Povežite se s nama

Život i društvo

Ključ razvoja je gospodarstvo

Objavljeno:

- dana

UZLET

Općina Jalžabet u posljednjih deset godina iz statusa jedne od najsiromašnijih prerasla je među najperspektivnije u Varaždinskoj županiji. To prije svega treba zahvaliti Poduzetničkoj zoni Jalžabet, koja je posljednjih godina među najvećim gradilištima ove regije s investicijama od preko 100 milijuna eura te 1000 zaposlenih u naredne tri godine.

 Jačanje gospodarskih aktivnosti, razvoj poljoprivrede i seoskog turizma glavne su odrednice na kojima se gradi budućnost ove općine koja je brojnih programima proslavila svoj dan i blagdan Svete Elizabete.
Posebno svečano bilo je u subotu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj je bila i kandidatkinja za predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović. Načelnik Mirko Magić osvrnuo se na godinu koja je iza mještana Jalžabeta, u kojoj je puno učinjeno za njihovu dobrobit.

– Jedna od najznačajnijih investicija koju smo realizirali u proteklom jednogodišnjem razdoblju je otvorenje Sportskog centra Jalžabet. Centar je, na zadovoljstvo brojnih sportaša, otvoren 24. travnja ove godine. Vrijednost ove investicije je šest milijuna kuna, s time da smo još s 200.000 kuna u potpunosti opremili teretanu tako da sada na jednome mjestu imamo cjeloviti sportski kompleks – istaknuo je načelnik.
Jedan od velikih projekata koji su počeli na području općine i završit će do 15. travnja iduće godine je izgradnja kanalizacije za Kelemen i Leštakovec u vrijednosti od oko šest milijuna kuna.

 

U proljeće iduće godine bit će gotova kanalizacija za Kelemen i Leštakovec

– Važno je istaknuti kako je ovaj projekt realiziran uz pomoć EU fondova. Imamo potpisan ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa za mjeru 301. Iako je Općina te radove financirala vlastitim novcem, zahvaljujući ovom programu dobit ćemo vraćen 5,1 milijun kuna koji ćemo moći potrošiti za nove investicije na području općine – najavljuje načelnik i dodaje da se paralelno s tim radovima, u suradnji sa ŽUC-om, radi kanalizacija u Kaštelancu i Jakopovcu, dok je pročistač otpadnih voda prije mjesec dana dobio uporabnu dozvolu te će biti pušten u probni rad.
Nakon toga počet će i gradnja kanalizacije u Jalžabetu i Imbriovcu te još jednog pročistača otpadnih voda, što se također planira financirati iz EU predpristupnih fondova.

Unatoč velikim investicijama i recesiji, načelnik Magić sa zadovoljstvom ističe kako Općina Jalžabet posluje pozitivno.
– Drago mi je što smo 2013. završili s proračunom od 14 milijuna kuna i ostvarenim viškom prihoda od 5,6 milijuna kuna bez nepodmirenih obveza. Proračun za ovu godinu također se puni prema planiranom i on će biti na razini prošlogodišnjeg. Proračun za 2015. godinu još nismo donijeli, no već sada znamo da će izvorna sredstva biti smanjena zbog odredbi Vlade i to za 10 posto – rekao je Magić.
To bi mogao biti problem s obzirom na to da se iz tih izvora financiraju socijalni programi, vrtić, rad udruga i društva koja djeluju na području općine.

Morat će “kresati”

– To, nažalost, ne možemo izbjeći zbog zakona i s tim će se susresti sve općine u Hrvatskoj. U 2015. morat ćemo ugraditi smanjenje prihoda po ovoj osnovi, no Općina Jalžabet nastojat će se i dalje kontinuirano brinuti o obrazovanju i potpomagati rad udruga, sportskih klubova te potrebitih žitelja jalžabetskoga kraja – najavio je Josip Križanić, predsjednik Općinskog vijeća, koji iduće godine očekuje da će općina Jalžabet biti bez nezaposlenih, odnosno, općina s nultom stopom nezaposlenosti, a kroz nekoliko godina postati jedna od najrazvijenijih u Varaždinskoj županiji jer za to postoje svi preduvjeti.

Već dvije godine Općina posluje pozitivno, no 2015. očekuju se rezovi

– Mi već godinama dajemo poticaje poljoprivrednicima, a na razvoju poljoprivrede i dalje ćemo raditi, uz vinske ceste i razvoj seoskog turizma. Gospodarske aktvnosti su osnova svega, no mi želimo da poslovni ljudi koji će doći u zonu ostanu u općini Jalžabet. Naš cilj je razvijanje seoskih domaćinstava i ugostiteljske ponude. Samo sinergija poljoprivrede, seoskog turizma i gospodarstva kroz nekoliko godina stvorit će snažnu i moćnu općinu Jalžabet – zaključio je Križanić.

Tko su nagrađeni?

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća koja je održana povodom Dana općine i blagdana Sv. Elizabete, načelnik općine Mirko Magić podijelio je nagrade. Tako je nagradu za životno djelo dobio Antun Grđan iz Kelemena, nagradu za doprinos ugledu općine Jalžabet u zemlji i svijetu Wollsdorf, koji posluje u Poslovnoj zoni Jalžabet, a nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobiva Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!