Povežite se s nama

Život i društvo

Kardinal Bozanić opet s Varaždincima, uveličat će proslavu 20. obljetnice biskupije

Objavljeno:

- dana

PASTIRSKI POHOD

Današnjim koncertom u sklopu Varaždinskih baroknih večeri počinje program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

U varaždinskoj katedrali od 19 sati nastupit će Hrvatski barokni ansambl i Katedralni zbor Chorus Angelicus, pod vodstvom mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Na programu će biti djelo Claudia Monteverdija “Vespro della Beata Vergine”. Od solista će nastupiti Ivana Lazar i Monika Cerovčec (soprani), Franko Klisović (kontratenor), Hugo Hymas i Dejan Maksimilijan Vrbančič (tenori), Matija Meić (bariton) i Christoph Seidl (bas).

U subotu 30. rujna s početkom u 19,30 sati u katedrali će, povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije, biti održan veliki koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom mo. Anđelka Igreca.

Na rasporedu će biti djelo Ludwiga van Beethovena “Posvećenje kuće op 124” te praizvedba autorskog djela mo. Anđelka Igreca “Quattro pezzi sacri (Kyrie-litanije, Molitva, Magnificat, Bonum facere)”.

U nedjelju 1. listopada u 16 sati će u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu biti otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. U sklopu izložbe će u 313 kataloških jedinica biti prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, bit će predstavljena i biskupijska blaga (liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja).

Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, a bit će popraćena glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca.

Najradosniji i najsvečaniji trenutak toga dana, ali i cjelokupne proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, bit će svakako euharistijsko slavlje kojeg će u katedrali Uznesenja BDM na Nebo od 18 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački metropolit.

Izvor:
Foto: ZN

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje