Povežite se s nama

U fokusu

Kako u Saboru “peru” HNS-ovce: Ovo je spašavanje vojnika Štromara

Objavljeno:

- dana

PALJBA I RUGANJE

Oporbeni zastupnici iz SDP-a i Mosta u Saboru su popodne “raspalili” po Miloradu Batiniću i Božici Makar, HNS-ovim zastupnicima iz Varaždinske županije, kao i po kandidatu za potpredsjednika Vlade Predragu Štromaru.

– Ovo je spašavanje vojnika Štromara, koji ulazi u Vladu kao „lucky loser“ (sretan gubitnik, op.a.) – poručio je Željko Jovanović, bivši SDP-ov ministar obrazovanja.

Još oštriji bio je Gordan Maras (SDP), koji je ispričao da je prije tjedan dana pitao Štromara ima li on to problema s Radimirom Čačićem.

– Odgovorio mi je: „Dobivam izbore 100 posto“, no vidjeli smo kako je sve završilo. Da je Štromar ostao župan, ove koalicije HDZ-a i HNS-a ne bi bilo – ustvrdio je Maras.

“Pogledajte ga, on ne zna ništa”

Novu koaliciju je nazvao „običnom trgovinom“.

– Danas je veliki stručnjak za gospodarstvo Štromar rekao da Agrokor ide u dobrom smjeru. On zbilja zna puno o Agrokoru, pa tako sigurno i to da će građani taj kredit otplaćivati godinama, naši dobavljači će ostati bez svojeg novca, a stranci će zaraditi stotine milijuna eura – rekao je Maras.

Štromar je, naime, branio ministra financija Zdravka Marića, čiju smjenu nedavno zatražio i HNS. Ustvrdio je da „Agrokor ide u dobrom smjeru nakon što je jučer dobio kredit“ zbog čega su ga nacionalni portali već „razapeli“.

– Vjerujte mi, Štromar ne zna ništa. Pogledajte ga sami i vidjet ćete da on ne zna ništa. U nedjelju je glatko izgubio izbore i dva dana je razmišljao samo o tome kako da sebe zbrine. Recite mi, žele li ovu koaliciju građani sjeverozapadne Hrvatske? Gospodine Batiniću i gospođo Makar, kako ćete vi šetati po Ivancu, Ludbregu i Varaždinu? – pitao je Maras kolege.

Habek: Okrenuli list kraja stranke

Nakon toga se pravio da se ne može sjetiti jednog imena.

– Dajte mi, molim vas, pomozite! Kako se ono zove predsjednik HNS-a?! To je onaj jako poznati političar iz Varaždina… Kako se ono zove?! Štromar! Oprostite, tek sad sam se sjetio – ironičan je bio Maras.

Arsen Bauk, također SDP, održao je „minutu šutnje za HNS“.

SDP-ov gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je pozvao zastupnike da poslušaju novi hit Luke Bulića „Prva, druga, treća fotelja je sreća“.

A Mario Habek, predsjednik SDP-a Varaždinske županije, podsjetio je da je HNS godinama bio partner SDP-u u Varaždinskoj županiji.

– HNS okrenuo novu stranicu, a to je stranica kraja te stranke. Vjerujem da će građani progledati i kazniti takve stranke – istaknuo je Habek.

Izvor:
Foto: SCREENSHOT HRVATSKI SABOR

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje