Povežite se s nama

Život i društvo

Kineskim turistima dosta kupanja pa u Varaždinu traže nove doživljaje

Objavljeno:

- dana

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth sudjelovala je na jednom od najvećih kineskih sajmova koji predstavlja platformu za razvoj turizma, 16. Shanghai world travel fair-u, održanom od 18. do 21. travnja u Šangaju.

Na sajmu su sudjelovali turistički predstavnici iz cijeloga svijeta, od predstavnika turističkih agencija, institucija do hotela. Ove godine na sajmu je svoje proizvode i usluge predstavilo 750 izlagača iz 53 zemlje svijeta a posjetilo ga je preko 55 000 posjetitelja.

Sudjelovanje na sajmu u Šangaju nastavak je varaždinsko – kineske suradnje započete prošle godine kada je šesteročlana delegacija iz Šangaja posjetila Varaždin te izrazila želju za intenziviranjem suradnje, između ostaloga, i na području turizma.

U sklopu boravka u Šangaju, hrvatska je delegacija, u kojoj su uz direktoricu TZGV, bile i direktorice TZ Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije te Svetog Ivana Zeline, održala radne sastanke na temu turizma s predstavnicima kineskih turističkih agencija od kojih se doznalo kakve su želje i potrebe kineskih turista, što ih zanima i privlači i kako ih privući i potaknuti da posjete određenu destinaciju.

Kinezi putuju tijekom cijele godine, u organiziranim grupama, a kada putuju u Europu uglavnom posjećuju više destinacija. U destinacijama se stoga zadržavaju kratko i više puta mijenjaju mjesto boravka. U Hrvatskoj najčešće posjećuju Zagreb, Dubrovnik, Plitvice, Split i Zadar, a razgledavanje i gastronomija su im najvažniji motivi putovanja.

– U Šangaju smo održali radne sastanke s predstavnicima velikih kineskih turističkih agencija, CITS i Shanghai Sage, koji su izrazili želju u narednom razdoblju uvrstiti Varaždin u program koji nude kineskim turistima. Kineski turisti su specifični, za njih turizam nije kupanje na moru, njih zanimaju povijesne lokacije i atrakcije, kulturne znamenitosti i tradicionalna hrana, i tu vidimo našu priliku jer im Varaždin i Varaždinska županija sve to mogu ponuditi. Nadam se da će uskoro organiziranih kineskih grupa u Varaždinu i Varaždinskoj županiji biti na tjednoj bazi – istaknula je Jelena Toth.

Trend porasta kineskih turista u Varaždinu nastavljen je i ove godine, pa je tako u prva 4 mjeseca ove godine u gradu, prema podacima iz eVisitora, ostvareno tri puta više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje