Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija upriličila prijem za mlade karatiste Karate kluba “Globus”

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija je rasadnik sportskih i ljudskih talenata.

Dokaz tome su i mladi karatisti i reprezentativci Hrvatske iz karate kluba Globus (Čakovec, Mala Subotica) koji su na Prvenstvu Hrvatske u karateu za mlađe uzraste, koje se održalo 14. i 15. travnja u Zagrebu, u konkurenciji 558 natjecatelja iz 83 hrvatska kluba postigli odličan rezultat osvojivši rekordnih šest zlatnih, jednu srebrnu te tri brončane medalje. Ostvarenim rezultatima karatisti Globusa postali su najuspješniji klub na Prvenstvu.

Da uspjeh na prvenstvu Hrvatske nije bio slučajan, nego plod kontinuiranog i predanog rada, mladi karatisti potvrdili su i na vrlo jakom međunarodnom 23. Balkanskom prvenstvu u karateu za mlađe uzraste, koje se održalo od 27. do 29. travnja u Beogradu u Srbiji. Na prvenstvu je nastupilo 800 mladih karatista iz 11 država, a članovi “Globusa” su osvojili tri brončane medalje.

Za uspješne mlade karatiste upriličen je prijem u Velikoj vijećnici Međimurske županije, gdje su djecu dočekali domaćini, župan Međimurske županije Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman. Bila je to prigoda da im župan i zamjenica osobno čestitaju na ostvarenim uspjesima, te da ih potaknu da se i dalje trude i vježbaju. Iskoristio je priliku istaknuti kako će uvijek imati potporu Međimurske županije, koja prati rad i aktivnosti vrhunskih mladih sportaša te potiče sportske udruge na profesionalan rad.

Na prijemu, na kojem je vladala vrlo ugodna atmosfera, bili su treneri Tomislav Magdalenić i Dejan Slukić, Laura Strahija (dvostruka prvakinja Hrvatske u konkurenciji mlađih učenica do 32 kg i učenica do 32 kg, brončana na Prvenstvu Balkana u konkurenciji djevojčica do 34 kg), Aida Trstenjak (prvakinja Hrvatske u konkurenciji mlađih učenica do 28 kg), Nika Žerjav (prvakinja Hrvatske u konkurenciji mlađih kadetkinja do 40 kg), Petar Slukić (prvak Hrvatske u konkurenciji mlađih učenika do 38 kg), Josip Slukić (prvak Hrvatske u konkurenciji mlađih kadeta do 57 kg), Ema Marčec (viceprvakinja Hrvatske u konkurenciji mlađih kadetkinja do 40 kg), Ana Filipović (bronca na Prvenstvu Hrvatske u konkurenciji mlađih kadetkinja preko 55 kg), Sven Strahija (bronca na Prvenstvu Hrvatske u konkurenciji učenika do 46 kg), Jan Kovačić (bronca na Prvenstvu Hrvatske u konkurenciji učenika do 30 kg), Nikola Topličanec (bronca na Prvenstvu Balkana u konkurenciji dječaka do 40 kg) i Lovro Farkaš (bronca na Prvenstvu Balkana u kategoriji dječaka do 50 kg).

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje