Povežite se s nama

U fokusu

Kišić zaradio pljesak, a Štromar bi trebao otvoriti svoje srce kad je u pitanju Kirurgija

Objavljeno:

- dana

“NA TAPETI” SKUPŠTINE I ZDRAVSTVO

– Da li gospodin Kišić, kao zamjenik župana, u čijoj je nadležnosti zdravstvo komunicira sa sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Varaždin Mladenom Smoljancem? – pitala je vijećnica HDZ-a Nadica Dreven-Budinski na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Potpredsjednica Županijske skupštine ustvrdila je da je očito da slabo komuniciraju jer ga je sanacijski upravitelj javno demantirao.

Hrabro je šutio, a sada odjednom – glasan

– U Regionalnom tjedniku Kišić kritizira odluke aktualnog ministra zdravstva Nakića da se bolnice nakon neuspješne sanacije u kojima su povećale dugove vrate osnivačima, odnosno, Županiji. Dožupan je naveo da je to ishitren potez i da Varaždinska županija želi Varaždinsku bolnicu natrag samo pod uvjetom da je sanirana, dakle, bez dugova. Dakle, dožupan tvrdi da bolnica nije sanirana, a pritom zaboravlja da je tijekom bivše vlasti upravo njegova stranka SDP vodila resor zdravstva, odnosno, ministri Rajko Ostojić, a potom Siniša Varga. Naravno, zamjenik župana je sve to vrijeme hrabro šutio, a sada nakon nepuna dva mjeseca aktualne Vlade je vrlo glasan – ustvrdila je Dreven-Budinski i dodala da je na to reagirao sanacijski upravitelj koji je izjavio da je sanacija uspješno provedena iako bolnica i dalje ima dugova.

– Stoga vas župane pitam tko je u pravu: Kišić ili Smoljanec?

Župan Predrag Štromar kratko je poručio da sanacija nije do kraja napravljena, no reagirao je njegov zamjenik Alen Kišić.

– Komuniciram sa gospodinom Smoljancem, dvaput smo se čuli i jednom vidjeli – odgovorio je  dožupan Kišić  potpredsjednici Skupštine Nadici Dreven-Budinski

– Očito vam je Kišić zadnjih dana crvena krpa. No, to je normalno, ali ne valjda samo zbog stranke. Imali ste i jednu presicu na kojoj ste 15 minuta govorili samo o meni, tako da je to samo znak da vrijedim – obratio se Kišić danas na sjednici Županijske skupštine vijećnicima oporbenog HDZ-a, čime je zaradio pljesak vijećnika HNS-a i SDP-a.

Potpredsjednici Skupštine Dreven-Budinski je pak poručio da u članku Regionalnog tjednika nije spomenuo nijednu brojku.

– Brojka je spomenuta iz pera novinara, pa Smoljanec nije mogao ni mene demantirati. Da, komuniciram sa gospodinom Smoljancem, dvaput smo se čuli i jednom vidjeli i ja brojke jako dobro znam. No, pitam vas. Zamislite da su SDP i HNS ostali na vlasti, da smo došli i rekli evo, vraćamo vam bolnicu i imate i dalje 108 milijuna kuna gubitka, što biste rekli? Dakle, mi smatramo da nije baš pametno vratiti nešto iz sanacije što nije sanirano – poručio je Kišić.

Pokazujemo ugovore, potpisujemo ugovore, a ništa napravljeno nije

HSS-ov vijećnik Zvonimir Sabati se pak dotaknuo teme Kirurgije. Ustvrdio je da se o toj temi u Županijskoj skupštini govori već deset godina.

– Pokazujemo ugovore, potpisujemo ugovore, međutim, činjenica jest da do današnjeg dana nije ništa napravljeno. To nije pitanje jedne stranke i jedne osobe, već Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin i trebali bi vidjeti što kao Skupština možemo napraviti jer to što se događa je ispod svake razine. Osim toga, ako se potpisuju nekakvi ugovori, onda se oni moraju i poštivati. Koliko smo toga već mogli napraviti samo da smo išli parcijalno, dio po dio. Stoga bih danas volio da nam gospodin župan, doista otvoreno i iskreno veli, da otvori svoje srce i kaže kakva je situacija? Zar ćemo opet čekati četiri godine ili ne znam koliko da se nešto pokrene? Volio bih da ovdje imamo jednu tematsku sjednicu i da pokušamo kao Skupština donijeti zaključke. Ovako samo gubimo na vremenu, a varaždinska bolnica gubi djelatnosti, gubi primat koji je imala kao regionalna bolnica i to nije dobro – rekao je HSS-ov vijećnik Sabati.

Prijedlog za sazivanje tematske sjednice podržao je župan Štromar.

– Predlažem da na nju pozovemo i ministra zdravlja. Prilagodit ćemo se njemu. Trenutno je završen projekti zadatak, te se izračunavaju kalkulacije i cijene. Moram priznati da od svih ministara jedino sa ministrom zdravlja imam komunikaciju te smo dogovorili sastanak da prezentiramo projekt – rekao je Štromar.

– Međimurski župan ugovore potpisuje na haubi automobila, njemu ništa nije teško. Koji ugovor imate vi iz proteklog razdoblja? – pitao je župana Stričak

Reagirao je i HDZ-ov vijećnik i saborski zastupnik Anđelko Stričak

– Ako već prozivamo aktualnu Vladu, koja je tu tek dva mjeseca, onda se prisjetimo Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama za koji se sada govori da ga nema u državnom proračunu. Za početak, pročitajte si Regionalni tjednik iz 2014. u kojem najavljujete da će biti gotov do kraja 2015. Ili, uzmimo primjer međimurskog župana koji na haubi auta potpisuje ugovore, njemu ništa nije teško. Koji ugovor imate vi iz proteklog razdoblja? Ali mi smo za suradnju, ja i Križanić smo već dogovorili i u naredna dva tjedna dolazi ministar prometa i infrastrukture, a nakon toga ministar regionalnog razvoja, doći će i ministar zdravstva da dogovorimo oko bolnice da bude regionalnog karaktera, a doći će ministar obrazovanja da se riješi pitanje FOI-ja. Znači,  radi se. Sve ono što vi niste odradili i vaša Vlada u proteklom četverogodišnjem razdoblju, to budemo sad mi napravili u godinu dana – poručio je Stričak.

Dr. Kolarek-Karakaš: Nedostaju i medicinske sestre!

Vijećnica Kolarek-Karakaš na današnjoj sjednici Županijske skupštine dotaknula se odlazaka liječnika te zatražila točne podatke o broju  liječnika u zdravstvenim ustanovama na području Varaždinske županije.
– Za dr. Cara je rečeno da je to njegova osobna odluka, no nije samo to u igri. Dr. Car je želio ovdje razvijati interventnu kardiologiju, ali nije mogao. Prije nekoliko godina smo izgubili i vrhunskog radiologa jer u varaždinskoj bolnici nije mogao razvijati interventnu radiologiju. S obzirom na to pitam se želi li Varaždinska županija uopće razvijati zdravstvo? – pitala je dr. Kolarek Karakaš i upozorila da problem nije samo nedostatak liječnika specijalista, već i medicinskih sesta. 
– Danas kad vam medicinska sestra ode na bolovanje ili porodiljni ne možete pronaći zamjenu jer na Zavodu za zapošljavanje nema medicinskih sestara – upozorila je.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje