Povežite se s nama

U fokusu

KAOS Krkljanac na cestama, nalet vlaka na auto kod Lepoglave i pola županije bez struje

Objavljeno:

- dana

Zbog snježne mećave

Dežurne službe jučer su diljem Varaždinske županije imale pune ruke posla.

Zimski uvjeti proglašeni su od 14.15 sati na autocesti A-4 Zagreb Goričan. Na istočnoj varaždinskoj obilaznici dogodila se prometna nesreća oko 15 sati, dok je pravi krkljanac od Varaždina do Novog Marofa nastao nešto kasnije nakon što su se na autocesti A-4 kod izlaza za Novi Marof sudarila dva kamiona i prepriječila promet.

Nastale su višekilometarske kolone, a prometovalo se samo osobnim automobilima prema Zagrebu. Promet je normaliziran tek oko 22,25 sati.

Zastoj u prometu zbog kamiona bio je Trakošćanu, u Podevčevu je cestu prepriječio autobus, a dogodile su se prometne nesreće s materijalnom štetom u Nedeljancu, Varaždinu i Gornjem Knegincu. Na pruzi Lepoglava –Golubovec kod Očure vlak je naletio na osobno vozilo, no srećom nije bilo ozlijeđenih.

Grane su padale na kolnik u Ludbregu, Paki, Podrutama i Jalkovcu.

Nestanak struje

Od težine snijega došlo je do kvarova na električnoj mreži na više mjesta na području županije. Centar 112 Varaždin primio je dojave o kvarovima na električnoj mreži ili nestanku struje iz Ivanca, Grede, Piščanovca, Jalžabeta, Donje voće, Varaždin Brega, Dubovice, Beretinca, Trnovca bartolovečkog, Kalničke kapele, Šemovca, Cestice, Lužana, Štefanec Marofa i Viničnog.

Danas u 5 sati ukinuti su zimski uvjeti na državnim i županijskim cestama u Varaždinskoj županiji.

Izvor:
Foto: ilustracija

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati