Povežite se s nama

U fokusu

Kapaciteti studenskih domova SC-a Varaždin popunjeni!

Objavljeno:

- dana

– Veseli me da smo napunili studentske domove u Varaždinu već prve akademske godine nakon otvaranja novog doma, čime smo dokazali opravdanost ulaganja EU sredstava u projekt – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj Studenskog centra Varaždin.

Naime, realizacija projekta Studentskoga kampusa s pratećim sadržajima započela je u svibnju 2016. godine i riječ je o tada najvećoj investiciji u Varaždinu te cijeloj Varaždinskoj županiji, u ugovorenom iznosu nešto manjem od 143 milijuna kuna, od čega su 141,5 milijuna kuna bespovratna sredstva (85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, a 15 posto iz nacionalne kontribucije).

Zahvaljujući najmodernijim tehnologijama i očuvanju okoliša Studentski dom Varaždin je među najmodernijim studentskim kompleksima u široj regiji. Kompleks Doma je pasivna zgrada A+ kategorije na pet katova s primjenom najsuvremenijih tehnologija.

Navala

Ne čudi tako velik interes za smještaj u Studenskom domu. Ove godine 921 student je tražio smještaj u Domu,a dobilo ga je njih 811 (709 studenata Sveučilišta u Zagrebu i 102 studenta Sveučilišta Sjever).
Subvenciju za studente podstanare u Čakovcu ostvario je 31 student, subvenciju za studente podstanare u Koprivnici ostvarilo je 12 studenata, subvenciju za studente podstanare u Križevcima ostvario je jedan student, dok su subvenciju za studente podstanare u Bjelovaru ostvarila četiri studenta.

Preostala mjesta u domovima su rezervirana za međunarodnu razmjenu studenata, vrhunske sportaše, za potrebe Grada, Županije, Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstva znanosti i obrazovanja.
– Postoji lista studenata prema broju bodova ispod crte koji čekaju na smještaj ako se oslobodi koje mjesto u Domu – dodao je ravnatelj Studenskog centra, koji broji čak 74 zaposlene osobe. – Da se razumijemo, mi ne primamo plaću iz proračuna pa se moramo baviti komercijalnim poslovima (hostel, catering) kako bi osigurali plaće za naše zaposlenike, pogotovo za vrijeme ljeta. Na komecijalne djelatnosti plaćamo porez na dobit, pa čak i na pranje rublja studentima – dodao je Milijaš.

Hosteli

Nakon odlaska studenata na ljetne praznike, studentski domovi u Varaždinu ne zatvaraju svoja vrata već nastavljaju poslovati kao hosteli i na tu djelatnost plaćaju porez na dobit. Isto je i s restoranom. Od 15. srpnja do 31. kolovoza hosteli su zabilježili 7309 noćenja.
U Studenskom domu (hostelu) odsjeli su rukometaši reprezentacija koje su sudjelovale na Europskom kadetskom prvenstvu, mladi nogometaši koji su igrali na Nogometnom turniru u Dunjkovcu/Pretetincu, sudionici varaždinskog aeromitinga, polaznici Brass akademije, izvođači na Špancirfestu, dvije grupe djece iz Kine, sudionici Škole medijske kulture te mnogi biciklisti i grupa učenika iz Engleske.

Student servis osigurava najbolje uvjete za studente

Student servis Studentskog centra Varaždin tijekom srpnja i kolovoza realizirao je ukupno 7399 studentskih ugovora. U ta dva mjeseca zaposleno je 3497 studenata na različitim poslovima, od kraćih poslova, poput onih za vrijeme trajanja Špancirfesta (hostesiranje, rad u zabavnom parku, podjela letaka, ugostiteljski poslovi), do poslova u IT industriji, proizvodnji, tvorničkim skladištima i trgovačkim centrima, koji se obavljaju tijekom cijele godine. U srpnju i kolovozu Student servis Varaždin je ostvario suradnju s 1773 različita poslovna partnera. U ljetnim mjesecima i ove godine je bila povećana potražnja za sezonskim djelatnicima na moru.

– U suradnji s hotelskim kućama s kojima imamo dugogodišnju suradnju zaposlili smo 300-tinjak osoba. Ova brojka bi bila i znatno veća da smo bili u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve i potrebe poslodavaca. Ove godine imamo situaciju da imamo veći broj slobodnih radnih mjesta od broja potencijalnih studentica ili studenata koji su slobodni ili zainteresirani za rad. Sezona na Jadranu još uvijek traje, još uvijek imamo slobodna radna mjesta za rad tijekom rujna – ističu iz Student servisa.

Veća ponuda poslova i potražnja za studentskim radom je i kod poslodavaca u Varaždinu i u okruženju, pa su studenti manje zainteresirani za rad na Jadranu. Vindija d.d. zajedno sa svojim tvrtkama članicama trenutno ima potražnju za 50-ak djelatnika (nude poslove tijekom cijele godine).

– Fokusiramo se na rad sa sigurnim i provjerenim poslodavcima, s kojima unaprijed dogovaramo sve uvjete poslovanja i veću satnicu za studenta. Ne posredujemo za poslove koji su plaćeni manje od 18 kuna po satu. Prosječna satnica je 23 kune, a trenutno na Jadranu satnica je i 30 kuna po satu (uz sve plaćene troškove, što uključuje besplatni smještaj, tri obroka dnevno i plaćene sve putne troškove) – ističu iz Student servisa, koji pokušava udovoljiti zahtjevima poslodavaca, ali tako da osigura najbolje uvjete za studente te garantira isplatu zarada za sve one poslove koji su dogovoreni posredovanjem Student servisa.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati