Povežite se s nama

U fokusu

Kaufland se vratio u igru, isplaćene su plaće, nastavljena je proizvodnja, ali iz Varteksa je otišlo 80 radnika…

Objavljeno:

- dana

Na Gradskom vijeću danas je raspravljalo i o Varteksu. Pritom je gradonačelnik Neven Bosilj rekao da je Kaufland opet u igri, nakon što su se nedavno povukli.

Vjerovnici su se, naime, u međuvremenu uspjeli dogovoriti. Doduše, Varteks neće imati ništa od Kauflandove transakcije, već vjerovnici, ali podsjetimo da je u sklopu projekta izgradnja rotora u Zagrebačkoj ulici.

Član Uprave Dražen Dobiš izvijestio je članove Gradskog vijeća o trenutnom stanju u Varteksu te istaknuo i kako bi se cijela stvar s Kauflandom ovaj tjedan trebala  finalizirati.

– Naša inicijativa je da ustupimo jednu česticu Gradu Varaždinu za mogućnost izgradnje komunalne infrastrukture – rekao je Dobiš.

Inače, Uprava Varteksa je i Gradu Varaždinu poslala prijedlog kompenziranja dugovanja za nekretnine. Riječ je o dvije zgrade, nekadašnje centralne krojačnice i objekta u kojem se pripremala konfekcija. Svaka zgrada procjenjuje se na nešto više od pola milijuna eura. S druge strane, ukupan dug Varteksa prema Gradu Varaždinu iznosi nešto manje od četiri milijuna kuna,

Božica Čićek-Mutavdžić,, članica Nadzornog odbora Varteksa, zahvalila je svim predstavnicima stranaka koji su, kako kaže, pokazali razumijevanje za ovu tvrtku. Podsjetimo, Grad je povukao blokadu prema Varteksu, što je omogućilo nastavak poslovanja.

– Nama je to puno značilo jer su sva sredstva bila usmjerena na plaće radnicima i dugovanjaprema dobavljačima. Do jučer je Gradu Varaždinu na ime duga isplaćeno 340 tisuća kuna, a dogovorena je dinamika od 20 tisuća kuna dnevno. Proizvodnja se odvija, ali tu su problemi oko financiranja nove sezone. Tu je i problem s radnom snagom o kojem je govorio Patafta, unazad dva mjeseca otišlo nam je 80 radnika u firme koje su stabilnije. Ali uspijevamo na vrijeme isporučiti svu robu – rekla je Božica Čićek-Mutavdžić.

Nezavisni vijećnik Davor Patafta istaknuo je da Varteksu treba pomoći i dogovoriti kompenzaciju za nekretnine.

– Vidjeli smo pozitivan primjer Tehnološkog parka. Zašto Grad ne  bi kompenzirao za Varteksove nekretnine, prijavio ih na EU fondove, oplemenio i u budućnosti ih mogu koristiti mladi poduzetnici, IT sektor… – rekao je Patafta.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje