Povežite se s nama

Život i društvo

Klizište na nekoliko metara od kuće, vlasnici nemaju za sanaciju

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

Svakog dana bude se sa strahom. Zemlja koja se odronula sve je bliže njihovoj kući na Golom brdu u Jalžabetu. – Cijeli naš život je u toj kući, sve što smo imali, tamo smo uložili, a pomoć ne možemo dobiti ni od Općine Jalžabet ni od Varaždinske županije – kaže Verica Mešanović Pavlović, koja u kući živi sa suprugom. Klizište koje se pojavilo uslijed velikih kiša u devetom mjesecu nije prvo protiv kojeg se ovaj bračni par bori.

Kuća im je već bila ugrožena 2011. i 2013. godine. Tada su u sanaciju uložili 100.000 kuna i dali postaviti betonske stupove tzv. pilote duboko ukopane u zemlju. – Svako kopanje obične rupe koštalo nas je 1.000 kuna. Tada nam je u pomoć uskočila i Općina Jalžabet i to s 3.000 kuna u materijalu. No čini se da je sve to uzalud jer nam se klizište ponovo javilo 2013., a sada, u rujnu 2014., situacija je postala kritična.

Nemaju novaca

Verica se obratila Općini Jalžabet za pomoć, ali bez uspjeha – samo su joj rekli da nemaju novaca te da će morati pričekati sredstva za naknadu štete koja će doći tek 2015. – Općina nema novaca da bi se sada saniralo to klizište. Imamo preko 50 klizišta u Općini što je popisala komisija i procedura se mora poštovati. Koliko ja znam, Varaždinska županija dat će interventna sredstva za sanaciju – rekao je načelnik Jalžabeta Mirko Magić. Verica se obratila Županiji, ali su joj rekli da joj mogu dati samo 5.000 kuna, što joj nije dovoljno.

Općina Jalžabet i Varaždinska županija nemaju sredstava kako bi pomogli Pavlovićima

– Nije da smo neskromni, ali sve je puno skuplje što smo već osjetili. Neću uzimati novac ako mi ništa ne pomaže – kaže. Nama su pak iz Županije, na pitanje postoji li mogućnost da Pavlovićima izađu u susret, odgovorili sljedeće: “Molimo vas da gospođi Pavlović javite da se obrati u Ured župana na broj: 042/390-555 (Renata Popović Kovačić) ili 042/390-506 (Tomislav Pajtlar), pa će dobiti sve relevantne informacije o mogućoj pomoći”. Verica ih je tada zvala, pa ju je gospodin Pajtlar uputio na tajnicu župana Renatu Popović Kovačić, koja joj je rekla da “sada nema nekih mogućnosti za pomoć”.

Verica i njezin suprug su očajni. – Sada stvarno nemamo novaca spasiti svoju kuću, a ja ne bih dizala paniku da stvarno nije kritično. Kreću velike kiše, snijeg i proljeće. Bojim se da ćemo ostati bez svega, a što onda – pita se Verica.

Svaki dan traži vodu rašljama

Jedino Pavlovići na bregu, na kojem su inače vikendice, imaju problema s klizištem. – Kuća u vikend-naselju sagrađena je osamdesetih, a kupili smo je 2006. Do 2011. nismo imali problema s klizištem. Zbog čega se to tek sada pojavilo, ne znam, ali sumnjam da je zbog više radnje u blizini naše kuće. Vode su jednostavno našle svoj put. Ja sam se od jednog čovjeka čak i sama naučila kako da rašljama nađem kud prolaze i to radim svaki dan. Rečeno mi je čak i da kuću prodam, ali tko će je sada kupiti – kaže Verica.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Velikom Bukovcu i ove godine pomažu najpotrebitijima, ali i mladim obiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Veliki Bukovec i ove će godine posebnu pažnju pridavati svojim najpotrebitijim mještanima, najmlađima i umirovljenicima.

Da je Općina Veliki Bukovec socijalno osjetljiva općina koja posebnu pažnju pridaje svojim najpotrebitijim sumještanima, najmlađima i umirovljenicima još je jednom potvrđeno na sjednici Općinskog vijeća održanoj u utorak.

Naime, jedna od donesenih odluka tiče se upravo socijalno ugroženih mještana Općine Veliki Bukovec, ali i roditelja novorođenčadi, kao i umirovljenika. Riječ je o mjerama kojima Općina stvara socijalni nadstandard, a one se odnose na naknadu za troškove stanovanja, pomoć obiteljima i pojedincima slabijeg imovinskog stanja, pomoć za podmirenje razlike cijene troškova pogreba te jednokratne pomoći novorođenčadi i umirovljenicima, kao i osiguravanje darova za djecu povodom blagdana.

– Cilj nam je da svi imaju jednake i adekvatne uvjete za život zbog čega posebnu pažnju pridajemo najugroženijim skupinama mještana, a pogotovo našim najmlađima i umirovljenicima. Naknade za novorođenčad samo su dio demografskih mjera koje provodimo s ciljem zadržavanja naših stanovnika i nadamo se da ćemo sa svime što radimo uspjeti promijeniti negativne demografske trendove – poručio je načelnik Franjo Vrbanić.

Uz brigu o najpotrebitijim sumještanima, tu su i značajna sredstva koja Općina ulaže u predškolski odgoj i obrazovanje, a u najavi je i vrijedna investicija – proširenje i energetska obnova vrtića.

Spomenimo i kako su na sjednici Općinskog vijeća usvojene izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu, kao i godišnji, odnosno trogodišnji plan davanja koncesija što se, između  ostalog, odnosi na obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Veliki Bukovec.

Odluka koja se tiče plana davanja koncesija omogućuje da Općina u narednom razdoblju raspiše natječaj za davanje koncesije za obavljanje spomenutih dimnjačarskih poslova na području Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje