Povežite se s nama

Događanja

Kokice i film za početak, no ovo će mjesto biti više od kina

Objavljeno:

- dana

SVI U KINO!

U subotu je napokon otvoreno kino Galerija. Nove stolice, novi program i novi “glavni glumci” – priznajemo, ovo je odličan početak

Nostalgični kinoljupci u subotu su došli na svoje – kino Gaj otvoreno je u novom ruhu i sa novim imenom – Kino Galerija. Nakon mjeseci muke oko njegovog sređivanja na velikom otvorenju ono je ugostilo brojne građane i time otvorilo novo poglavlje u svojem postojanju. Moramo priznati, Sandra Malenica i Hrvoje Selec iz udruge Vanima (kojoj je kino dano na upravljanje) posao su odradili odlično. Bilo je smijeha, filmova, crtića i, zbog svega toga, puno pozitivnih komentara. Novi početak kina službeno su otvorili kumovi kina: Vera Robić – Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Uzbuđeni su Varaždinci i Varaždinke koje uz ovo popularno mjesto veže mnogo uspomena, a uzbuđeni su i Vanimaši. – Drago nam je da je kino prilikom otvorenja bilo puno, a posebno dan nakon kada su djeca i roditelji, ne samo popunili kino, već čak i stajali na projekciji animiranog filma Merida hrabra. Sve to nas je ohrabrilo da krenemo dalje kako smo i zamislili. Dojmovi su zasad pozitivni i ljudima je drago da će imati još jednu opciju i nove sadržaje u gradu – rekla je Sandra Malenica, programska direktorica Vanime.

Da su komentari samo pozitivni nije ni čudno s obzirom da su uspjeli prirediti jednu od najposebnijih i najčudnijih večeri u Varaždinu. Naime, sve u kino zračilo je zelenom bojom, izgledalo pomalo “pomaknuto”, a program otvaranja vodio je – žabac!

– Kino kao takvo danas nema velike pespektive, a unutar prostora kina treba nuditi i niz drugih sadržaja koji će zainteresirati ljude. Zato smo, kada smo razmišljali kojim putem krenuti, zamislili i jedan poseban svijet u kojem je žabica glavni glumac. Ona bi se trebala pojavljivati kao zaštitni znak prije projekcija, na plakatima i ostalim materijalima vezanim uz kino. Ovaj marketing “Tko je Novi Glavni Glumac?” osmišljen je upravo iz razloga kako bi se u gradu dogodilo nešto drugačije. Bez obzira je li to nekome glupo, smiješno ili bezveze, važno je da se priča o nečemu i da se događa nešto uz sve ove svakodnevne stvari koje nas zaokupljaju jer smo svi pomalo zapeli u kolotečinu – otkrili su Sandra i Hrvoje koja je tajna Novog Glavnog Glumca koji je nekoliko dana prije otvaranja kina osvanuo i na Facebooku.

Planovi

Prve projekcije probile su led, kako ona u subotu za odrasle tako i nedjeljna za djecu. Naravno, na tome neće stati priča o kinu Galerija koji je stasao na mjestu bivšeg kina Gaj. – Obzirom da smo kino dobili zbog razvijanja audiovizualne djelatnosti, najvažniji projekti koje ćemo unutar kina raditi bit će usmjereni prema učenicima osnovnih škola, gdje ćemo u suradnji s njima organizirati satove medijske kulture. Uz taj program nazvan KID (“kino i djeca”), već za dva tjedna organizirat ćemo i Crtiće-vrtiće za predškolske uzraste djece. Također je i u pripremi natječaj za mlade vizualne umjetnike s našeg područja koji će se zvati MUGI (Mladi u Galeriji) – najavili su.

No, prije svega čeka se proračun za 2013. godinu koji je važna stavka kako bi početkom godine mogli kupiti DVD projektor s obzirom da kino sada raspolaže samo s 35-milimetarskim projektorom koji otežava situaciju.

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje