Povežite se s nama

Život i društvo

Kažu da vrijediš onoliko koliko prijatelja imaš

Objavljeno:

- dana

Bratimljenje Lepoglave sa Starim trgom pri Ložu

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave u Starom trgu pri Ložu, potpisao je sa načelnikom općine Loška Dolina Janezom Komidarom povelju o bratimljenju grada Lepoglave s tom slovenskom općinom.

– Kažu da vrijediš onoliko koliko prijatelja imaš – rekao je Škvarić.  

Bratimljenje dvaju gradova nastavak je odlične suradnje koju su započele organizacije civilnog društva s područja grada Lepoglave i općine Loška Dolina da bi se potom proširila i na jedinice lokalne samouprave.

“Lepoglava-jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj”

Povelja je potpisana na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine Loška Dolina.

– Drago nam što je naša općina Loška dolina potpisala povelju o bratimljenju s jednim od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj – istaknuo je tom prilikom Janez Komidar. . Dodao je kako postoje sličnosti, interesi i potencijali koje grad Lepoglava i općina Loška dolina  u budućnosti žele iskoristiti za zajednički razvoj.

Predsatvnici DVD-a Višnjica i Prve kubure iz Višnjice koji su također već uspostavili suradnju sa srodnom udrugom iz Loške doline.

– Osim što nam se otvaraju mogućnosti za gospodarsku i kulturnu suradnju imamo i velike turističke potencijale koje  treba iskoristiti. Suradnju grada Lepoglave i općine Loška dolina potaknula je suradnja dobrovoljnih vatrogasnih društava Višnjice i Starog trga pri Ložu .  Potpisivanju povelje nazočili su i dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave Robert Maček te predstvanici DVD-a Višnjica i Prve kubure iz Višnjice koji su također već uspostavili suradnju sa srodnom udrugom iz Loške doline.

Nakon potpisivanja povelje u općini Loška Dolina, povelja o bratimljenju bit će potpisana i u gradu Lepoglavi, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati povodom Dana grada Lepoglave.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!