Povežite se s nama

Život i društvo

Tvrtka Kircek dobila 3,6 milijuna kuna EU novca, zaposlit će 27 novih radnika

Objavljeno:

- dana

USPJEH

„Proširenjem i diversifikacijom proizvodnih kapaciteta do konkurentnijeg poslovanja poduzeća Kircek d.o.o.“ naziv je projekta predstavljenog u tvrtki Kircek u Ljubešćici, vrijednog preko 10 milijuna kuna.   

Ugovor o dodijeli 3,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je potpisan početkom listopada, dok će ostalih 6,5 milijuna uložiti sam Kircek d.o.o. 

Konkretna realizacija ovog projekta, pojasnio je vlasnik i direktor tvrtke Dragutin Gotić, znači daljnji razvoj poduzeća, ulaganje u novu infrastrukturu, opremu te stručni kadar i znanje čime će se povećati razina produktivnosti. Cilj projekta, naglasio je Gotić, je razvoj konkurentnosti kroz ulaganje u nove tehnologije i ljudske resurse te daljnji održivi razvoj tvrtke.

Uz predstavnike tvrtke Kircek, uvodnoj su konferenciji prisustvovali i predstavnici AZRA-e koja pruža pomoć u vođenju i nadziranju projekta, predstavnici Zagrebačke banke koja je tvrtki Kircek odobrila kredit za financiranje vlastitog učešća tvrtke u projektu te djelatnici Kircek-a kako bi se pobliže upoznali sa projektom i budućim planovima.

Direktor prodaje i marketinga Silvio Gotić osvrnuo se na plan tehnološke opremljenosti u okviru provedbe projekta. Planira se dograditi i opremiti sušara za sušenje drva, dograditi radionica za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda, nabaviti strojevi za širinsko i dužinsko spajanje ploča te oprema za obradu masivnih ploča, dok će se za rad s novom opremom osigurati obuka i usavršavanje zaposlenika tvrtke Kircek.

Direktor Regionalnog centra Sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke Pavao Parat čestitao je tvrtki Kircek na projektu te pohvalio dugoročnu uspješnu suradnju, naglasivši da je banka jaka koliko su jaki njezini klijenti. 

Čestitke i pohvale poduzeću Kircek uputio je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić naglasivši kako je ovo pozitivan primjer ostalim poduzetnicima da se prijavljuju na natječaje te da iskoriste sredstva iz EU fondova za svoj razvoj. U ime AZRA-e zahvalio se što je ova tvrtka izabrala upravo AZRA-u za partnera u provođenju i nadziranju projekta.

Tvrtka Kircek obiteljska je tvrtka sa 60-ogodišnjom tradicijom te je danas jedan od vodećih proizvođača masivnih drvenih ploča u Hrvatskoj s 99 postotnim izvozom. Trenutno zapošljava 65 djelatnika, a tijekom provedbe i po realizaciji ovog projekta planira se zapošljavanje 27 novih djelatnika.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje