Povežite se s nama

Međimurje

Kako suzbiti laž?

Objavljeno:

- dana

Život i socijalna skrb

Kroz svakodnevnu praksu, često kod roditelja i udomitelja primjećujem da se teško nose s lažima svoje djece i ne znaju na koji način trebaju djelovati kako bi uvjerili svoje dijete da je bolje govoriti istinu nego lagati.

Dječja je laž često prolazna i u osnovi nije zlonamjerna, jer djeca često brkaju maštu sa stvarnošću. Kažnjavanje djece vrlo je štetno i ne postiže nikakve efekte.
U najranijem djetinjstvu dijete je iskreno, a od velike je važnosti upravo taj početni period, kada roditelji svojim ponašanjem trebaju poticati dijete da bude iskreno. Svojim primjerom i ponašanjem trebaju pokazati djetetu da je iskrenost vrlina koja se cijeni. Gotovo svako dijete ponekad laže, a ni roditelji nisu izuzetak. I dok roditelji koriste laži kao prečac do željenog cilja, djeca lažima najčešće pokazuju strah od posljedica njihovog postupka. Laže li vaše dijete kako bi izbjeglo kaznu, vrijeme je da se zapitate jesu li ‘kućna pravila’ prestroga i ima li dijete povjerenja u vas.

 

Dječja laž u osnovi nije zlonamjerna, a kažnjavanje djece ne postiže nikakve efekte

Nikada ne smijemo optužiti dijete da laže ako nismo stoposto sigurni u njegovu neiskrenost. Uvijek se moramo zapitati kako bismo se mi osjećali da nas netko lažno optuži. Ako je dijete počinilo nepodoštinu ili napravilo nekakvu štetu, moramo ga uvjeriti da će kazna za takvo djelo biti puno manja nego kazna za eventualnu laž. Od ranog djetinjstva moramo ga učiti da preuzima odgovornost za svoje ponašanje, pa i laž.
Iako roditelji imaju presudnu ulogu u odgoju djece, često, nažalost, kroz svakodnevne vijesti od strane raznih struktura u društvu čujemo razne verzije jedne istine, te se svi skupo moramo zapitati kakav primjer dajemo djeci i mladima. I na kraju da nas sve malo navedem na razmišljanje i citiram poznatu biblijsku rečenicu Poncija Pilata: A što je istina?

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!