Povežite se s nama

U fokusu

Kircek ulaže 4,5 milijuna eura u kogeneraciju, Panenić: Ovaj primjer bit će temelj za novi sustav poticaja

Objavljeno:

- dana

MINISTAR GOSPODARSTVA U LJUBEŠĆICI

Tvrtka Kircek iz Ljubešćice, koja izvozi čak 98,5 posto svojih proizvoda, pred velikim je ulaganjima: milijun eura će uložiti u povećanje proizvodnih kapaciteta za preradu drveta, dok 4,5 milijuna eura planiraju uložiti u obnovljive izvore energije, u izgradnju kogeneracijskog postrojenja.

O planovima, ali i poslovnim uspjesima te problemima s kojima se susreće ova tvrtka, koja je partner lanca robnih kuća Ikea, direktor Kirceka Dragutin Gotić danas je imao priliku razgovarati s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem.

– Svi koji radimo u realnom sektoru primorani smo iz dana u dan provoditi reforme, primorani smo raditi bolje i kvalitetnije. Nažalost, često puta i jeftinije. Ovo je prilika da se u to uvjerili i ministar Panenić te da nam pokuša pomoći, jer svi koji smo izvoznici dosta gubimo zbog precjenjene kune. U našoj tvrtki izvoz pokriva 98,5 ukupnog prihoda – rekao je Gotić.

Toplinska energija u procesu sušenja

Drvna industrija je jedna od grana koja može napraviti velike pomake na tržištu, istaknuo je ministar Panenić, koji je posebno pohvalio ulaganje ljubeške tvrtke u kogeneracijsko postrojenje.

– Ovo je pravi primjer kakve kogeneracije očekujemo. Cilj nije samo proizvoditi električnu energiju, nego osigurati potporu u proizvodnom procesu. Toplinsku energiju će koristiti za proces sušenja. Time će povezati dvije važne stvari: s jedne strane će osigurati energent koji im je nužan, a druge strane će ga koristiti u proizvodnji. Ako ćemo projekte ulaganja u obnovljive izvore energije temeljiti na ovom primjeru, a to će sigurno biti smjernica Ministarstva gospodarstva, tada ćemo biti uspješna država – istaknuo je Panenić.

Novi sustav do kraja godine?

Tvrtka Kircek, koja svoj proizvodni program temelji na preradi hrasta i izradi hrastovih masivnih ploča za izvoz, a zapošljava 50-ak ljudi, novac za ulaganja je već osigurala.  

– Kad je u pitanju proširenje proizvodnih kapaciteta, očekujemo sredstva iz EU fondova, a uložit ćemo i vlastita. Što se tiče kogeneracije, očekujemo podršku Ministarstva. Međutim, potrebnih 4,5 milijuna eura smo već u cijelosti osigurali komercijalnim kreditom – naveo je Gotić.

U Hrvatskoj je dosad bilo ogromnih problema kad su u pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije, i to zbog sustava kvota, za koji se upozoravalo da pogoduje malobrojnima. Panenić je u Ljubešćici najavio da će do kraja godine izraditi novi sustav mjera za poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije.

–  Sustav želimo temeljiti na primjeru tvrtke Kircek, dakle da se u postrojenjima proizvodi električna energija, ali je i toplinski konzum iskorišten u cijelosti – najavio je.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje