Povežite se s nama

Kultura

Kazališni studio mladih s predstavom „Ćelava pjevačica“ gostuje na festivalu u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Predstava „Ćelava pjevačica“ E. Ionescoa, Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu gostovat će 16. rujna na 24. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej.

Pandemijske prilike koje su izokrenule naglavačke život adolescenata u protekle dvije godine nadahnule su polaznike Kazališnog studija mladih (skupina C3), uz dramsko-pedagoško vodstvo Tanje Novak, da posegnu za dramskim klasikom Eugènea Ionescoa „Ćelava pjevačica“.

Uz propitkivanje aktualizacije teatra apsurda u apsurdu svakodnevice te parodiranja komunikacije, skupina je propitkivala i apsurdno u tjelesnom izričaju. Pritom se u proces rada kroz vikend radionice scenskog pokreta uključila i Sara Ipša, akademska glumica koja je svoj umjetnički opus započela graditi na plesnom izričaju.

Ovaj lektirni naslov, kao i pojmove antidrama i teatar apsurda tinejdžeri su prepoznali kao nešto što je njima blisko, što je itekako aktualno, što ih nasmijava i na koncu vodi prema katarzičnom očišćenju, u svijetu koji ih je iznenada zasuo vijestima o pandemiji.

U „Ćelavoj pjevačici“ nastupaju: Vita Breški, Nika Dopuđ, Dina Drožđek, Tessa Fruk, Vida Huzjak, Tvrtko Kolar, Erika Komar, Jana Kovačić, Melani Šipek i Greta Rukelj.

Festival Assitej koji će trajati od 13. do 17. rujna 2022. godine ugostit će ukupno 14 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske. Festival je natjecateljskog karaktera, a stručni žiri dodjeljuje Nagradu „Zvjezdana Ladika” za najbolji dramski i pedagoški rad te Nagradu za najbolju predstavu u cjelini. 

Kazališni studio mladih oglasio je i upise u novu sezonu koji će se održati od 19. do 24. rujna te iz Kazališta pozivaju sve zainteresirane da se upišu.

– Požurite, upisi traju do popune mjesta. Više informacija o upisima u Kazališni studio mladih u novu sezonu potražite na internetskim stranicama Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu – poručuju iz HNK-a.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje