Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin dao zgradu Sveučilištu Sjever, kamo će udruge još se ne zna

Objavljeno:

- dana

NEIZVJESNO U KRIŽANIĆEVOJ ULICI U VARAŽDINU

Što će biti s udrugama koje svoje prostorije imaju u zgradi u Križanićevoj ulici u Varaždinu? Nekima od njih ugovori o najmu koje imaju potpisane s Gradom Varaždinom istekli su prije gotovo mjesec dana. 

– Zadnji ugovor koji smo imali sklopljen s Gradom na pet godina istekao nam je 1. listopada ove godine. Zasad nemamo nikakve službene informacije hoće li se potpisivati novi ugovori ili postojeći produživati, tako da ne znam što se planira s nama – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin, jedne od udruga koja koristi prostore u Križanićevoj, a isto su potvrdili i u Zajednici tehničke kulture Varaždinske županije i Društvu multiple skleroze Varaždinske županije.

Uskoro će morati van?

Dok udruge čekaju što će biti s njima, sve su glasnije priče da se ugovori ni neće produživati jer će svi uskoro morati van iz zgrade koju je na korištenje dobilo Sveučilište Sjever.
U Gradu Varaždinu su potvrdili da je zgrada dana na korištenje novoj sveučilišnoj ustanovi temeljem Zaključka o davanju na korištenje zgrade u Križanićevoj ulici Sveučilištu Sjever donesenom na sjednici Gradskog vijeća.
– Zgrada se daje na korištenje bez naknade u svrhu rekonstrukcije i opremanja zgrade isključivo za potrebe obavljanja osnovne djelatnosti Sveučilišta Sjever, trajno, sve dok ustanova obavlja djelatnost visokog obrazovanja uz uvjet da Sveučilište ostvari pravo na sredstva iz EU fondova namijenjenih za obnovu i modernizaciju odgojnih i obrazovnih ustanova, kao i istraživačkih centara – piše u zaključku na koji se pozivaju u Gradu Varaždinu, koji je donesen na sjednici Gradskog vijeća od 22. svibnja ove godine.

U lipnju je potpisan ugovor kojim je predviđeno da Sveučilište Sjever stupi u posjed zgrade nakon što zakupcima prostora isteknu ugovori o zakupu

Već idućeg mjeseca, temeljem tog zaključka, Sveučilište Sjever i Grad Varaždin potpisali su ugovor, doznali smo u toj sveučilišnoj ustanovi.
– Ugovorom je predviđeno da Sveučilište Sjever stupi u posjed zgrade nakon što se ispune uvjeti iz članka III. zaključka, odnosno nakon što zakupcima prostora isteknu ugovori o zakupu – izvijestio nas je Dario Čerepinko, glasnogovornik Sveučilišta Sjever.
To se nekim udrugama i dogodilo početkom ovog mjeseca, no Grad Varaždin još im nije osigurao drugi prostor, iako se na to obvezao u istom tom članku spomenutog zaključka. Hoće li se udrugama produljivati ugovori koji su im istekli, iz Grada nisu odgovorili, no uvjeravaju da će se za udruge pronaći adekvatan prostor iako za sada još nije definirana točna lokacija gdje će to biti. Dakle, kamo će Grad s udrugama iz Križanićeve i kada, još se ne zna.

U igri dvije lokacije: Optujska ili bivša zgrada centra Tomislav Špoljar?

Planiraju li se udruge preseliti u prostore bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu? Iz Grada Varaždina samo su odgovorili kako je u projektu vojarne u Optujskoj ulici predviđeno uređenje zgrade koju će koristiti različite udruge civilnog društva. U udrugama pak ističu kako im ta mogućnost baš i ne odgovara zbog same lokacije, ali i prostora u koji treba ulagati. Osim toga, ne znaju čiji su to prostori: gradski ili državni? Poznato je da je interes za vojarnu u Optujskoj iskazao Grad Varaždin i nekoliko udruga koje su se javile na poziv Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u sklopu projekta “Projekti 100”. No, još se ne zna hoće li DUUDI preuzeti upravljanje vojarnom u Optujskoj ili će i dalje tu nekretninu koristiti Grad Varaždin, koju je na privremeno korištenje dobio 2009. No, uz Optujsku, u javnosti se sve više spominje još jedna lokacija na koju bi se mogle preseliti udruge, a riječ je o bivšoj zgradi Centra Tomislav Špoljar. No, zasad se samo radi o neslužbenim informacijama.

Sveučilište Sjever priprema dokumentaciju

Jedini uvjet koji je Grad Varaždin dao Sveučilištu Sjever prilikom dobivanja na korištenje zgrade u Križanićevoj je da spomenuta institucija ostvari pravo na sredstva iz EU fondova namijenjenih za obnovu i modernizaciju odgojnih i obrazovnih ustanova, kao i istraživačkih centara. Na Sveučilištu su se već prihvatili posla.
– Dobivanjem i uređenjem treće zgrade kampusa Sveučilišnog centra u Varaždinu, koje bi se financiralo apliciranjem na različite dostupne domaće i europske fondove, za što Sveučilište priprema dokumentaciju, uvelike bi se podigla kvaliteta studiranja, a Sveučilištu omogućio daljnji razvoj, povećanje kapaciteta i ostvarenje novih studija – izvijestili su sa Sveučilišta Sjever.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje