.

Vitamin D

Popularan mikronutrijent koji se također spominje kada su u pitanju jačanje imuniteta i zaštita od bolesti je vitamin D, međutim poznato je i da pozitivno utječe na energiju i raspoloženje. Iako ljudsko tijelo proizvodi vitamin D tijekom izlaganja suncu, mnoge osobe koje rade uredski posao ne uspijevaju provoditi dovoljno vremena na otvorenom. Zbog toga je proljeće vrijeme kada ga je i dalje poželjno unositi u organizam.

Cink

Možda nije prvi mineral koji će vam pasti na pamet kada je u pitanju umor, međutim cink ima nekoliko ključnih uloga u tijelu. Cink pomaže metabolizmu proteina, ugljikohidrata i masti, a ako ga u organizmu nema dovoljno smanjuje se razina energije i dolazi do problema s koncentracijom. Samim time, cink je jedan od ključnih minerala za rješavanje problema povezanih s proljetnim umorom.

Omega-3

Za pravilno funkcioniranje organizma neophodne su omega-3 masne kiseline. Osim što pomažu pravilnoj funkciji mozga, poboljšanju fokusa i pažnje, omega-3 masne kiseline imaju protuupalni učinak čime pomažu obnoviti stanice i povećati razinu energije. Pojedina istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline poboljšavaju kvalitetu sna, čime će vam pomoći da se bolje naspavate i osjećate odmorno tijekom cijelog dana.

Selen

Ovaj element u tragovima je važan za zdravlje štitnjače i imunološkog sustava, no ima i brojne druge dobrobiti. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, selen smanjuje učinke umora i pospanosti. Također, pomaže zdravlju kose i noktiju, a poznato je da tijekom proljeća mnogi imaju problem zbog pretjeranog ispadanja kose.

Izvor: Centar zdravlja

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje