Povežite se s nama

Život i društvo

Knjiga kao pozivnica za traženje jestivih plodova drveća i grmlja

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija se, kad je riječ o ljepoti i ekološkoj očuvanosti krajolika te bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, ubraja među najljepše i najbogatije hrvatske županije.

To je prostor na kojem su svoje sigurno okruženje u suglasju s čovjekom našle tisuće životinjskih i biljnih vrsta, čiju vrijednost u sustavu prostora u kojem živimo rijetko prepoznajemo ili vrlo malo cijenimo.

Srećom, Varaždinska županija, zahvaljujući radu brojnih udruga koje promiču boravak u prirodi i rade na zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti, na dobrom je putu da ljepotu i snagu prirode koju smo posudili od generacija što će se tek roditi ostavimo u stanju koje će im biti na radost i veselje. Na tom tragu je i knjiga „Drveće i grmlje jestivih plodova Varaždinske županije“ autora mr. sc. Miljenka Županića objavljena u nakladi Terra voxa, udruge za zaštitu i promicanje vrijednosti ruralnog prostora. Urednik izdanja je Kristijan Skočibušić.

Knjiga je tiskana u sunakladništvu i uz novčanu pomoć Varaždinske županije i Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije te je prvo takvo izdanje koje na popularan publicistički način fotografijom i riječju otkriva vrijednosti jestivih plodova „najčešćih izvornih i udomaćenih vrsta“ (pitomi kesten, glog, divlja ruža, bazga, trnina, divlja kruška i dr.) te poziva na odgovornost kad rekreativno istražujemo ili gospodarski iskorištavamo šume na području Varaždinske županije.

Županićeva knjiga potvrđuje i podsjeća na ljepotu krajolika Varaždinske županije i bogatstvo jestivih plodova koji se u njima mogu pronaći. To je knjiga koja poziva sve, od najmlađih do najstarijih, na boravak u prirodi, potiče istraživački duh i traganje za zdravim i ukusnim jestivim plodovima drveća i grmlja. Ti plodovi su neprocjenjiva vrijednost koja krasi ozemlje Varaždinske županije, a knjiga daje osnovne podatke o vrstama, izgledu, porijeklu i ljekovitim svojstvima plodova drveća i grmlja.

Dr. sc. Dragutin Vincek u predgovoru knjige napisao je: „Ljudska sudbina neraskidivo je vezana uz biološku raznolikost koju čini raznolikost šuma, biljaka, gljiva i životinja, kao i ogromna raznolikost životnih staništa i različitih krajobraza. Biološka raznolikost nam osigurava hranu, vodu, lijekove i energiju. Njezino poznavanje i očuvanje ključ je opstanka života na Zemlji, jer ona predstavlja mrežu života.“ U nastavku Vincek navodi da Županićeva knjiga predstavlja svojevrsni vodič te smanjuje generacijski jaz u prijenosu informacija koji se je dogodio u zadnjih nekoliko desetljeća. Pod prijenosom informacija misli se na poznavanje i prepoznavanje jestive hrane koja se nalazi u našem okruženju.

Recenzent dr. sc. Tomislav Dubravac navodi da je knjiga strukturirana u trima tematskim cjelinama. U prvoj Županić naglašava specifičnost prostora Varaždinske županije od nizinskih područja uz rijeke do vrhova rubnih panonskih gora, Ravne gore, Kalnika i Ivanščice. Veliki raspon biološke raznolikosti područja odražava se i u bogatstvu šumskih zajednica, od šuma vrba i topola uz rijeku Dravu do šuma bukava i jela na Ravnoj gori, Ivanščici i oko Trakošćana. Bogatstvo i raznolikost drvenastih biljnih vrsta u šumama uvjetovalo je pogodnim staništem za prirodni rast vrlo vrijednih jestivih šumskih plodova.

U drugoj i trećoj cjelini autor nam daje detaljan pregled jestivih plodova na drveću i grmlju. Navodeći trinaest vrsta drveća i osam vrsta grmlja, autor jasno i nedvosmisleno u podnaslovu knjige naglašava „najčešće“. Uz latinski naziv vrste, autor navodi engleski i njemački naziv, što je posebno važno, i mnoge inačice narodnih (hrvatskih) naziva. Knjiga ima informacijsko-edukativni karakter i predstavlja vrijedan doprinos poznavanju biološke raznolikosti Varaždinske županije, a svoju primjenu će zasigurno naći u stručnoj javnosti, ali i još više u široj javnosti kod ljubitelja prirode i zdravog života.

Dr. sc. Dubravac na kraju sve nas poziva da Županićevu knjigu uzmemo „pod ruku i ravno u šumu, jer je šuma idealno mjesto za opuštanje. Napunimo svoje baterije ljepotom prirode i mirisom šume u njezinoj raskošnoj, odmjereno izbalansiranoj formi. Usput uberimo pokoji jestivi, zdravi plod, ne previše, skromno koliko nam treba. Čuvajmo prirodu, čuvajmo šumu, jer s prvim drvećem koje je palo, započela je kultura, sa zadnjim koje će pasti, završava. Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku!“

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje