Povežite se s nama

Crna kronika

Kako su se međunarodni kriminalci našli u Selniku kod Ludbrega?

Objavljeno:

- dana

Prije dvije i pol godine ludbreški kraj zgrozilo je teško razbojništvo u Selniku. Naime, trojica muškaraca na blagdan Svih svetih pokucala su na vrata Josipa Horvata (61), a jedan je ostao u automobilu u stanju pripravnosti.

Istukli ga

Nasilnici su se lažno predstavili kao policijski djelatnici, ušli u kuću Selničanina, a zatim ga stisnutim šakama i nogama udarali po glavi i trupu, tražeći da im preda novac. Zadali su mu najmanje 10 udaraca, zbog čega im je Horvat, u strahu za svoj život, predao 600.000 kuna.

S novcem su se vratili do vozila u kojem ih je čekao vozač te se udaljili. Josip Horvat je uslijed zadanih udaraca zadobio višestruke ozljede glave i trupa. Od posljedica ozljeđivanja i plućne hipertenzije uslijed plućne embolije s upalom lijevoga plućnoga krila preminuo je u varaždinskoj bolnici 29. siječnja 2020. godine.

Vozač u nemilom događaju bio je Tomislav Šarić, a trojica koja su istukla i pokrala nesretnog Horvata bili su Marko Momić te Robert i Branko Brajković.

U međuvremenu su Robert i Branko Brajković te Tomislav Šarić uhićeni te osuđeni na zatvorske kazne. Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu osuđeni su na šest, sedam i devet godina bezuvjetnog zatvora zbog blažega kaznenog djela – razbojništva sa smrtnom posljedicom.

Stroža kazna

Premda su bili optuženi za teško ubojstvo, tijekom postupka tužitelji su, kako je postupak odmicao, promijenili optužnicu i ublažili kazneno djelo za koje se terete. Državno odvjetništvo za njih je tražilo strože kazne, te će o tome odlučivati Vrhovni sud.

Marko Momić (41) za to vrijeme bio je u bijegu. Kako sve upućuje, nastavio je s teškim kaznenim djelima.

On je otprije dobro poznat bosanskohercegovačkoj policiji, a osim hrvatskog pravosuđa, traži ga i bosanskohercegovačko.

Sumnjiči ga se za ubojstvo Mihajla Stupara zvanog Šmit. To ubojstvo dogodilo se 11. ožujka prošle godine u naselju Raškovac u Prijedoru. Struparovo tijelo pronađeno je unakaženo, s višestrukim ozljedama glave, u blizini rijeke Sane. Ispostavilo se da je ubijen s više udaraca bejzbolskom palicom te da je čak i pregažen automobilom.

Nakon ubojstva Momić je pobjegao u Srbiju, a u zločinu i bijegu pomogli su mu jataci iz Prijedora Gojko Šobot i Bojan Savanović.

Bijeg

Obojica su nakon ubojstva pritvorena i provedena u KPZ Tunjice. Međutim, nakon nekoliko mjeseci su pušteni na slobodu i protiv njih još nije podignuta optužnica za pomaganje u teškom ubojstvu Stupara, niti je istraga obustavljena.

– Momić je nakon ubojstva napustio BiH, a u tome mu je pomogao jedan od osumnjičenih, koji ga je automobilom odvezao do Bijeljine. Ondje je ilegalno prešao granicu, najvjerojatnije čamcem, i otad se krio u Srbiji. I Momić i njegovi pomagači bili su dio kriminalne grupe Dalibora Railića, koji je odbjeglom Momiću pružao logističku podršku sve dok i sam nije uhićen. U skrivanju su mu pomagali i članovi obitelji – rekao je za bosanskohercegovačke medije jedan od izvora blizak istrazi.

Prema operativnim podacima MUP-a Republike Srpske, motiv ubojstva je taj što je Stupar bio svjedok u kaznenim postupcima protiv Railića koji se tiču trgovine narkoticima.

Spomenuti Momić napokon je uhićen prije dva mjeseca u Beogradu. Nakon uhićenja pravosuđe Srbije odredilo mu je ekstradicijski pritvor te u idućem razdoblju očekuje izručenje, i to vjerojatno bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Nerazjašnjeno

Županijski sud u Varaždinu nedavno je podignuo optužnicu protiv njega i sudit će mu se u odsutnosti.

Kad presuda i postane pravomoćna, s obzirom na to da je Momić državljanin BiH, a bosanskohercegovačko pravosuđe ne mora izručiti svog državljanina hrvatskom, kaznu će moći izdržavati u svojoj domovini.

No, ono što se pitamo glasi: kako i preko koga su se okorjeli međunarodni kriminalci našli u Selniku? Na to pitanje nitko nije dao odgovor i nije poznato tko im je rekao da nesretni Josip ima novaca.

Crna kronika

Trostrukom ubojici odobren otpust iz Lepoglave, ŽDO podnijelo žalbu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu kojim je odobren uvjetni otpust osuđeniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina zbog tri kaznena djela ubojstva i jednog pokušaja ubojstva, počinjenih u srpnju 1991. godine u Osijeku

Riječ je, piše Večernji list, o Antunu Gudelju koji je 2008. u Osijeku osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića.

Gudelj izdržava kaznu u Kaznionici Lepoglava i još nije pušten na slobodu. To će biti tek ako se odbije žalba državnog odvjetnika.

– Žalba je podnesena jer Državno odvjetništvo smatra da osuđeniku nije smio biti odobren uvjetni otpust jer ima za izdržati još više od dvije godine dosuđene kazne zatvora, te da takvo značajno skraćivanje kazne zatvora nije opravdano s obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela zbog kojih osuđenik izdržava zatvorsku kaznu – stoji na DORH-u.

Nastavite čitati

Crna kronika

Pijani mladić (21) autom sletio u jarak kod Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 26. siječnja oko 22.30 sati u Žarovnici, ozlijeđen je 21-godišnjak.

On je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 0,87 promila županijskom cestom.

– Dolaskom u nepregledni lijevi zavoj, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila te gustoći prometa, izgubio je nadzor nad upravljačem i sletio vozilom u desno van kolnika u cestovni jarak – ističe PU varaždinska.

Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje