Povežite se s nama

Međimurje

Kako suzbiti laž?

Objavljeno:

- dana

Život i socijalna skrb

Kroz svakodnevnu praksu, često kod roditelja i udomitelja primjećujem da se teško nose s lažima svoje djece i ne znaju na koji način trebaju djelovati kako bi uvjerili svoje dijete da je bolje govoriti istinu nego lagati.

Dječja je laž često prolazna i u osnovi nije zlonamjerna, jer djeca često brkaju maštu sa stvarnošću. Kažnjavanje djece vrlo je štetno i ne postiže nikakve efekte.
U najranijem djetinjstvu dijete je iskreno, a od velike je važnosti upravo taj početni period, kada roditelji svojim ponašanjem trebaju poticati dijete da bude iskreno. Svojim primjerom i ponašanjem trebaju pokazati djetetu da je iskrenost vrlina koja se cijeni. Gotovo svako dijete ponekad laže, a ni roditelji nisu izuzetak. I dok roditelji koriste laži kao prečac do željenog cilja, djeca lažima najčešće pokazuju strah od posljedica njihovog postupka. Laže li vaše dijete kako bi izbjeglo kaznu, vrijeme je da se zapitate jesu li ‘kućna pravila’ prestroga i ima li dijete povjerenja u vas.

 

Dječja laž u osnovi nije zlonamjerna, a kažnjavanje djece ne postiže nikakve efekte

Nikada ne smijemo optužiti dijete da laže ako nismo stoposto sigurni u njegovu neiskrenost. Uvijek se moramo zapitati kako bismo se mi osjećali da nas netko lažno optuži. Ako je dijete počinilo nepodoštinu ili napravilo nekakvu štetu, moramo ga uvjeriti da će kazna za takvo djelo biti puno manja nego kazna za eventualnu laž. Od ranog djetinjstva moramo ga učiti da preuzima odgovornost za svoje ponašanje, pa i laž.
Iako roditelji imaju presudnu ulogu u odgoju djece, često, nažalost, kroz svakodnevne vijesti od strane raznih struktura u društvu čujemo razne verzije jedne istine, te se svi skupo moramo zapitati kakav primjer dajemo djeci i mladima. I na kraju da nas sve malo navedem na razmišljanje i citiram poznatu biblijsku rečenicu Poncija Pilata: A što je istina?

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje