Povežite se s nama

U fokusu

Klub vijećnika GV-a Čakovca: ‘Predali smo prijedlog za razrješenje Darka Zvera’

Objavljeno:

- dana

Klub vijećnika u Gradskom vijeću Grada Čakovca MP – Nezavisna lista, HNS, HSLS, Demokrati, HDSS – oglasio se priopćenjem povezanim s pokretanjem postupka razrješenja predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca Darka Zvera. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Dana 1. lipnja 2022. godine, sukladno članku 9. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Čakovca, predali smo prijedlog za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca g. Darka Zvera.

Iako je u najboljoj namjeri početkom mandata dogovorena suradnja s g. Zverom, a mi smo tijekom tih godinu dana pružili ruku suradnje, s druge strane smo nailazili samo na zid, ultimatume i negiranje činjenica. Uz sve to, od g. Zvera postavljani su često nerealni i nemogući zahtjevi bez davanja mogućnosti postizanja kompromisa oko važnih pitanja. Zbog samovoljnih poteza koje g. Zver radi na Gradskom vijeću, a posebice bezidejnost i stalno ponavljanje populistički tema, zaključili smo da ovakva suradnja više nema smisla, te ona više nije u interesu građana našega Grada.

Kroz ovo priopćenje odlučili smo konačno i mi progovoriti o problemima s kojima smo se suočavali. Istaknuli bismo nekoliko situacija. Na sjednici Gradskog vijeća prije nepuna dva mjeseca bila je nužna nadopuna dnevnog reda, umjesto da točka ide redovnim putem, nakon što smo u to jedva uvjerili predsjednika Gradskog vijeća. Naime, g. Zver kao predsjednik nije dozvoljavao nadopunu urbanističkog plana Grada Čakovca. Ista točka odnosila se na izmjene GUP-a presudne za dogradnju Druge osnovne škole koja vapi za proširenjem prostornih kapaciteta, omogućavanje izgradnje novog doma za starije i nemoćne osobe kao i centra za palijativnu skrb u blizini bolnice.”

Spomenuli bismo također probleme s g. Zverom oko poticaja za kupnju starih i napuštenih kuća u mjesnim odborima koje ima većina međimurskih općina već dulje vrijeme. Za uvrštavanje tih istih poticaja u proračun za 2022. godinu g. Zver nije imao nikakve primjedbe, da bi na Gradskom vijeću kada smo donosili propisane kriterije za davanje istih poticaja, a bez da nam je prethodno na bilo koji način rekao da se protivi tome, javno izjavio da su poticaji zlo i bio protiv donošenja iste mjere.

Nadalje, prijedloge za funkcioniranje Grada koje je davao odnosili su se na poticanje novog kreditnog zaduženja, iako nije nimalo proučio sam postupak i način kako se to ostvaruje i da je za isto potrebna suglasnost više instanci, pa na kraju i Vlade Republike Hrvatske. Naš stav je da smo protiv zaduženja ako nam postoji mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava putem EU fondova. Isto tako, predlagao je ulazak u javno privatno partnerstvo, ali bez konkretnih informacija o kojim objektima se radi koji bi ušli u takvu realizaciju te koji privatni partner bi bio zainteresiran za zajedničku suradnju u kojoj mora biti naglasak na obostranu, a ne samo privatnu korist investitora.

Što se tiče gradskih poduzeća i ustanova, kao i cijele Gradske uprave, isticao je neprestano stav da je potrebno smijeniti sve rukovodeće osobe na svim pozicijama na kojima su zatečene s dolaskom nove vlasti, ne uvažavajući pri tome postojanje ugovora, zakonskih regulativa i propisa s kojima su tim osobama regulirane njihove rukovodeće funkcije. I to je samo dio problema na koje smo nailazili u suradnji s g. Zverom.

Osim transparentnog proračuna i zahtjeva za live streamom sjednica Gradskog vijeća, od g. Zvera u godinu dana nismo dobili nijedan realan, građanima nužno potreban i ostvariv projekat niti inicijativu. Takvom predsjedniku nismo željeli dozvoliti samopromociju putem live stream sjednica, te je isto i bio osnovni razlog naše suzdržanosti prilikom glasovanja za tu točku koja je također bila stavljena na dnevni red bez obrazloženja i materijala. Svaki građanin može biti dio sjednice i saznati sve što se događa i o čemu se raspravlja na Gradskom vijeću, no ne želimo dalje trpjeti samovolju sadašnjeg predsjednika pri definiranju rada Gradskog vijeća.

Nakon višemjesečne nemogućnosti suradnje, kap koja je prelila čašu bio je njegov sramotan istup tijekom svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, kada je posramio i uvrijedio ne samo sve svoje suradnike, vijećnike, zaposlenike Grada, sve laureate, goste, a ujedno djecu koja su bila okosnica programa, nego i samoga sebe. Predsjednik GV-a potvrdio je svojim ponašanjem kako Grad i građane u svojoj funkciji ne stavlja na prvo mjesto, što smatramo neprihvatljivim te ne želimo građane nikada dovesti u situaciju da se osjećaju manje vrijednima, nedostatnima ili kao da njihov doprinos Čakovcu nije važan.

Unatoč našim brojnim pokušajima da zajedno dogovorom dođemo do boljih rješenja, odluka i ideja kako bismo odradili ono za što i jesmo ovdje, unaprijedili funkcioniranje Gradske uprave, povezanih gradskih ustanova i poduzeća te cjelokupni razvoj Čakovca, uz ovakvog partnera dogovor i međusobni dijalog nije moguć.

S poštovanjem svim građanima Grada Čakovca

Klub vijećnika MP – Nezavisna lista, HNS, HSLS, Demokrati, HDSS

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

U fokusu

Strani radnik u hrvatskim građevinskim tvrtkama je 20 posto skuplji od domaćeg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini. Hrvatska gospodarska komora provela je indikativno istraživanje o zapošljavanju strane radne snage među svojim članicama.

Istraživanjem su bile obuhvaćene veće građevinske tvrtke koje su imale zaposlene radnike iz drugih država, njih 12 ukupno. Broj stranih radnika u tim se tvrtkama kretao od 20 do 350 radnika.

Rezultate istraživanja kao i osvrt na aktualnu situaciju u građevini s obzirom na radnu snagu predstavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na Hrvatskom graditeljskom forumu koji organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera danas u Zagrebu.

Forum je zamišljen kao prilika za okupljanje i javnu diskusiju bitnih dionika u sektoru graditeljstva kako bi se raspravljalo o problemima u graditeljstvu i mogućim rješenjima tih problema.

Strani radnici zaposleni u građevini dolaze iz zemalja u okružju: BiH, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije, ali i iz nešto udaljenijih zemalja poput Ukrajine, Maroka, Egipta i Turske, a u posljednje vrijeme sve je više radnika koji stižu iz dalekih zemalja kao što su Uzbekistan, Nepal, Indija, Bangladeš i Filipini. Prema komentarima poslodavaca u građevini, najbolja iskustva imaju s radnicima iz Bosne i Hercegovine te dijelom iz Makedonije i Srbije – jezične barijere nema i radnici imaju potrebne vještine.

Što se zadržavanja u hrvatskim tvrtkama tiče, u najvećemu broju zadržavaju se radnici iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Bangladeša. Radnici iz dalekih zemalja zadržavaju se na radu u Hrvatskoj kraći period od radnika iz regije.

Čest je slučaj da određen broj tih radnika vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napušta posao u hrvatskim građevinskim tvrtkama.

– Iako je uvriježeno mišljenje da je strani radnik jeftiniji pa da zato domaći poduzetnici uvoze radnike, to ipak nije tako. Traženje radnika, trošak dozvola, prevoditelji, učenje i stručna obuka stvaraju određeni trošak koji nije zanemariv. Zbog svih tih dodatnih troškova strani radnik je oko 20 posto skuplji od domaćeg – ističe Čagalj.

Problem u privlačenju radnika građevinske struke u Hrvatsku su i neadekvatna primanja zaposlenih. Naime, prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u građevinarstvu znatnije zaostaju za prosjekom.

Čagalj ističe da dugoročno rješenje problema stručne radne snage ipak ne leži u uvozu stranaca. S obzirom na to da nije izgledno kako će se u kratkome roku popraviti raspoloživost građevinskih stručnjaka na domaćemu tržištu, treba započeti s drugim mjerama radne politike.

Utjecaj stranih radnika može se promatrati i kroz produktivnost po zaposlenome koja se zadnjih godina povećava, ali je još uvijek dosta niža nego što je bila u 2008. Najslabija točka hrvatskoga građevinskog sektora svakako je produktivnost rada.

Broj zaposlenih u djelatnosti građevinarstva u drugome kvartalu 2023. iznosio je 115.000, što je više od sedam posto od ukupnog broja zaposlenih u RH.

U 2016. godini broj zaposlenih u graditeljstvu pao je na oko 86 tisuća, dok je na HZZ-ovu popisu bila oko 21 tisuća nezaposlenih građevinske struke. U građevinskome sektoru izgubljeno je više od 60 tisuća radnih mjesta. Nameće se zaključak da je upravo u tom periodu veliki broj domaćih radnika otišao raditi u inozemstvo.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje