Povežite se s nama

Život i društvo

Kliker festival i ove će godine varaždinske mališane razigrati, nasmijati i educirati

Objavljeno:

- dana

Počinje 5. listopada

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, u svom će drugom izdanju varaždinske mališane razigrati, nasmijati i educirati od 5. do 7. listopada.

Tijekom ta tri dana u HNK u Varaždinu organizatori, umjetnička organizacija VRUM i Kliker platforma, postaviti će tri predstave i dvije radionice, a jedna će se predstava odigrati i u Čakovcu. Njavljeno je to na današnjoj konferenciji za medijije održanoj u varaždinskom kazalištu na kojoj su sudjelovali Dejan Košćak ispred organizatora – VRUMA i Kliker platforme, Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, Jelena Toth, direktorica Ureda TZGV-a, Siniša Medved ispred HNK u Varaždinu te Ksenija Krčar, članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina.

– Ovogodišnji Kliker festival proširio se i na Zagreb, Split i Rijeku, stoga nam je drago da je baš Varaždin grad koji je utabao put festivalu prema velikim gradovima. VRUM već 10 godina djeluje u Varaždinu, a posljednjih smo se godina usredotočili na mladu publiku te je festivalska programacija i ove godine inovativna i odvažna s namjerom da djeci i mladima pruži nesvakidašnje doživljaje – kaže Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica festivala te dodaje da sve predstave propituju svijet i društvo u kojem živimo te, zahvaljujući mnoštvu interaktivnih programa, daje se glas najmlađima među nama.

Bogat program

Prvog festivalskog dana, u četvrtak 5.10., izvođači slovenskog Zavoda Federacija postavit će interaktivnu predstavu „Daj mi pokret!“, namijenjenu djeci starijoj od 10 godina.

Predstava primjerena uzrastu djece starije od dvije godine, „Igre ogledala“, izvest će se u petak 6.listopada.

„Superjunaci“, predstava Teatra Poco Loco i KD Pinklec, u subotu 7.10. obradovat će publiku od 10-18 godina.

 „The killer in me is the killer in you my love” autora Sanje i Tilla Frühwald ponovo se vraća na daske čakovečkog Centra za kulturu, u petak 6. listopada. Riječ je o predstavi koja se kroz pet glumačkih uloga osvrće na emocionalne događaje nastale u najvažnijem ljetu njihovih života.

Radionice za školarce i obitelj

„Klikofonija“ je naziv radionice koju će tijekom sva tri festivalska dana voditi Katarina Kolega, novinarka redakcije kulture HRT-a, za djecu viših razreda osnovnih škola. Namjera radionice je približiti im plesnu umjetnost kroz učenje osnova novinarstva i plesne kritike, a polaznici će imati prilike i sami se okušati kao plesni kritičari tijekom festivala.

Radionicu „No work & Just play“, primjerenu svima od šest do 106 godina, održat će Sanja Tropp Frühwald, međunarodno priznata plesna umjetnica i pedagoginja. Radionica uključuje niz zabavnih igara kojima je cilj osvijestiti tjelesne mogućnosti i poboljšati koncentraciju, a nakon uspostavljanja bliskog i sigurnog polazišta, djeca i roditelji dobiti će nesvakidašnju priliku da jedni druge iznenade neočekivanim.

„Klikerova opuštaonica odgajatelje/ice, učitelje/ice i profesore/ice“ novi je format kroz koji se namjerava informirati i educirati osobe koje su, uz roditelje, na „prvim linijama fronte“ kad je riječ o odgoju i formiranju mladog naraštaja. Tijekom neformalnog druženja s umjetnicima, 3. listopada, VRUM i Kliker platforma žele varaždinske djelatnike vrtića, osnovnih i srednjih škola upoznati s programima na ovogodišnjem festivalu, ali i budućim događanjima za mladi naraštaj.

Ulaznice za predstave, po cijeni od 20 i 30 kuna već su u prodaji na blagajni kazališta, a sudjelovanje na radionicama je besplatno.

PROGRAM:

HNK U VARAŽDINU

3.10. utorak 17-19 sati, Klub Europa media
VRUM
“Klikerova opuštaonica za odgajatelje, učitelje i profesore” – besplatno

5.10. četvrtak 10-15 sati, Klub Europa media
Katarina Kolega
“Klikofonija” (radionica 10+) – besplatno

5.10. četvrtak 12 sati, Foaje koncertne dvorane
Zavod Federacija
“Daj mi pokret!” (predstava za 10+) – 20 kn

6.10. petak 11 sati i 14 sati Velika scena
Szene Bunte Wahne
“Igre ogledala” (predstava za 2+) – 30 kn

6.10. petak 14-15 sati i 17-20 sati, Klub Europa media 
Katarina Kolega
“Klikofonija” (radionica 10+) – besplatno

7.10. subota 15-19 sati, Klub Europa media
Katarina Kolega
“Klikofonija” (radionica 10+) – besplatno

7.10. subota 18 sati, Velika scena
Teatar Poco Loco i KD Pinklec
“Superjunaci” (predstava 10+) – 30 kn

7.10. subota 15-17 sati, Pokusna dvorana
VRUM
“No work & just play” (radionica 6-106) – besplatno

7.10 subota 19 sati, Foaje koncertne dvorane
Plesni domjenak – besplatno

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

6.10. petak, 11 sati
Sanja i Till Frühwald/ VRUM/KD Pinklec/HNK Varaždin
„The killer in me is the killer in you my love“ (predstava 14+)
 

Izvor: Kliker festival
Foto:

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci i Ludbrežani za vikend nemojte piti jer će vas policija dodatno pratiti u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom prilikom provodit će se mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Ludbreg, provodit će se i lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

U ponedjeljak, 8. ožujka od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije, policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima. Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati