Povežite se s nama

Međimurje

Kako uskladiti programe u školama i tržište rada?

Objavljeno:

- dana

DAN MOBILNOSTI

– Ove sam godine praksu obavljala na Malti, gdje sam puno toga naučila. Njihov i naš sustav dosta se razlikuju. Primjerice, dok su oni bolje opremljeni, u našem zdravstvenom sustavu neki su postupci bolji – rekla je Ivana Radiković, učenica 4. c razreda smjera Medicinska sestra/medicinski tehničar iz Srednje škole Čakovec.

Nema problema, ali…

U toj je školi u srijedu, u sklopu Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju, održan Dan mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta „The Mobility Bridge III“. Projekt je pokrenut na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i strukovna zanimanja promovirala među učenicima.
– Ovo nam je već teći takav projekt, a sve je počelo tako što smo naše medicinske sestre i fizioterapeutske tehničare uključili u projekte Agencije za mobilnost i prošli na projektima koji se zovu “The Mobility Bridge”– rekla je Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec.

Na okrugli stol nisu stigli međimurski gospodarstvenici, iako su pozvani, zbog čega su im sudionici skupa uputili kritike 

Ove je godine u projekt bilo uključeno 15 učenika Srednje škole Čakovec, koji su praksu obavljali na Malti i u Sloveniji.
– Cilj ovih projekata je da se uči učenike strukovnih škola s načinom rada u EU, ali i da se učenike upozna s važnosti strukovnog obrazovanja – rekla je Ramušćak.
Dodala je da su u toj školi strukovna zanimanja popunjena odmah u prva dva sata početka upisa u prve razrede srednjih škola.

– U našu školu upisujemo toliko učenika za koliko imamo dozvolu, a to je 48 učenika po generaciji. Interesa za strukovna zanimanja u Međimurskoj županiji ima, za neka više, za neka manje, s tim da su upravo ovakve aktivnosti važne za njihovu promociju – istaknula je ravnateljica Srednje škole Čakovec.

A gospodarstvenici? 

„Budućnost strukovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji“ upravo je bila i tema okruglog stola koji je održan u sklopu Dana mobilnosti. Na tom je skupu poslodavcima, strukovnim udrugama i klasterima bila prezentirana mogućnost primanja stranih učenika na stručnu praksu u svoja poduzeća. Raspravi su prisustvovali predstavnici Zavoda za zapošljavanje, HOK-a, HGK-a i svih srednjih strukovnih škola s područja Međimurja, kao i predstavnici Međimurske županije.

U Međimurskoj županiji u manje od četiri godine broj nezaposlenih pao je s 8000 na 3000 ljudi, ali je obrazovna struktura nepovoljna

Izostali su jedino predstavnici međimurskih gospodarstvenika, zbog čega su im upućene kritike: oni su često najglasniji kada traže veće kvote za određena zanimanja, a ovakvim sastancima se ne odazivaju.
– U Međimurskoj županiji u manje od četiri godine broj nezaposlenih pao je s 8000 na 3000, ali je obrazovna struktura nezaposlenih izrazito nepovoljna, što dodatno otežava njihovu zapošljivost. Problem predstavlja i status strukovnih zanimanja koja su manje atraktivna, a gotovo je nemoguće pronaći stručnjake u području građevinskog i metaloprerađivačkog sektora – istaknula je Marina Kodba, v. d. predstojnice čakovečkog ureda Zavoda za zapošljavanje.
Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman je priznala da će biti potrebno još neko vrijeme za povezivanje programa obrazovanja i potreba na tržištu rada. Ipak, tvrdi da Međimurska županija ima dobar obrazovni sustav, u kojem se već sada to dobro povezuje.

Međimurska županija ima dobar obrazovni sustav i mi već sada uspješno povezujemo strukovno obrazovanje s potrebama na tržištu rada.”
Sandra Herman, zamjenica župana

Strukovna zanimanja su manje atraktivna, gotovo je nemoguće pronaći stručnjake u području građevinskog i metaloprerađivačkog sektora.“
Marina Kodba, v. d. predstojnice ZZZ Čakovec

Interesa za strukovna zanimanja u Međimurskoj županiji ima, za neka više, za neka manje. U našoj školi strukovna zanimanja popune se odmah.”
Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec

Za rad, ne za burzu

 Mi već sada povezujemo strukovno obrazovanje s potrebama na tržištu rada, odnosno s našim gospodarstvenicima, ali i s ostalim segmentima, od turizma do poljoprivrede te ostalih djelatnosti po kojima je Međimurje poznato. Važno je naglasiti da i naše visoko obrazovanje razvijamo u tom smjeru, a naše Međimursko veleučilište uvodi programe za kojima postoji potreba na tržištu rada, i tu imamo jako dobru sinergiju s našim poduzetnicima. Jedan od dobrih primjera je i Srednja škola Čakovec.

