Povežite se s nama

Međimurje

Klonska selekcija: „Pušipel je vrhunska sorta u kojoj leži budućnost međimurskog vinogradarstva!“

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija je 2011. godine u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenula projekt klonske selekcije sorte moslavac, u Međimurju poznatijeg kao pušipel. Stari nasadi ove sorte bili su izloženi raznim problemima: od zaraze virusima, akumulacije mutacija do šarolikosti unutar samih nasada, što je zahtijevalo selekciju kojom će se izdvojiti uniforman i sa zdravstvenog aspekta čisti materijal.

Sam projekt pokrenut je na inicijativu međimurskih vinogradara i vinara s ciljem popravljanja kvalitete sadnog materijala i genetske osnove pušipela, koji će služiti za unaprjeđenje proizvodnje vina robne marke ove međimurske sorte.

Rezultate projekta „Klonske selekcije pušipela“ predstavili su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i voditelj projekta, ujedno predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner.

– Pušipel je naša autohtona sorta kojoj posvećujemo veliku pažnju jer smatramo da u njoj leži budućnost međimurskog vinogradarstva. Dosadašnja iskustva nam govore da se najlakše predstavljamo autohtonošću koju nam pušipel nudi i koji daje širok spektar proizvodnje vina. Nekada je ova sorta sa sobom nosila lošu konotaciju, a danas osvaja zlatna i srebrna odličja na najutjecajnijim svjetskim natjecanjima vina, što znači da su naši vinari uložili mnogo znanja i truda te prilagodili agrotehničke uvjete u vinogradima da bi došli do takve vrhunske kvalitete – istaknuo je predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije „Hortus Croatiae“ David Štampar.

Od 32 početna klona pušipela koji su u matičnom nasadu na imanju vinarije Horvatovih zasađeni 2011. godine, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka. Zbog visokog rizika od zlatne žutice vinove loze na području Međimurja podignuti su i predbazni te bazni matičnjaci na sigurnom lokacijama.

Voditelj projekta Darko Preiner naglasio je da će se nastaviti s promatranjem klonova.

– Svaki od pet klonova ima svoju specifičnost zbog koje je putem selekcije izdvojen. Zainteresiranost međimurskih vinogradara je velika te je krenula sadnja izdvojenih klonova u skladu s dostupnim materijalom. Naša daljnja suradnja će se razvijati uz evaluaciju klonova u smislu prilagodbe tehnologije u vinogradu i podrumima da bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal – otkrio je Preiner.

Odabirom najboljih klonova slijedi njihova registracija pri nadležnim institucijama, a osim podizanja kakvoće vina iz Međimurja, projekt je snažan poticaj gospodarskom i turističkom razvoju gornjeg Međimurja zahvaljujući dobroj suradnji međimurskih vinara, Agronomskog fakulteta i Međimurske županije.

– Projekt smo od samog početka ocijenili iznimno važnim za daljnji razvoj poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva te smo u njega u zadnjih deset godina uložili više od 680.000 kuna. Ovim projektom dajemo konkretnu pomoć našim vinogradarima jer smo stvorili vlastiti nasad da bismo imali vrlo kvalitetnu i izvornu sadnicu, a sada je na vinogradarima da iskoriste priliku i uključe se u što većem broju s ciljem brendiranja pušipela kao međimurske zaštićene robne marke – zaključila je Sandra Herman.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje