Povežite se s nama

U fokusu

Kaos u Zagrebačkoj 17 zbog etažnog: “prosvjednicima” trgali plakate, nasrnuli i na našeg fotoreportera

Objavljeno:

- dana

BURAN POČETAK TJEDNA

– Zašto ti mene slikaš? Tko ti je dozvolio da me slikaš? – vikala je jutros na našeg fotoreportera stanarka iz Zagrebačke ulice 17 u Varaždinu.

Na ulazu u tu zgradu nekolicina stanara okupila se sa transparentima kako bi spriječili radnike da započnu s radovima na uvođenju etažnog grijanja u toj zgradi.

Na rubu fizičkog sukoba

Uslijedilo je vikanje i međusobne optužbe stanara koji su za uvođenje etažnog grijanja i “prosvjednika”, koji su protiv. Oni koji su za etažno grijanje nastojali su na sve moguće načine ukloniti postavljene obavijesti, dok su ih stanari, koji su protiv etažnog grijanja, ponovno pokušavali postaviti. U tom kaosu gospodin, koji nije htio reći svoje ime, nasrnuo je i na našeg fotoreportera: uhvatio ga za ruku i izgurao ga prema izlazu iz zgrade.

– Izađi van! – vikao je na njega.  

Malo je nedostajalo da izbije fizički sukob. Radnike, koji su danas trebali početi s radovima na uvođenju etažnog grijanja u zgradu u tome su spriječili stanari koji su protiv.

– Mi samo tražimo da se poštuje zakon jer nemaju potrebnih 90 % za uvođenje etažnog grijanja u ovu zgradu.  Direktor Vartopa mi je osobno dao dopis koji je poslan našem predstavniku od njihove odvjetnice da nemaju 90 %. Direktor Vartopa ne bi trebao biti direktor duže od ovih 24 sata –  poručila je Ljerka Mioč Kovač, jedna od onih koja je protiv etažnog grijanja.  

Istaknula je da je zgrada izgrađena još 1980. godine.

Mi samo tražimo da se poštuje zakon jer nemaju potrebnih 90 % za uvođenje etažnog grijanja u ovu zgradu  – upozorila je Ljerka Mioč-Kovač

– Na  građevinskoj iz arhiva piše da je ovo seizmološko tlo, a uz to, ovo je jedanaesterokatnica. Europska unija ide za tim da se manje zagađuje zrak, da se špara plin, a mi ćemo više plina trošiti na 63 bojlera, nego na jednu kotlovnicu. Ali gradskoj mafiji odgovara da nas pljačka. Majstori su dobili posao stoljeća, a mi robije. Naš gradonačelnik od 2012. forsira etažno grijanje, kontinuirano govori neistine i na Gradskom vijeću govori da su dali suglasnost jer su građani dolazili, a nas nije htio primiti, niti na pisma odgovarati – tvrdi Ljerka Mioč Kovač.

“Prosvjednici” ističu kako je investicija uvođenja etažnog grijanja skupa.

– Obnova kotlovnice s kondenzacijskim bojlerima, za što se mi zalažemo, došla bi oko 800.000 kuna. Kada bi  63 stana u ovoj zgradi prešla na etažno, a uvođenje etažnog po stanu je 25.000 kuna, izračunajte koliko je to! I naš cilj je da se smanje računi za grijanje i toplu vodu, ali mi tražimo obnovu kotlovnice, a za to ima novaca jer smo  godinama plaćali njezino održavanje – rekla je Mioč Kovač.  

Ona, i ostali stanari koji su protiv uvođenja etažnog grijanja, tvrdi da su izloženi pritiscima i prijetnjama svakodnevno, a kad su se trebali odlučiti hoće li na etažano ili ne, stanare su samo pitali „Hoćete se isključiti iz kotlovnice?“, bez ikakvog objašnjenja što će to biti i koliko će to koštati.   

– Priložili smo im zakon prema kojem su dužni nama, koji smo protiv, osigurati alternativni način grijanja, a oni iz nas rade budale i govore da će nam grijalice kupiti. Ne čitaju zakon, na sastanku ne smijete postaviti pitanje jer nas napadaju. Meni su u sandučiću ostavili da sam vještica i neka se čuvam – rekla je Kovač Mioč i dodala kako je sve predano na MUP te sud.

“Neka dokažu da nemamo potrebnih 90 %”

S druge strane, oni koji su za etažno grijanje, tvrde da imaju dovoljno potpisa stanara.

– Neka dokažu da nemamo, imamo popis ovjeren kod javnog bilježnika. Ja sam za etažno grijanje zato što je to jeftinije. Mi samo za to što smo prikopčani na kotlovnicu plaćam mjesečno 250 kuna, pa izračunajte koliko je to za godinu dana – rekao je gospodin koji se na početku obrušio na našeg fotoreportera. Iako se kasnije smirio, ime nije želio reći.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje