Povežite se s nama

U fokusu

Kišić i Habek razbili većinu u Varaždinu, funkcioniranje Grada je ugroženo

Objavljeno:

- dana

RADELIĆ O ODLUCI GRADSKOG SDP-a:

– Odluka o izbacivanju iz SDP-a nije me iznenadila, jer kada sam aktivno podržao Zlatka Komadinu, tad su mi govorili da će, izgubi li izbore za predsjednika, sigurno biti čistki. To se pokazalo točnim. Već su raspuštene organizacije SDP-a u Splitu i Istri, a predsjednika međimurskog SDP-a su zvali da sam podnese ostavku ili će ga izbaciti iz stranke. U SDP-u više nema demokracije – reagirao je Vjeran Radelić, aktualni zamjenik varaždinskog gradonačelnika, kojeg su članovi Gradskog odbora stranke jučer odlučili isključiti iz stranke.

Najavljuje da će se na tu odluku žaliti, jer smatra da je protivna Statutu SDP-a.

– Predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek i novi predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić kontinuirano postupaju protivno Statutu stranke, temeljnog akta. Ne treba to čuditi, jer ga nisu ni pročitali, s čim se čak i hvale – tvrdi Radelić.

Razbili većinu u Vijeću

Upozorava da će isključivanje Dražena Vinceka, dosadašnjeg gradskog vijećnika SDP-a, te izricanje opomene drugoj gradskoj vijećnici SDP-a Danijeli Benkus imati ozbiljne posljedice na funkcioniranje Grada Varaždina.

– Očito je da Habeka i Kišića ne zanima kako će funkcionirati Grad Varaždin, ali to ni treba posebno čuditi jer niti jedan od njih nije iz Varaždina. Svojim odlukama su razbili većinu u Gradskom vijeću i nekorektno su postupili prema koaliciji HNS-a i SDP-a, koja je i dosad imala „tanku“ većinu u Vijeću, a sad je pitanje kako će ubuduće formirati većinu – navodi Radelić.

Pitanje ljudskih odnosa

Ne može li on direktno utjecati da dvoje vijećnike podrži važne odluke za funkcioniranje Grada?

– To više nije stvar političkih razgovora, nego je postalo pitanje ljudskih odnosa. Recite mi kako od gospodina Vinceka očekivati da podrži bilo kakvu odluku za koju su vijećnica SDP-a Ljubica Križan ili pročelnica za financije Mirela Ivanković, ako je one jučer glasovale da on bude izbačen iz stranke? Zar doista mislite da je od osobe koju su izbacili realno očekivati da podrži zajedničke odluke? – pita se Radelić i ističe da je Kišić time pokazao da ga ne zanima nastavak provođenja projekata u Gradu Varaždinu.

Pitanje je kako će dugo SDP imati predsjednika Gradskog vijeća s obzirom na to da će ostati na svega dvoje vijećnika: očekuje se da će Vincek i Benkus iz pozicije otići u opoziciju.

A Radelić navodi i to da je bez ikakvog utemeljenog razloga raspušten Forum mladih SDP-a Varaždina. – Forumaše su raspustili, a Marija Sinčića izbacili iz stranke samo zato što se htio kandidirati za predsjednika Foruma mladih Varaždinske županije – navodi Radelić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje