Povežite se s nama

Međimurje

Klub laringektomiranih obilježio dan svetog Blaža

Objavljeno:

- dana

Humanitarnom akcijom „Zajedno smo jači i glasniji“ 30. siječnja u Podturnu te 29. Međunarodnim simpozijem laringektomiranih osoba 2. veljače u Hotelu Park u Čakovcu je obilježen dan sv. Blaža – biskupa, sveca, mučenika i zaštitnika oboljelih od bolesti grla.

Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, u suradnji sa Župom sv. Martina Podturen, Općinom Podturen i ostalim suradnicima, već osmu godinu za redom organizirao je sv. misu i blagoslov grla u Župnoj crkvi sv. Martina te nakon toga edukativno-humanitarnu akciju pod nazivom „Zajedno smo jači i glasniji“.

Tijekom akcije je bio predstavljen rad Kluba te su ponuđene bile jabuke i prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba. Uslijedilo je druženje članova s mještanima općine, udruga i župe u Pastoralnom centru.

Prema podacima Registra za rak, u periodu od 2011. do 2015. godine u RH je godišnje prosječno registrirano 313 novih slučajeva raka grkljana

Povodom 20. obljetnice djelovanja Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec bio je domaćin vrlo značajnog Međunarodnog skupa koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom zajednicom laringektomiranih (HZL), Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Odjelom za otorinolaringologiju Županijske bolnice Čakovec. Odazvale su se laringektormirane osobe iz svih dijelova Hrvatske te okolnih zemalja. Svetu misu prije Simpozija održao je varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U Republici Hrvatskoj djeluje 11 klubova okupljenih u Hrvatsku zajednicu laringektomiranih koja već dugi niz godina povodom Dana sv. Blaža organizira sv. misu i blagoslov grla te stručni međunarodni simpozij, među kojima je i Klub laringektomiranih Međimurske županije.

Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je 9. srpnja 1998. godine kao prvi klub oboljelih, nastao u okrilju Županijske lige protiv raka Čakovec, a bio je i prvi županijski klub laringektomiranih u RH.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u periodu od 2011. do 2015. godine u Republici Hrvatskoj godišnje je bilo registrirano prosječno 313 novih slučajeva raka grkljana – 288 muškarca i 25 žena, a u Međimurskoj županiji 10 novih slučajeva, od kojih je udio muškaraca čak 94%.

U periodu od 2013. do 2017. godine u RH godišnje su od raka grkljana umrle u prosjeku 183 osobe, a u Međimurskoj županiji šest osoba.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje