Povežite se s nama

Kultura

Prvi međimurski kazališni kamp “Vrtek” održat će se od 20. do 24. kolovoza!

Objavljeno:

- dana

Kontrast kao stilska figura često moćno djeluje na percepciju publike: pojačava dojam ili naglašava neki aspekt umjetničkog djela koji bi možda prošao nezapaženo ili manje zapaženo.

Mladim glumcima Matku Buvaču i Andri Damišu, diplomiranim glumcima i lutkarima, uspjelo je kontrast upotrijebiti kao sredstvo za povezivanje glumačkih sklonosti i predstavljanje publici. Oprečnost svojih osobnosti doživljavaju kao prednost na čijem su temelju osnovali kazalište – Kontrast teatar.

Na konferenciji za medije koja je održana 6. kolovoza Damiš i Buvač najavili su Prvi kazališni kamp „Vrtek“, u kojem će djecu osnovnoškolskog uzrasta voditi kroz tajne glume i lutkarstva. Međimurski kazališni kamp održat će se od 20. do 24. kolovoza na adresi Planinarska bb u Čakovcu (preko puta Galerije Sjever, u smjeru Šenkovca). Bit će to prilika za djecu da pod stručnim vodstvom uče o misterijima glume okruženi prirodom.


– Sad kad smo i službeno akademski glumci i lutkari, željeli bismo ostati u Međimurju i tu ostvariti neke svoje ideje, i omogućiti djeci iz okolice da se bolje upoznaju s kazališnom umjetnošću – kaže Buvač.

Dramske igre

– Sad kad smo i službeno akademski glumci i lutkari, željeli bismo ostati u Međimurju i tu ostvariti neke svoje ideje, i omogućiti djeci iz okolice da se bolje upoznaju s kazališnom umjetnošću – rekao je Matko Buvač. Glumci će organizirati dvije opsežne radionice.
– Svih pet dana od 9 do 13 sati održavat će se radionica za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, „Lutkaonica“. Njome ćemo mališane uvesti u svijet lutkarstva i dramskih igara. Izrađivat ćemo lutke i zadnjeg dana uprizoriti priču – objasnio je Damiš.
Druga radionica, „Igrajmo se basne!“, namijenjena je djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole.

– Druga radionica održavat će se svih pet dana od 16 do 20 sati. Polaznici radionice upoznat će glumu putem medija basne. Radionica će se sastojati od raznih dramskih igara te improvizacija kojima će polaznici upoznati osnove glumačke igre – dodao je Buvač.

Opreka

Matko je svoj glumački put započeo u Dječjem gradskom kazalištu u Čakovcu, s pet godina. U srednjoj školi počeo je glumiti i u dramskoj sekciji „Seljačke sloge“ iz Nedelišća, kao i u Kazališnoj družini „Štolcer“. U navedenim družinama i sekcijama kao amaterski glumac te redatelj djeluje i njegov otac Dejan Buvač. Andro kaže da je njegova priča sušta suprotnost Matkovoj:

– Nazvali smo se Kontrast teatar između ostaloga i zato što smo u mnogim stvarima oprečni. Ja sam spontano upisao Umjetničku akademiju, nisam znao gotovo do zadnjeg trenutka što bih htio. Upravo iz naših razlika rodio se jedan fascinantan modus funkcioniranja i nadopunjavanja. Otišao sam u Dječje kazalište u Čakovcu tek u trećem razredu srednje, kad mi je već takoreći „gorjelo“ pod nogama od neznanja što ću studirati. Tamo sam odigrao prvu ulogu u životu, upoznao Matka i shvatio da želim pokušati s glumom.

Prijave

Broj polaznika je ograničen. Djecu možete prijaviti na stranici www.kontrasteatar.hr ili putem elektroničke pošta na adresi [email protected]

Prijave se primaju do 15. kolovoza ili do popunjenja radionica. Cijena radionica je 300 kuna po osobi. U cijenu su uključeni svakodnevni klipići, grickalice i okrepa za polaznike, kao i svi materijali potrebni za rad, te majice za polaznike. Obitelji koje prijavljuju više od jednog djeteta na kamp za svako iduće dijete plaćaju 250 kuna.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje