Povežite se s nama

Kultura

Keramika Varaždinca Anđelka Gjereka ušla u zapise o povijesti lončarstva

Objavljeno:

- dana

TRADICIONALNO HRVATSKO LONČARSTVO U BEOGRADSKOM PROJEKTU

Predmeti Anđelka Gjereka, poznatog varaždinskog lončara, naći će se u knjizi koju priprema Narodni muzej Beograd.

Riječ je o knjizi o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja je trenutno u pripremi, a upravo će njegovi radovi predstavljati u njoj tradicionalno hrvatsko lončarstvo. – Ovo je velika stvar za mene, mogao bi reći da čak i vrhunac mog rada. Ipak je to potvrda od struke da su moji predmeti uistinu tradicionalni a ne komercijalni, što nije mala stvar – rekao je Gjerek.

Naime, knjiga će biti izdana u sklopu projekta “Etnoarheološka istraživanja tradicionalnih tehnologija keramike”, a koji vodi ugledna arheologinja Biljana Đorđević. Radovi Anđelka Gjereka bit će, u sklopu projekta, jedini “predstavnici” hrvatskog lončarstva.

– Na slikama će biti neki od tradicionalnih predmeta koji su značajni po autentičnim ukrasima za naše krajeve. Primjerice, vrčevi iz našeg kraja specifični su po jednostavnim ravnim i valovitim linijama ili cvjetićima – dodao je Gjerek.

Projekt Etnoarheoloških istraživanja tradicionalnih tehnologija keramike započet je 2005. godine, a s ciljem da se proučavanjem tradicionalnih načina izrade keramike pronikne u periode koji su u arheološkim zapisima nedostupni.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski komorni orkestar izuzetnim programom uvest će publiku u Dane grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. prosinca 2022., u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu održat će se drugi koncert 29. sezone Varaždinskog komornog orkestra.

Izuzetnim programom simfonija: F. Mendelssohn: Talijanska i S. Prokofjev: Klasična te praizvedbom Tomislava Uhlika; Četiri zimska dana, za violinu i gudački orkestar, Varaždinski će komorni orkestar uvesti publiku u svečane Dane grada Varaždina.

Bit će to drugi koncert 29. sezone kojim će dirigirati vrhunski hrvatski dirigent Ivo Lipanović, a solist na violini bit će također vrsni violinist Anđelko Krpan.

Uz pretplatnike besplatni ulaz imaju učenici i profesori varaždinskih škola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje