Povežite se s nama

Život i društvo

Kliker festival i ove će godine varaždinske mališane razigrati, nasmijati i educirati

Objavljeno:

- dana

Počinje 5. listopada

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, u svom će drugom izdanju varaždinske mališane razigrati, nasmijati i educirati od 5. do 7. listopada.

Tijekom ta tri dana u HNK u Varaždinu organizatori, umjetnička organizacija VRUM i Kliker platforma, postaviti će tri predstave i dvije radionice, a jedna će se predstava odigrati i u Čakovcu. Njavljeno je to na današnjoj konferenciji za medijije održanoj u varaždinskom kazalištu na kojoj su sudjelovali Dejan Košćak ispred organizatora – VRUMA i Kliker platforme, Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, Jelena Toth, direktorica Ureda TZGV-a, Siniša Medved ispred HNK u Varaždinu te Ksenija Krčar, članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina.

– Ovogodišnji Kliker festival proširio se i na Zagreb, Split i Rijeku, stoga nam je drago da je baš Varaždin grad koji je utabao put festivalu prema velikim gradovima. VRUM već 10 godina djeluje u Varaždinu, a posljednjih smo se godina usredotočili na mladu publiku te je festivalska programacija i ove godine inovativna i odvažna s namjerom da djeci i mladima pruži nesvakidašnje doživljaje – kaže Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica festivala te dodaje da sve predstave propituju svijet i društvo u kojem živimo te, zahvaljujući mnoštvu interaktivnih programa, daje se glas najmlađima među nama.

Bogat program

Prvog festivalskog dana, u četvrtak 5.10., izvođači slovenskog Zavoda Federacija postavit će interaktivnu predstavu „Daj mi pokret!“, namijenjenu djeci starijoj od 10 godina.

Predstava primjerena uzrastu djece starije od dvije godine, „Igre ogledala“, izvest će se u petak 6.listopada.

„Superjunaci“, predstava Teatra Poco Loco i KD Pinklec, u subotu 7.10. obradovat će publiku od 10-18 godina.

 „The killer in me is the killer in you my love” autora Sanje i Tilla Frühwald ponovo se vraća na daske čakovečkog Centra za kulturu, u petak 6. listopada. Riječ je o predstavi koja se kroz pet glumačkih uloga osvrće na emocionalne događaje nastale u najvažnijem ljetu njihovih života.

Radionice za školarce i obitelj

„Klikofonija“ je naziv radionice koju će tijekom sva tri festivalska dana voditi Katarina Kolega, novinarka redakcije kulture HRT-a, za djecu viših razreda osnovnih škola. Namjera radionice je približiti im plesnu umjetnost kroz učenje osnova novinarstva i plesne kritike, a polaznici će imati prilike i sami se okušati kao plesni kritičari tijekom festivala.

Radionicu „No work & Just play“, primjerenu svima od šest do 106 godina, održat će Sanja Tropp Frühwald, međunarodno priznata plesna umjetnica i pedagoginja. Radionica uključuje niz zabavnih igara kojima je cilj osvijestiti tjelesne mogućnosti i poboljšati koncentraciju, a nakon uspostavljanja bliskog i sigurnog polazišta, djeca i roditelji dobiti će nesvakidašnju priliku da jedni druge iznenade neočekivanim.

„Klikerova opuštaonica odgajatelje/ice, učitelje/ice i profesore/ice“ novi je format kroz koji se namjerava informirati i educirati osobe koje su, uz roditelje, na „prvim linijama fronte“ kad je riječ o odgoju i formiranju mladog naraštaja. Tijekom neformalnog druženja s umjetnicima, 3. listopada, VRUM i Kliker platforma žele varaždinske djelatnike vrtića, osnovnih i srednjih škola upoznati s programima na ovogodišnjem festivalu, ali i budućim događanjima za mladi naraštaj.

Ulaznice za predstave, po cijeni od 20 i 30 kuna već su u prodaji na blagajni kazališta, a sudjelovanje na radionicama je besplatno.

PROGRAM:

HNK U VARAŽDINU

3.10. utorak 17-19 sati, Klub Europa media
VRUM
“Klikerova opuštaonica za odgajatelje, učitelje i profesore” – besplatno

5.10. četvrtak 10-15 sati, Klub Europa media
Katarina Kolega
“Klikofonija” (radionica 10+) – besplatno

5.10. četvrtak 12 sati, Foaje koncertne dvorane
Zavod Federacija
“Daj mi pokret!” (predstava za 10+) – 20 kn

6.10. petak 11 sati i 14 sati Velika scena
Szene Bunte Wahne
“Igre ogledala” (predstava za 2+) – 30 kn

6.10. petak 14-15 sati i 17-20 sati, Klub Europa media 
Katarina Kolega
“Klikofonija” (radionica 10+) – besplatno

7.10. subota 15-19 sati, Klub Europa media
Katarina Kolega
“Klikofonija” (radionica 10+) – besplatno

7.10. subota 18 sati, Velika scena
Teatar Poco Loco i KD Pinklec
“Superjunaci” (predstava 10+) – 30 kn

7.10. subota 15-17 sati, Pokusna dvorana
VRUM
“No work & just play” (radionica 6-106) – besplatno

7.10 subota 19 sati, Foaje koncertne dvorane
Plesni domjenak – besplatno

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

6.10. petak, 11 sati
Sanja i Till Frühwald/ VRUM/KD Pinklec/HNK Varaždin
„The killer in me is the killer in you my love“ (predstava 14+)
 

Izvor: Kliker festival
Foto:

Život i društvo

Obilježena 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina i Dan branitelja Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavanja Dana branitelja Grada Novog Marofa i 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjščina te početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske upriličeno je u subotu.

Program proslave započeo je otvorenjem Memorijalnog nogometnog turnira “Miljenko Banić” i svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje služenoj u crkvi sv. Antuna Padovanskog, nakon čega je krenuo mimohod uz pratnju limene glazbe sv. Martin. Kod spomen Križa položeni su vijenci za poginule, a program je nastavljen svečanim skupom kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu te zajedničkim druženjem uz vojnički grah.

Kako je pojasnio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, službeni datum obilježavanja je 19. rujna, a prigodna proslava dostojna svih onih koji su dali svoj obol u obrani novomarofskoga kraja i domovine obilježava se sadržajnim programom tijekom vikenda.

– Obilježava se 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina te se prisjećamo svih poginulih za vrijeme Domovinskog rata. 104. brigada, 3. novomarofska bojna bila je jedna od najopremljenijih bojni koje su bile na svim ratištima i iz koje su se mnogi regrutirali u Tigrove, Pume, Rode i ostale postrojbe Hrvatske vojske. Na nama je da ove povijesne datume dostojno obilježavamo i nikad ih ne prepustimo zaboravu – poručio je Jenkač.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Zdravko Jakop istaknuo je kako se uz Dan novomarofskih branitelja obilježava i osvajanje i zauzimanje skladišta koje je tada Hrvatsku u naoružanju ojačalo za sedam, osam puta.

– Prisjećamo se ljudi iz ovoga kraja koji su se uključili u Domovinski rat kroz 104. brigadu, kroz policiju, kroz brigade hrvatske vojske, 7. GBR  i druge. Mislim da je to obveza nas koji smo preživjeli, da dostojanstveno na neki način damo spomen na one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje za obranu domovine i da nas ta vjera, zajedništvo koje je bilo onda nadahnjuje i danas u izgradnji domovine nam jedine Hrvatske – rekao je Jakop.

Ivan Pokaz, savjetnik i izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda ističe kako je osvajanje skladišta na Varaždin Bregu prije 31 godinu bilo od izuzetnog značaja, ne samo za ovaj kraj, nego za Hrvatsku vojsku.

– Ono što je oduzeto od naoružanja od tenkova, pa do streljiva to je diglo sposobnost cijele Hrvatske vojske. Čuvanje sjećanja na poginule i dostojno obilježavanje ovakvih događaja jedna je od naših glavnih zadaća, a zajedno s braniteljima vodi se briga o očuvanju  digniteta cijelog Domovinskog rata – kazao je Pokaz.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rezanjem mega-sarme dugačke čak 1.500 metara počela sada već sveeuropska 24. Zeljarijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rezanjem mega-sarme dugačke čak 1.501 metar u Vidovcu je u subotu svečano otvorena 24. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.

Organizator manifestacije, u sklopu koje se od petka do nedjelje održava mnoštvo programa s ciljem popularizacije Varaždinskog zelja i drugih autohtonih proizvoda Varaždinske županije, je KUD Vidovec, pokrovitelji Općina Vidovec i Varaždinska županija, a glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.

– Ove godine smo pripremili bogat sadržaj budući da dvije godine nismo imali manifestaciju uživo i u ovakvom obimu. Zeljarijada je u Hrvatskoj prepoznata, što možemo vidjeti po registracijama automobila iz cijele države, a u nedjelju stižu KUD-ovi iz susjednih zemalja, tako da možemo reći da je prerasla u međunarodnu manifestaciju. Promoviramo sve naše poljoprivrednike i Varaždinsko zelje, koje je zaštićeno na razini Europske unije. Jedina smo općina u Hrvatskoj koja ima zaštićena dva proizvoda, uz Varaždinsko zelje, zaštićen je i naš poznati težački kolač vidovečki gibanik, na što smo ponosni – istaknuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.    

Počeci Zeljarijade bili su u Društvenom domu, dok danas, 24 godine kasnije, manifestacija ima međunarodni značaj, napomenula je zamjenica župana Silvija Zagorec.  

– Svi znamo da bez zelja nema veselja. Općina Vidovec je europska prijestolnica zelja, a Varaždinsko zelje je iznimno zdrava namirnica, zaštićena oznakom izvornosti na razini Europske unije. Zeljarijada će kao gastronomska, gospodarska i kulturna manifestacija i ubuduće imati podršku Županije. Nadam se da će mnogi danas kušati najfiniju sarmu na svijetu, poznatu vidovečku mega-sarmu – rekla je Zagorec, uz koju je na otvorenju bio i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Najveća sarma na svijetu s 4,5 tona sastojaka

Podsjećamo, na razini Europske unije su, uz Varaždinsko zelje, zaštićena još 34 hrvatska proizvoda.

– Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakve projekte, kao i udruživanje poljoprivrednika s ciljem povećanja proizvodnje – naveo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Na njega se nadovezala eurozastupnica Sunčana Glavak.  

– Naša su lica danas drugačija, ali KUD Vidovec je i dalje ovdje te, prije svega, čestitam njima na održavanju tradicije i inicijativi koju su dali da bismo danas mogli govoriti o novoj, europskoj dimenziji vidovečkog zelja. U Europskom parlamentu ćemo ugostiti izaslanstvo Općine Vidovec te razgovarati o svemu što se s razine EU-a čini za poljoprivredu i poljoprivrednike – najavila je Glavak.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svih saborskih zastupnika i svoje osobno ime organizatorima je čestitala saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

– Želim još puno, puno ovakvih lijepih manifestacija. Čestitam organizatorima na velikoj, sveeuropskoj Zeljarijadi. Zahvaljujem vam na svemu što činite, ne samo za Vidovec, nego i za Varaždinsku županiju i cijelu Lijepu našu – istaknula je Dreven Budinski.

Najveća atrakcija je bila mega-sarma, najveća sarma na svijetu koja je ovaj put bila duža od 1,5 kilometra. Da bi brojni posjetitelji mogli uživati u ovoj deliciji, kuhari su neumorno radili puna četiri dana i noći. Za mega-sarmu je utrošeno čak 4,5 tona sastojaka!

 – Posljednja četiri dana nije se puno spavalo. Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Zahvaljujem njima i njihovim mentorima, kao i domaćinu motanja sarme, hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Za pripremu ovogodišnje mega-sarme bilo je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja s imanja obitelji Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1000 jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci – otkrio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja, rekla je pak Marija Cafuk, čuvarica sjemena ove čuvane sorte.

– Varaždinsko zelje je specifično zbog čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice ga vole zbog svih tih karakteristika, a ponajviše zbog toga što se lako savija kad se radi sarma – objasnila je Marija Cafuk.

Predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković je izvijestila da su jučer održane Zeljarske igre u kojima su sudjelovala djeca, pripremali su se Zeljarski kotlić i šaran na rašljama, a članovi KUD-a Vidovec uprizorili su stari način kiseljenja i gaženja zelja.

– Čeka nas još Zeljarsko-makedonska noć, a u nedjelju će biti održana i Međunarodna smotra folklora s više od 500 sudionika, 50-ak konjarica i konjara te 14 kočija. Prošetat će od škole u Nedeljancu do centra Vidovca, gdje će izvesti svaki svoj program – najavila je Pavleković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje