Ludbreška policija podnosi kaznenu prijavu protiv Zdenka Gomaza, bivšeg ludbreškog općinara, koji je dulje vrijeme maltretirao invalidne osobe, štićenike Udruge Sunce.

Epilog je to priče o kojoj je Regionalni tjednik pisao prije dva mjeseca. Priče o čovjeku u čijem susjedstvu u stambenoj zajednici živi devetero odraslih štićenika s mentalnim oštećenjima, a koje on vrijeđa, gađa kamenjem, psuje i prijeti im.

Zdenko Gomaz tada je sam pozvao novinare Regionalne kako bi se  požalio na svoj, kako je rekao, nesnosan život od kad su u kuću do njegove 2014. godine doselili štićenici Udruge Sunce.

Dvije kuće u strogom centru Ludbrega dijeli visoki „zid“ od ariša.

– Trčali su goli po cesti, zavijaju, svađaju se i prostače, muče i ubijaju mačke, neuredni su… opisivao je svakodnevnicu svojih prvih susjeda.

Budući da je pretpostavljao „kako bi moglo doći do problema“, umirovljeni općinski službenik je istog časa nakon saznanja tko je kupio kuću, zatražio od susjeda neka potpišu peticiju kojom se traži da štićenici svoj dom pronađu negdje drugdje. Uvjerio ih je da dolaze „opasni psihopati“.

Napisao je bezbroj peticija institucijama u kojima se osim na susjede, žali na gradske i županijske vlasti i na predsjednicu Udruge Ružu Zlatar koju kleveće za financijske malverzacije.

Ipak, najveći su mu trn u oku bili nemoćni i bolesni ljudi.

– Sramite se vi koji ste doselili te jadnike u našu blizinu, boli nas želudac od bedastoća koje moramo slušati, maknite ih iz naše blizine… svaki dan je sve gore… slušaju jednu te istu pjesmu deset puta, neka slušaju klavirske skladbe Chopina ili Maksima Mrvice… pogledajte tko je tu zaposlen, sami stručnjaci koji se ne znaju brinuti o sebi, a ne o takvim osobama… koja je budala dozvolila takav objekt u stambenoj zoni… ne priznajem nikakvu ustanovu „Ludbreško sunce“ u blizini moje kuće… ne želim ih u svojoj blizini, slušati niti gledati jer me smetaju, a tko misli drukčije neka si ih uzme doma u svoju blizinu… jeste li vi normalni što ste to nastanili u našoj blizini… – napisao je to, ali i puno više od toga u istom tonu, Zdenko Gomaz i slao na razne adrese, od gradonačelnika i Županije, preko nekoliko ministarstava, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, hrvatske Vlade i DORH-a do Bruxellesa.

Nastavio je s pričama o „ubijenim mačkama“, pozivao policiju zbog glasne muzike, a svoju je priču u kontekstu političkog manipuliranja, korupcije i zataškavanja objavio u jednom tjedniku.

Završio je s dvjema prijavama, danas u različitim fazama. U prosincu 2016. godine nepravomoćno je osuđen na tri mjeseca zatvora uz godinu dana kušnje za prijetnje izrečene djelatnici „Ludbreškog sunca“: „Sve ću vas zapaliti“, misleći pritom, piše u sudskom zapisniku, na štićenike i djelatnike kuće. Na presudu je uložena žalba. Za vrijeme trajanja žalbenog postupka Zdenko Gomaz je zaradio još jednu kaznenu i prekršajnu prijavu. Djelatniku „Ludbreškog sunca“ koji je šišao visoku živicu između dviju kuća je prijetio da će „ga zaklati“, a njega i štićenike je gađao kamenjem veličine pola šake.
Na suđenju za prijetnju paležom je negirao da se ikad obratio štićenicima ili odgajateljima, a kamoli ih psovao ili prijetio. To je potvrdila i njegova supruga Mirjana kao svjedokinja obrane.

Iako se Zdenko Gomaz nakon teksta u Regionalnom tjedniku pozvao na Zakon o informiranju i demantirao napisani tekst, i kriminalistička istraga podnošenjem kaznene prijave dokazuje da on nije žrtva nego krivac.

Kriminalističkim je istraživanjem zbog sumnje na Povredu ravnopravnosti, piše u službenom priopćenju poslanom novinarima, utvrđeno „postojanje sumnje da je navedeni od 2014. godine pa nadalje, podnošenjem neosnovanih prijava državnim tijelima, inspekcijskim službama te tijelima lokalne uprave i samouprave, nasilničkim ponašanjem i prijetnjama, nastojao stvoriti neprijateljsko okruženje u susjedstvu, želeći time uskratiti i onemogućiti osobama s invaliditetom pravo da budu smještene u stambenoj zajednici u Ludbregu, a također je takvim ponašanjem vršio progon udruge koja se zalaže za ravnopravnost i integraciju u društvo osoba s invaliditetom, čime je nastojao ishoditi njihovo preseljenje

I nastavlja se:

– Također se sumnja da je navedeni počinio kazneno djelo Javno poticanje na nasilje i mržnju, tako što je u više navrata, osobno i putem medija, poticao na mržnju i netrpeljivost prema osobama s invaliditetom, koje su smještene u spomenutoj stambenoj zajednici. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 

 

 

 

Komentari

Komentara