Ove je godine u projekt “The Moblity Bridge III” bilo uključeno ukupno 93 učenika, 12 nastavnika i četiri nastavnika struke

Mi smo prije dvije godine, u suradnji s Medicinskim fakultetom iz Osijeka, uveli izvođenje dislociranog sveučilišnog diplomskog studija sestrinstva, čime smo omogućili učenicima da svoje daljnje obrazovanje nastave u Čakovcu. Isto planiramo napraviti i sa strojarstvom, koje nam je vrlo potrebno i vrlo razvijeno i nadam se da ćemo u sljedećim godinama potrebe rada i programe u obrazovanju još uspješnije povezati – istaknula je Herman.

Dodala je da Međimurska županija, kao osnivač srednjih škola, vodi računa o upisnoj politici i formiranju razrednih odjela i nastavnih programa koje učenici upisuju kako se ne bi školovali za Zavod za zapošljavanje, već za tržište rada.

 

Učenici bi radili, ali odradili i stažiranje u inozemstvu 

Učenici kroz praksu u EU transferiraju novostečeno znanje i vještine u Međimurje. To je najvrednije.” 
Mleden Tota, koordinator projekta

Uz Srednju školu Čakovec, Danu mobilnosti pridružili su se i predstavnici članica konzorcija, Srednje škole Prelog, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec, te predstavnici partnerskih organizacija iz Termi Vivat i Avtodom Carthago Odranci iz Slovenije.
“The Mobility Bridge III”, Erasmus+ projekt, vrijedan je 196.000 eura i u potpunosti financiran iz sredstava EU.  Ove je godine u projekt uključeno 93 učenika, 12 nastavnika i četiri nastavnika struke, koji su usavršavali svoje vještine i stjecali nova znanja u Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj te na Malti.
– Učenici su bili smješteni u hotelima, turističkim agencijama, uredima i bolnicama.  Upravo ono najvrednije u strukovnom obrazovanju je što učenici kroz praksu u zemljama EU transferiraju novostečeno znanje i vještine u Međimurje. Tako i njihovi budući poslodavci mogu naučiti nešto novo – rekao je Mladen Tota, koordinator projekta “The Mobility Bridge”.
Praksa je ove godine trajala 14 dana, a Tota je najavio da iduće godine u planu imaju dugoročnu mobilnost tijekom koje je bi učenici radili te obavljali praksu, a ujedno i svoje stažiranje u inozemstvu.

Nužno promijeniti stav prema radniku

– U odnosu na hrvatski prosjek, Međimurje ima više osoba sa srednjom stručnom spremom, ali je pri dnu kad je riječ o broju visokoobrazovanih osoba. To je i razlog niskih plaća u Međimurskoj županiji – upozorili su ravnatelji srednjih škola na okruglom stolu koji je održan u Srednjoj školi Čakovec u sklopu Dana mobilnosti.
Naime, međimursko se gospodarstvo temelji na “lohn” poslovima.
– Ako se želi promijeniti ovakva gospodarska struktura u Međimurskoj županiji, potrebno je ulagati u radnike, što naši poslodavci još uvijek često doživljavaju kao trošak koji nastoje maksimalno smanjiti – upozorili su ravnatelji srednjih strukovnih škola.  
Učenici koji su sudjelovali u mobilnosti upozorili su da je velika razlika u pristupu poslodavaca prema radnicima u inozemstvu i u Hrvatskoj. 
U inozemnim tvrtkama i ustanovama u kojima su bili na praksi dobrodošlicu su im zaželjeli sami direktori i ravnatelji ustanova, a mentori su se prema njima odnosili s poštovanjem te im ljubazno i detaljno objašnjavali sve što nisu znali.
– Kod naših poslodavaca to često nije slučaj – priznali su učenici.

Dan mobilnosti u Srednjoj školi Čakovec 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje