Povežite se s nama

Život i društvo

Ključ razvoja je gospodarstvo

Objavljeno:

- dana

UZLET

Općina Jalžabet u posljednjih deset godina iz statusa jedne od najsiromašnijih prerasla je među najperspektivnije u Varaždinskoj županiji. To prije svega treba zahvaliti Poduzetničkoj zoni Jalžabet, koja je posljednjih godina među najvećim gradilištima ove regije s investicijama od preko 100 milijuna eura te 1000 zaposlenih u naredne tri godine.

 Jačanje gospodarskih aktivnosti, razvoj poljoprivrede i seoskog turizma glavne su odrednice na kojima se gradi budućnost ove općine koja je brojnih programima proslavila svoj dan i blagdan Svete Elizabete.
Posebno svečano bilo je u subotu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj je bila i kandidatkinja za predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović. Načelnik Mirko Magić osvrnuo se na godinu koja je iza mještana Jalžabeta, u kojoj je puno učinjeno za njihovu dobrobit.

– Jedna od najznačajnijih investicija koju smo realizirali u proteklom jednogodišnjem razdoblju je otvorenje Sportskog centra Jalžabet. Centar je, na zadovoljstvo brojnih sportaša, otvoren 24. travnja ove godine. Vrijednost ove investicije je šest milijuna kuna, s time da smo još s 200.000 kuna u potpunosti opremili teretanu tako da sada na jednome mjestu imamo cjeloviti sportski kompleks – istaknuo je načelnik.
Jedan od velikih projekata koji su počeli na području općine i završit će do 15. travnja iduće godine je izgradnja kanalizacije za Kelemen i Leštakovec u vrijednosti od oko šest milijuna kuna.

 

U proljeće iduće godine bit će gotova kanalizacija za Kelemen i Leštakovec

– Važno je istaknuti kako je ovaj projekt realiziran uz pomoć EU fondova. Imamo potpisan ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa za mjeru 301. Iako je Općina te radove financirala vlastitim novcem, zahvaljujući ovom programu dobit ćemo vraćen 5,1 milijun kuna koji ćemo moći potrošiti za nove investicije na području općine – najavljuje načelnik i dodaje da se paralelno s tim radovima, u suradnji sa ŽUC-om, radi kanalizacija u Kaštelancu i Jakopovcu, dok je pročistač otpadnih voda prije mjesec dana dobio uporabnu dozvolu te će biti pušten u probni rad.
Nakon toga počet će i gradnja kanalizacije u Jalžabetu i Imbriovcu te još jednog pročistača otpadnih voda, što se također planira financirati iz EU predpristupnih fondova.

Unatoč velikim investicijama i recesiji, načelnik Magić sa zadovoljstvom ističe kako Općina Jalžabet posluje pozitivno.
– Drago mi je što smo 2013. završili s proračunom od 14 milijuna kuna i ostvarenim viškom prihoda od 5,6 milijuna kuna bez nepodmirenih obveza. Proračun za ovu godinu također se puni prema planiranom i on će biti na razini prošlogodišnjeg. Proračun za 2015. godinu još nismo donijeli, no već sada znamo da će izvorna sredstva biti smanjena zbog odredbi Vlade i to za 10 posto – rekao je Magić.
To bi mogao biti problem s obzirom na to da se iz tih izvora financiraju socijalni programi, vrtić, rad udruga i društva koja djeluju na području općine.

Morat će “kresati”

– To, nažalost, ne možemo izbjeći zbog zakona i s tim će se susresti sve općine u Hrvatskoj. U 2015. morat ćemo ugraditi smanjenje prihoda po ovoj osnovi, no Općina Jalžabet nastojat će se i dalje kontinuirano brinuti o obrazovanju i potpomagati rad udruga, sportskih klubova te potrebitih žitelja jalžabetskoga kraja – najavio je Josip Križanić, predsjednik Općinskog vijeća, koji iduće godine očekuje da će općina Jalžabet biti bez nezaposlenih, odnosno, općina s nultom stopom nezaposlenosti, a kroz nekoliko godina postati jedna od najrazvijenijih u Varaždinskoj županiji jer za to postoje svi preduvjeti.

Već dvije godine Općina posluje pozitivno, no 2015. očekuju se rezovi

– Mi već godinama dajemo poticaje poljoprivrednicima, a na razvoju poljoprivrede i dalje ćemo raditi, uz vinske ceste i razvoj seoskog turizma. Gospodarske aktvnosti su osnova svega, no mi želimo da poslovni ljudi koji će doći u zonu ostanu u općini Jalžabet. Naš cilj je razvijanje seoskih domaćinstava i ugostiteljske ponude. Samo sinergija poljoprivrede, seoskog turizma i gospodarstva kroz nekoliko godina stvorit će snažnu i moćnu općinu Jalžabet – zaključio je Križanić.

Tko su nagrađeni?

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća koja je održana povodom Dana općine i blagdana Sv. Elizabete, načelnik općine Mirko Magić podijelio je nagrade. Tako je nagradu za životno djelo dobio Antun Grđan iz Kelemena, nagradu za doprinos ugledu općine Jalžabet u zemlji i svijetu Wollsdorf, koji posluje u Poslovnoj zoni Jalžabet, a nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobiva Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje