Povežite se s nama

Život i društvo

Kakva sreća u Jalžabetu: Krunoslav i Valentina Cesarec krstili svoje šesto dijete

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup mons. Bože Radoš pohodio je župu svete Elizabete Ugarske u Jalžabetu u subotu nakon Pepelnice, 29. veljače, te je tijekom misnog slavlja krstio Rutu Cesarec, šesto dijete u obitelji Krunoslava i Valentine Cesarec.

Nakon pozdrava župnika vlč. Josipa Vidovića, uvodeći zajednicu u misno i krsno slavlje, biskup Radoš istaknuo je nekoliko razloga okupljanja na to slavlje.
– Okupljeni da bismo zazivali Boga da svojim blagoslovom prati malu Rutu u svim danima njezina života. Došli smo se radovati jer krštenje je izraz zahvale Bogu za dar novog života. Također, u ovom ćemo slavlju moliti da ova mala kućna zajednica zna zahvaliti Gospodinu na onome što joj daje te da svoje teškoće hrabro nosi i prikazuje Gospodinu – rekao je biskup Radoš.

Uslijedio je obred primanja novokrštenice.

Promatrajući obitelj, koja je donijela svoje dijete na krštenje, kazao je da su roditelji poput apostola koje je Gospodin ispunio svojom radošću, svojom riječju i svojim životom koje nose svojoj djeci.
– Mi smo danas ovdje da molimo Gospodina za ovu obitelj da bude takva da dopušta da Bog po njoj govori, da Božja riječ radošću odzvanja njihovim životom i da se ta radost prelijeva u njihovu djecu – istaknuo je biskup Radoš.

Uslijedio je obred krštenja, a potom euharistijska služba. Na kraju je župnik zahvalio biskupu što je podijelio radost krštenja male Rute s njezinom obitelji i njezinom župnom zajednicom. Poslije slavlja biskup je kratkim posjetom obradovao obitelj Cesarec u njihovom domu.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati