Povežite se s nama

Život i društvo

Kardinal Bozanić opet s Varaždincima, uveličat će proslavu 20. obljetnice biskupije

Objavljeno:

- dana

PASTIRSKI POHOD

Današnjim koncertom u sklopu Varaždinskih baroknih večeri počinje program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

U varaždinskoj katedrali od 19 sati nastupit će Hrvatski barokni ansambl i Katedralni zbor Chorus Angelicus, pod vodstvom mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Na programu će biti djelo Claudia Monteverdija “Vespro della Beata Vergine”. Od solista će nastupiti Ivana Lazar i Monika Cerovčec (soprani), Franko Klisović (kontratenor), Hugo Hymas i Dejan Maksimilijan Vrbančič (tenori), Matija Meić (bariton) i Christoph Seidl (bas).

U subotu 30. rujna s početkom u 19,30 sati u katedrali će, povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije, biti održan veliki koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom mo. Anđelka Igreca.

Na rasporedu će biti djelo Ludwiga van Beethovena “Posvećenje kuće op 124” te praizvedba autorskog djela mo. Anđelka Igreca “Quattro pezzi sacri (Kyrie-litanije, Molitva, Magnificat, Bonum facere)”.

U nedjelju 1. listopada u 16 sati će u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu biti otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. U sklopu izložbe će u 313 kataloških jedinica biti prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, bit će predstavljena i biskupijska blaga (liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja).

Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, a bit će popraćena glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca.

Najradosniji i najsvečaniji trenutak toga dana, ali i cjelokupne proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, bit će svakako euharistijsko slavlje kojeg će u katedrali Uznesenja BDM na Nebo od 18 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački metropolit.

Izvor:
Foto: ZN

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati