Povežite se s nama

Međimurje

Klub liječenih alkoholičara “Dr. Mato Golubić” dobitnik godišnjeg priznanja Grada Čakovca!

Klub liječenih alkoholičara

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Čakovca na svojoj 5. sjednici donijelo je odluke o dodjeli gradskih priznanja iz raznih područja djelovanja.

Tako je za iznimno djelovanje u području zdravstva i socijalne skrbi ove godine nagrađen Klub liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ iz Čakovca. Klub je nedavno napunio pola stoljeća djelovanja. Službeno je osnovan 12. siječnja 1968. godine uz pomoć dr. Mate Golubića i Dragutina Palašeka, tadašnjeg direktora Centra za socijalnu skrb, a na inicijativu jedanaestorice apstinenata koji su dotad na sastanke odlazili u Varaždin.

Najznačajniji zaokret u radu bio je početak primjenjivanja obiteljske terapije, koja dokazano polučuje najbolje rezultate, jer bračni partneri uviđaju da se zajedno moraju mijenjati i rasti u apstinenciji

Tog datuma započela je izvaninstitucionalna rehabilitacija ovisnika o alkoholu u Čakovcu, odnosno u Međimurju. Značaj Kluba liječenih alkoholičara Čakovec vrlo je brzo nakon osnutka prepoznat i na nacionalnoj razini, pa mu je na 10. godišnjoj sjednici Skupštine, kao jednom od najuspješnijih u Republici Hrvatskoj, uručeno najviše društveno priznanje u tadašnjoj Općini Čakovec – plaketa „Oslobođenje Međimurja“.

Prvi terapeut Kluba bio je dr. Mato Golubić, a u radu mu je do 1973. godine pomagala Olga Nenadović. U Klub se 1975. priključuje i socijalni radnik Josip Lehkec, koji je i danas aktivan terapeut s 43 godine volonterskog staža! Za svoj rad je dobio Nagradu „Zrinski“ za 2008. godinu za izuzetan doprinos u djelatnosti socijalne skrbi i volontiranja.
U travnju 2008. u rad Kluba priključuje se Kristina Zorčec, tada studentica, a danas magistra socijalnog rada. Nakon smrti osnivača i dugogodišnjega klupskog terapeuta dr. Mate Golubića, uz pristanak njegove obitelji Klub u prosincu 1994. godine mijenja ime u Klub liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“, koje nosi i danas.

Najznačajniji zaokret u radu bio je početak primjenjivanja obiteljske terapije, koja dokazano polučuje najbolje rezultate, jer bračni partneri uviđaju da se zajedno moraju mijenjati i rasti u apstinenciji.

Službeno je u matičnu knjigu upisano 567 članova, no stvarni broj je veći od 1000.
Važno je naglasiti da su, uz Klub liječenih alkoholičara Mursko Središće, kao i podršku ostalih takvih klubova u Međimurju, 5. kolovoza 2001. godine osnovali Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurja. Članovi su Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Sportske igre

Svake godine članovi Kluba odlaze na godišnje sjednice skupština drugih klubova sjeverozapadne Hrvatske, kao i susjedne Slovenije. Sudjeluju na sportskim igrama za članove klubova sjeverozapadne Hrvatske, a iduće godine bit će domaćini takve sportske manifestacije. Nedavno je, u prepunom restoranu Graditeljske škole u Čakovcu, 50. put održana i godišnja sjednica Skupštine Kluba.

Prisustvovali su zamjenica međimurskoga župana Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović, pročelnik Upravnog odjela za društvene, europske i protokolarne poslove Grada Čakovca David Vugrinec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal, predsjednica Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja dr. Biserka Goričanec, tajnica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Dušica Cesarec i predstavnici 17 takvih klubova iz sjeverozapadne Hrvatske i susjedne Slovenije.

U formalnom dijelu predstavljeno je izvješće o radu, financijsko izvješće, kao i planovi za ovu godinu, koji su usmjereni na veliki jubilej. Terapeutkinja Kristina Zorčec je ukratko prikazala rad Kluba u 50 godina postojanja. Prisjetili su se brojnih izleta, piknika, druženja, edukacija, kao i dragih ljudi koji su pomogli da Klub bude uspješan. Najvažniji dio sjednice činile su, naravno, „diplome“ apstinentima, koje su podijeljene za 3, 5, 10 i 15 godina apstinencije, dok su posebna priznanja dodijeljena članovima koji uspješno apstiniraju više od 35 godina!

Klub liječenih alkoholičara

Dr. Mato Golubić

U tisku je i njihova monografija, u kojoj će prikazati rast i razvoj Kluba s polustoljetnom tradicijom u izvaninstitucionalnoj rehabilitaciji građana.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje