Povežite se s nama

Glazba

Klape i tambure u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

DOLAZE 6.12. U ARENU NA DRAVI

U najljepšem baroknom gradu u Hrvatskoj, Varaždinu, 06.12.2013. održat će se koncert koji će spojiti šumove slavonskog žita i valove predivnog nam Jadrana.

I kao što je pravim znalcima poznato i slavonska tamburica i dalmatinske mandoline jednakom snagom emocija dovode procesije slušatelja na koncerte na kojima pune duše istinskom i iskrenom ljepotom zvuka i glasa, glazbe i probrane riječi.
Interes za ovaj novi spektakl je jako velik i za koncert se spremaju iz svih krajeva „lijepe naše“ i sada već tradicionalno nas pohode ljubitelji klapa i tamburaša i iz susjednih zemalja.

Na pitanje, kako mu se kao ideja čini zajednički koncert tamburaša i klapaša, Stanko Šarić, član grupe ‘NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI’ je odgovorio: Ta ideja nije nova, već je bilo takvih “eksperimenata”.  Još se sjećam koncerta na Poljudu koji je iznjedrio izuzetne emocije kod splitske publike. Tamo smo nastupali s najpoznatijim dalmatinskim klapama a uz nas su bili i naši mlađi kolege tamburaši, “Gazde” iz Zagreba. Bio sam osupnut iskrenim reakcijama poljudskih tribina. Došli smo u Split s priličnom tremom, a otišli smo s najljepšim uspomenama na jednu izuzetno iskrenu i srčanu publiku koja nam je priredila nasvakidašnji doživljaj. Vjerujem da ni grad baroka, Varaždin, neće štedjeti srce ni grlo te da ćemo zajedno uživati u pjesmama koje su većinom poznate publici jer su ih imali prilike čuti na raznim radio postajama. Bit će to čarobni spoj zelene i plave Hrvatske koji će razgaliti dušu našim Varaždincima.

O zajedničkom koncertu pod nazivom Klape i tambure, u varaždinskoj Areni na kojem će nastupit klapa Cambi, klape Sv Juraj – HRM i Rišpet, te tamburaši, Najbolji hrvatski tamburaši, Mejaši i Bosutski bećari, član klape Cambi, Hrvoje Lozančić između ostalog je izjavio: Bit će to spoj moderne pop glazbe proizašle iz hrvatskog folklora, dalmatinskog i slavonskog. Nekad se to miješa s izvornom glazbom, izvornim folklorom,ali on nikada nije bio toliko masivan. Kako moja klapa i dalje pjeva i izvorne pjesme i radi tu vrstu koncerata, jasne su nam glazbene razlike. Što se tiče spoja klape i tamburaša… koliko je to zgodan spoj, ako nije neskromno,najbolje je prisjetiti se pjesme koju smo zajedno snimili i pjevamo Bosutski Bećari i mi – Sad kada došla si. Neke klape po Dalmaciji nastupaju uz vlastite žičane instrumente, mandoline, gitare…ali je zvuk, štih, emocija koju sa sobom nose tamburaši više lirska, sjetna, topla.

A na upit koje će pjesme obradovat varaždinsku publiku, Hrvoje odgovara: Na svojim koncertima počinjemo s izvornom klapskom pjesmom i obradama, a zatim nastavljamo sa vlastitim zabavnim repertoarom. Nezaobilazne su pjesme sa našeg zadnjeg albuma Od zipke do križa, ali i starije Ne more mi bit, Kriva karta, Kiša…jer ih publika traži. Otpjevat ćemo i neke novije pjesme koje su još u pripremama za novi album – na šibenskoj šansoni imali ste prilike čuti jednu od njih s kojom smo odnijeli prvo mjesto – Oprosti mi jube. Bit će tu i slavonsko-dalmatinske fuzije, koja se pokazala uspješnom, što se uostalom vidi i u kombinaciji gostiju na našem koncertu.
 
A Stanko Šarić, nadopunio je ovu najavu svojim iskustvom s emotivnom domaćom publikom riječima: Publika može očekivati pjesme koje su već duboko ušle u život ljudi diljem Hrvatske, a i šire. Riječ je o pjesmama koje se gotovo svakodnevno pjevaju u mnogim prigodama iz svakodnevnog života. Poznata je stvar da naš čovjek voli druženje s prijateljima, sa svojom rodbinom, obitelji i u gotovo svim tim prigodama uz čašicu vina nezaobilazna je pjesma. Većina pjesama koje će biti izvedena na ovom koncertu bit će upravo te pjesme koje su publici dobro poznate, i ja očekujem izuzetnu atmosferu, očekujem da će publika pjevati sa svim izvođačima od početka do kraja koncerta.

Ovome mi samo možemo dodati, dođite 06.12.2013 u varaždinsku Arenu i uživajte u najljepšim zvucima „zelene i plave  Hrvatske’.

Izvor:
Foto: RT

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje