Povežite se s nama

U fokusu

Kino napokon dobiva WC!

Objavljeno:

- dana

Dva desetljeća je jedino gradsko kino bilo bez sanitarnog čvora

Jedino varaždinsko gradsko kino Galerija uskoro bi trebalo dobiti vlastiti sanitarni čvor. Upravo je to dogovoreno u petak na sastanku između Grada Varaždina, Pučkog otvorenog učilišta, Vanime i¸ugostiteljskog objekta. Dosad su kino i kafić dijelili isti sanitarni čvor zbog čega je dolazilo do brojnih problema i neugodnih situacija.

Bude li sve prema planu, gosti kina više se u predvorju neće sudarati s gostima ugostiteljskog objekta koji su tuda morali prolaziti na putu do sanitarnog čvora.

– Sretni smo što je postignut dogovor zahvaljujući čemu ćemo riješiti naslijeđeni problem koji se vuče već dva desetljeća. Prijedlog projekta je gotov. Odjel za komunalne djelatnosti i Odjel za društvene djelatnosti Grada suglasni su da je u interesu Varaždina izboriti se za cjelokupni prostor koji se, otkad ga vodi Vanima, koristi isključivo u kulturne i obrazovne svrhe – ističe Sandra Malenica iz Vanime.

Predvorje izgleda strašno: zidovi uprljani rigotinom, rupa kraj blagajne, smrad

Time će napokon biti uslišane molbe iz Vanime, koja je pune dvije godine upućivala molbe da bivše kino Gaj dobije vlastiti sanitarni čvor. Problem s WC-om usred prostora namijenjenog kulturnim događanjima počeo je prije 20-ak godina kada je dio kina od 52 kvadrata iznajmljen ugostiteljskom objektu koji od tada koristi i zajednički WC.

Problem je što se neki gosti na putu od šanka do WC školjke nisu ponašli kulturno.

– Iako smo prije samo nekoliko mjeseci predvorje preuredili za izložbeni prostor, izgleda strašno. Zidovi su uprljani ljudskom rigotinom, knauf-zid blagajne probijen je šakom. O smradu koji se širi do pola projekcijske dvorane bolje je ne govoriti – kaže Sandra Malenica.

Prijestolnica kulture

S obzirom na reputaciju kina s tematskim repertoarom, “članskom iskaznicom” Europske asocijacije za dječji film, od kritike i gledatelja hvaljenim festivalima Trash, VAFI i Sinki, projektima kao što je KID (Kino i djeca), Galerija igra važnu ulogu u pretenzijama Varaždina za dobivanje statusa prijestolnice kulture 2020. godine. Ali jedan WC dovoljan je da probudi sumnju u ozbiljne namjere brendiranja grada kao “grada kulture”.

Možda se događanja u Galeriji ne otvaraju uz zvukove fanfara poput događanja kojima se forsira prikaz Varaždina kao grada kulture, ali programom je kulturno jednako vrijedna.

– Moramo se svi skupa boriti za kino osobito u vremenu kad sve zemlje s kojima se volimo uspoređivati ulažu u svoja kina i koriste ih kao društveno dobro. Istovremeno, mi svoje zapostavljamo. Gdje je ta kultura Grada Varaždina? Grada koji želi biti europskom prijestolnicom kulture? – pitaju se gradski kulturnjaci.

Nadamo se da dogovor postignut u petak neće ostati samo na papiru kao što je to, primjerice, slučaj s Galerijom Stančić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje