Festival kazališnih amatera Međimurja, koji se održavao od 13. do 15. travnja, završio je u nedjelju svečanim proglašenjem pobjednika.

Nakon odgledanih 20 predstava, županijski žiri je odlučio komu će dodijeliti nagrade. Članovi žirija bili su kazališni kritičar i državni selektor Igor Ružić, glumica i redateljica Barbara Rocco, te prof. dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja, koja je između osam pristiglih radova odabrala najbolji novi amaterski dramski tekst.

Sva društva koja su sudjelovala na KAM-u dobila su priznanja za sudjelovanje. Podijeljene su nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu, za sporednu mušku i žensku ulogu, zatim za najbolju režiju, dramski tekst i predstavu u cjelini.
Svečanoj podjeli prisustvovao je i međimurski župan Matija Posavec.

Pet nagrada

Najviše nagrada “ubrala” je Kazališna družina “Štolcer” koja je nastupila s predstavom “Bog te nema rad” Kristine Štebih. Autorica je za tu predstavu dobila nagradu za najbolji dramski tekst, a bila je nominirana i za najbolju žensku ulogu. Marko Baksa dobitnik je nagrade za glavnu mušku ulogu (za ulogu Žejnog Frenkija, vinara u usponu iz predstave „Bog te nema rad“), dok je Petra Balić (za svoj portret udovice Lize Maček u predstavi „Bog te nema rad“) dobila nagradu za sporednu žensku ulogu. Za potonju je bila nominirana još jedna članica KD “Štolcer”, Dijana Filo-Kirić. Dino Pavleković bio je nominiran za sporednu mušku ulogu.

Članovi KD Štolcer: Dejan Buvač, Marko Baksa, Petra Balić i Hrvoje Novak

– Tekst je predložak za dobru predstavu, važno je da ona živi na sceni i da će se, zahvaljujući ovom uspjehu, još neko vrijeme igrati – kaže autorica teksta Kristina Štebih, kojoj je ovo na KAM-u već treća nagrada za dramski tekst, dok je na državnoj razini za tekst nagrađena četiri puta.

Dejan Buvač je nagrađen za režiju predstave “Bog te nema rad”, a ta je predstava proglašena i najboljom u cjelini, što znači da KD “Štolcer” putuje na Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodice, koji se održava od 25. do 27. svibnja. Kao drugu predstavu koja će predstavljati Međimursku županiju na Festivalu, selektor je odabrao “Za Domovinu” Stjepana Škvorca u izvođenju Kulturno-umjetničke udruge “Veseli Međimurci”.

Četverostruki redatelj

– Ove godine na KAM-u sam postavio režijski četiri potpuno različite predstave: „Julija i Romeo“ Dječjega gradskoga kazališta Čakovec, „Za Domovinu“ Kazališne družine KUU „Veseli Međimurci“, „Zabranjeno voće“ Kazališne družine KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, za koju sam bio nominiran za nagradu za režiju, i, naravno, predstavu „Bog te nema rad“ Kazališne družine “Štolcer”, s kojom sam dobio nagradu za režiju.

Dobitnik nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu je Boris Velicki iz KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu primila Asja Vidović, članica Dramskog studija DADA Kazališne družine “Pinklec”

„Bog te nema rad“, predstava koju je napisala Kristina Štebih, postala je apsolutni pobjednik ovogodišnjega KAM-a s pet osvojenih nagrada i još tri nominacije. Predstava govori o suživotu maloga međimurskog čovjeka i vina, s obzirom na to da je Međimurje ipak i vinorodni kraj. Pričamo na sceni o tome kako su se jednom davno, za vrijeme drugačijih kraljeva i neuspješnih agrarnih reformi, stanovnici maloga međimurskog mjesta snašli, u želji da im vino postane bolje.

Osim o vinu, govorimo i pjevamo o strahovima, samoći i ljubavi. Drago mi je da je i predstava „Zabranjeno voće“ bila nominirana za najbolju predstavu, a posebno mi je drago što će predstava „Za Domovinu“, po odabiru selektora, također otići na Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodice. Iskreno zahvaljujem svim svojim glumcima, u sva četiri ansambla, koji su predano i s puno ljubavi i truda odradili svoje uloge. Čestitam im na osvojenim nagradama i nominacijama – rekao je Dejan Buvač.

Podijeljene su nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu, za sporednu mušku i žensku ulogu, zatim za najbolju režiju, dramski tekst i predstavu u cjelini

Dobitnik nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu je Boris Velicki iz KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu primila Asja Vidović, članica Dramskog studija DADA Kazališne družine “Pinklec”. Čestitamo svim dobitnicima, dobitnicama, organizatorima i sudionicima!

Komentari

Komentara