Povežite se s nama

U fokusu

Kišić: Jasno je da pročelnica Mirela Ivanković nije odgovorna u aferi Termoplin

Objavljeno:

- dana

SDP SE OČITOVAO O AFERI TERMOPLIN

SDP će zatražiti da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Varaždina, koja bi trebala biti održana 30. svibnja, uvrsti rasprava o Termoplinu i računima koje je slao gradskim tvrtkama i ustanovama.

Istaknuo je to predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio šest novih članova Predsjedništva gradske organizacije te stranke.

– Ne prihvaćamo odgovornost pročelnice Upravnog odjela za financije Mirele Ivanković, jer ona ni ne može snositi bilo kakvu odgovornost. Upravni odjel je proveo postupak javne nabave i s tim prestaje bilo kakva daljnja njihova nadležnost budući da su same ugovore sklopili ravnatelji, odnosno direktori ustanova i tvrtki – rekao je Alen Kišić, koji se time gotovo dva mjeseca nakon razotkrivanja afere Termoplin očitovao o cijelom slučaju.

Pročelnica Mirela Ivanković je članica SDP-a, a podsjećamo da se gradonačelnik Goran Habuš prošli mjesec na nju obrušio nazvavši njezino očitovanje o aferi Termoplin “osnovnoškolskim uratkom”.

Termoplin mijenjao cijenu, a Međimurje-plin nije

Kišić je napomenuo da je riječ o preozbiljnoj temi zbog čega se nije htio izjašnjavati tako dugo dok mu ne budu predočene sve činjenice.

– Termoplin je s ugovorio promjenjive cijene plina, ali je činjenica da Međimurje-plin, koji ima ugovor sa samim Gradom Varaždinom, također ima ugovorene promjenjive cijene, ali oni cijenu nisu mijenjali. Dakle, Termoplin je dobio „jači“ ugovor od Međimurje-plina te je podignuo cijenu, pa je pitanje kako to onda nije napravila i druga tvrtka  – naveo je Kišić, čime je zapravo ponovio navode koje je u petak na konferenciji za novinare iznio nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

Ustvrdio je da vijećnicima SDP-a nisu predočeni očitovanje HERA-e, ali ni nalaz unutarnjeg revizora o aferi Termoplin.

– Ne možemo reći čija je odgovornost, a ni to je li gradski proračun oštećen ili nije dok ne vidimo svu tu dokumentaciju. Upravo zato tražimo raspravu na Gradskom vijeću – istaknuo je Kišić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje