Povežite se s nama

Život i društvo

Klizište na nekoliko metara od kuće, vlasnici nemaju za sanaciju

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

Svakog dana bude se sa strahom. Zemlja koja se odronula sve je bliže njihovoj kući na Golom brdu u Jalžabetu. – Cijeli naš život je u toj kući, sve što smo imali, tamo smo uložili, a pomoć ne možemo dobiti ni od Općine Jalžabet ni od Varaždinske županije – kaže Verica Mešanović Pavlović, koja u kući živi sa suprugom. Klizište koje se pojavilo uslijed velikih kiša u devetom mjesecu nije prvo protiv kojeg se ovaj bračni par bori.

Kuća im je već bila ugrožena 2011. i 2013. godine. Tada su u sanaciju uložili 100.000 kuna i dali postaviti betonske stupove tzv. pilote duboko ukopane u zemlju. – Svako kopanje obične rupe koštalo nas je 1.000 kuna. Tada nam je u pomoć uskočila i Općina Jalžabet i to s 3.000 kuna u materijalu. No čini se da je sve to uzalud jer nam se klizište ponovo javilo 2013., a sada, u rujnu 2014., situacija je postala kritična.

Nemaju novaca

Verica se obratila Općini Jalžabet za pomoć, ali bez uspjeha – samo su joj rekli da nemaju novaca te da će morati pričekati sredstva za naknadu štete koja će doći tek 2015. – Općina nema novaca da bi se sada saniralo to klizište. Imamo preko 50 klizišta u Općini što je popisala komisija i procedura se mora poštovati. Koliko ja znam, Varaždinska županija dat će interventna sredstva za sanaciju – rekao je načelnik Jalžabeta Mirko Magić. Verica se obratila Županiji, ali su joj rekli da joj mogu dati samo 5.000 kuna, što joj nije dovoljno.

Općina Jalžabet i Varaždinska županija nemaju sredstava kako bi pomogli Pavlovićima

– Nije da smo neskromni, ali sve je puno skuplje što smo već osjetili. Neću uzimati novac ako mi ništa ne pomaže – kaže. Nama su pak iz Županije, na pitanje postoji li mogućnost da Pavlovićima izađu u susret, odgovorili sljedeće: “Molimo vas da gospođi Pavlović javite da se obrati u Ured župana na broj: 042/390-555 (Renata Popović Kovačić) ili 042/390-506 (Tomislav Pajtlar), pa će dobiti sve relevantne informacije o mogućoj pomoći”. Verica ih je tada zvala, pa ju je gospodin Pajtlar uputio na tajnicu župana Renatu Popović Kovačić, koja joj je rekla da “sada nema nekih mogućnosti za pomoć”.

Verica i njezin suprug su očajni. – Sada stvarno nemamo novaca spasiti svoju kuću, a ja ne bih dizala paniku da stvarno nije kritično. Kreću velike kiše, snijeg i proljeće. Bojim se da ćemo ostati bez svega, a što onda – pita se Verica.

Svaki dan traži vodu rašljama

Jedino Pavlovići na bregu, na kojem su inače vikendice, imaju problema s klizištem. – Kuća u vikend-naselju sagrađena je osamdesetih, a kupili smo je 2006. Do 2011. nismo imali problema s klizištem. Zbog čega se to tek sada pojavilo, ne znam, ali sumnjam da je zbog više radnje u blizini naše kuće. Vode su jednostavno našle svoj put. Ja sam se od jednog čovjeka čak i sama naučila kako da rašljama nađem kud prolaze i to radim svaki dan. Rečeno mi je čak i da kuću prodam, ali tko će je sada kupiti – kaže Verica.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje