Povežite se s nama

Kultura

Kneginja čardaša – besplatno u HNK

Objavljeno:

- dana

OPERETA

Varaždinski HNK u petak, 22. siječnja u 19 sati ugostit će mađarske umjetnike koji će povodom 100. obljetnice praizvedbe operetne uspješnice Imrea Kolana “Kneginja čardaša” izvesti najpoznatije pjesme iz ove vrhunske operete.

Četiri pjevača će, na događanju – u organizaciji mađarskog insituta u Zagrebu, Balassi – na velikoj pozornici nacionalne kazališne kuće pratiti Kvintet orkestar Operetnog kazališta u Budimpešti. Nakon Budimpešte, Beča i Moskve, Varaždin je četvrta postaja “Kneginje čardaša”, koja će potom “produžiti” za Bruxeless i Delhi. Varaždinci će ovo vrhunsko glazbeno događanje gledati – besplatno.

Izvor:
Foto:

Kultura

Predstavljanje knjige „Antologija međimurske popijevke“ u utorak u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 23. travnja, s početkom u 19 sati u dvorani uz prostorije Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, na adresi Park Rudolfa Kropeka 2, održat će se predstavljanje knjige „Antologija međimurske popijevke“ dr. sc. Stjepana Hranjca i prof. Branimira Magdalenića.

„Antologija međimurske popijevke“, kao novo izdanje u sklopu edicije „Bibliotheca Murodravana“, izdana je u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, uz sunakladništvo Međimurske županije, Grada Čakovca i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije.

Ovo vrijedno djelo na svojih šestotinjak stranica na stručan način obrađuje tristotinjak najpoznatijih međimurskih popijevki, nudeći analizu njihovog sadržaja, ali i sugestije oko što autentičnijeg načina njihovog izvođenja, uslijed čega može poslužiti kao odličan priručnik članovima folklornih skupina, ali i svim zaljubljenicima u međimursku kajkavsku riječ i melodiju.

Predstavljanje će izvedbom međimurskih popijevki uljepšati Ivana Tkalec, sopranistica, uz pratnju Komornog županijskog orkestra „Stjepan Bujan Stipić“. Promocija će se održati u sklopu Dana Međimurske županije.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski klub kolekcionara ove godine obilježava tri velika jubileja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski klub kolekcionara ostavljajući i sakupljajući neizbrisiv trag bivšeg, sadašnjeg trenutka, vremena i prošlosti ove godine slavi tri velika jubileja, što je rijetkost za jednu udrugu.

Riječ je o 90 godina organizirane filatelije (21.4.1934. osnovano FD Varaždin), potom 45 godina ljubitelja starina (28.6.1979. – osnovano društvo) i 40 godina numizmatike (10.2.1984. osnovano društvo).

Filatelija u našem kraju u suradnji s gradovima, općinama, vjerskim, društvenim zajednicama, pojedincima organizirano 100 godina bilježi i obilježava baštinu, povijest, kulturu našeg kraja. Sve datira iz davne 1920. godine, 58. broja časopisa „Slobodni gradjanin“ gdje se 23. listopada pojavio poziv za osnivanje podružnice hrvatskog filatelističkog društva u Varaždinu u sklopu zagrebačkog filatelističkog društva ili samostalno. Inicijator ideje bio je Major Mrzljak, a ista je rezultirala okupljanjem zaljubljenika u filateliju svaku srijedu u svratištu, gradskoj kavani “Novak“.

Neobaveznim sastajanjem nekoliko sakupljača i entuzijasta, članovima poznatih europskih društava kao što su „Concordia“ iz Berlina, društva iz Beča i gradova diljem Europe gdje su studirali naši sugrađani, „ filatelističko prijateljstvo“ preraslo je u ideju o udruživanju.

– Želja je pretvorena u stvarnost. Najpoznatiji članovi filatelističkog društva koji su i sastavili „Pravila Varaždinskog filatelističkog društva u Varaždinu“ u to vrijeme bili su Josip Kauf, upravitelj Hrvatske štedionice; Drago Čoklica, namještenik „Tivar“; Dragutin Cesarec, sudac; Mr. Dušan Grims, ljekarnik; Stjepan Barbot, privatnik, te Milan Blass. „Pravila društva“ 1934.godine odobrena su od Kraljevske banske Uprave Savke banovine. Ozakonjenjem „Pravila“ 21.travnja 1934. godine društvo je postalo „legalno“, čime je taj datum zabilježen kao dan osnutka Varaždinskog filatelističkog društva – FDV. O tome se brzo saznalo u gradu i počeli su se javljati do tada „nepoznati filatelisti“ čime je društvo zabilježilo velik rast. 1937. godine održana je prva, a 1940. i druga velika filatelistička izložba u prepunoj dvorani gradskog kazališta Varaždin. Filatelija je time zaživjela, a niz istaknutih pojedinaca u prvih je sto godina ostavilo svoj velik filatelistički trag – ističu slavljenici.

Tijekom godina rada puno je zabilježenih događaja vezanih uz nove naraštaje filatelista, od kojih se može izdvojiti osnivanje Male škole filatelije u Trakošćanu, na kojoj je već sudjelovalo preko 2500 mladih. Također je tu i promicanje filatelije zanimljivim radionicama u srednjoj školi te udruzi “Filos“, ali i radionicama koje djeluju u Osnovnim školama u Klenovniku, Varaždinskim Toplicama, Zalužju te Varaždinu.

– Zahvaljujući odličnoj suradnji s poštom Centar Varaždin, i njezinim upraviteljem mag. Ciglarom, rješenjem prostora u sklopu hotela „Turist“, započinje odlična suradnja „Filatelističkog društva Varaždin-FDV“, društva “Ljubitelja starina“ i članova društva „Numizmatičara“. U početku nedjeljom sastanci udruga održavali su se u razmaku od pola sata ali pošto se to pokazalo kao neprikladno jer su pojedini članovi bili u dvije ili tri udruge, područja sakupljanja odlučilo se da se isti spoje u jedno društvo. Predstavnici Filatelističkog društva Varaždin, „Ljubitelja starina“ i „Numizmatičara“ spajaju se 9.5.1993. godine u Varaždinski klub kolekcionara -VKK, i sve udruge postaju Sekcije – objasnili su iz VKK.

I Dodali:

„Da se rad filatelije, ljubitelja starina, Numizmatike, kolekcionarstva nastavi uz spoznaju da s prošlošću u korak sa sadašnjošću idemo u budućnost  nastavljamo naš rad nedjeljom ujutro od 8:00 – 9:30 sati u Hotelu „Turist“, gdje na druženje s veseljem pozivamo i sve kojima je filatelija, Numizmatika, Starine, kolekcionarstvo  ne samo hobby, već i dio svakodnevnog života i na taj način neka „živi“ s nama još dugi niz godina.“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje