Povežite se s nama

Novosti

Klaster i katalog za izlazak na tržište NR Kine

Objavljeno:

- dana

Susret župana i zamjenika šest županija

U Uredu župana Krapinsko – zagorske županije  održan je u utorak sastanak kojem su bili nazočni župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Domaćin je bio župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, a uz njega su bili prisutni zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek i zamjenica župana Jasna Petek.

Tema sastanka, kako je rekao Kolar, bila je inicijativa Ministarstva vanjskih i europskih poslova i prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić da se stvori klaster za proizvođače i gospodarstvenike koji bi proizvode plasirali na tržište Narodne Republike Kine, posebice Hong Konga i Šangaja. Naime, Ministarstvo je uspostavilo kontakte prilikom službenog posjeta ministrice Narodnoj Republici Kini i u kontaktu je sa Veleposlanstvom Narodne Republike Kine u Zagrebu. Slijedom toga, održana su dva sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na kojima je dogovorena izrada kataloga tvrtki koje su spremne izaći na tržište NR Kine na kineskom i engleskom jeziku, a dogovoreno je da će izradu kataloga koordinirati Krapinsko – zagorska županija.

Krapinsko – zagorska županija će ponuditi za sada proizvode pet poduzeća među kojima su Inkop, Omco i Kvadra, a popis nije konačan. Župan Kolar je istaknuo nastup Vinarije Bodren na sajmu u Kini sa nagrađenim vinima (Decanter World Wine Awards), a za koji je Krapinsko-zagorska županija osigurala dio sredstava kroz pomoć za malo i srednje gospodarstvo i promociju Krapinsko – zagorske županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako u Zagrebačkoj županiji dvadesetak tvrtki posluje na tržištu NR Kine te su izrazile želju da dodatno iskoriste ovaku pomoć kao i sve nove tvrtke spremne na suradnju, a posebno je izdvojio tvrtku DIV iz Samobora. Župan je također istaknuo kvalitetu vina Zagrebačke županije za koje vjeruje da će naći svoje mjesto na tržištu NR Kine.

Župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren istaknuo je podatak vezan za razmjenu dobara prema kojem NR Kina u RH uvozi u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, a RH izvozi u NR Kinu u vrijednosti 38 milijuna dolara. S područja Koprivničko – križevačke županije za suradnju je zainteresiran veći broj tvrtki, a istaknuo je tvrtku Rasco iz Kalinovca, Haas dom proizvođača drvne galanterije, te Podravku, Belupo i Hartmann.

Župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs pohvalio je inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a posebno suradnju 6 županija i zajednički nastup. Iz Bjelovarsko – bilogorske županije istakno je tvrtke koje su iskazale interes, a to su Pevec, Prima Commerce i Čazmatrans, te je istaknuo med i zajednički nastup medara za koje vjeruje da se količinom i kvalitetom mogu izboriti za mjesto na tržištu NR Kine.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je pozvao sve tvrtke zainteresirane za nastup na tržištu NR Kine da se prijave i smatra da visoko kvalitetni proizvodi koje proizvode domaće tvrtke mogu naći svoje mjesto na tržištu. Na poslijetku se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio kako je ovo projekt i test za 6 župana i županija koje zajedno obuhvaćaju oko milijun stanovnika, te gospodarski i strateški najrazvijeniji prostor i kao takav za cilj ima razvoj čitavog područja ali i svake županije zasebno.

Na sastanku u Krapini je analiziran i prijedlog Zakona o regionalnom razvoju RH. Svi nazočni župani složili su se oko prijedloga koje je dala Hrvatska zajednica županija.

Izvor: Krapinsko-zagorske županija
Foto: Krapinsko-zagorske županija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje