Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Karmen pobijedila rak i u Varaždinu predstavila svoje dvije knjige

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNA VEČER

– Sretna sam što sam došla u Varaždin, grad anđela – rekla je Karmen Weber Damjanić, autorica knjiga “Dodir svjetla” i “Ždralovgrad” jučer na književnoj večeri održanoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović.

Karmen Weber Damjanić profesorica je kineziologije, osnivačica sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj, trenerica plivanja i međunarodna plivačka sutkinja koja sa suprugom i sinom živi u Zagrebu. Prije sedamnaest godina oboljela je od malignog oboljenja koje joj je, kaže, potpuno promijenilo život.

– U trenutku kad saznate da imate maligno oboljenje, vjerujem da čovjek može reagirati na dva načina. Onaj spontani gdje ne priznaje bolest, već se bori ili se prepušta situaciji. Ja sam borac, iz sportske sam obitelji i nisam dvojila, odabrala sam borbu – izjavila je Karmen Weber Damjanić koja je autobiografsku knjigu “Dodir svjetla” objavila 2010. godine, nakon što je punih deset godina rukopis stajao u ladici.

– Uvijek sam voljela pisati, ali sam to uvijek radila uz puno drugih stvari. Kada dođemo do nekih teškoća u životu, zapravo tu prorade razni talenti prema crtanju, modeliranju, pjevanju i slično – kaže autorica na koju je pisanje djelovalo terapeutski. Iako je imala podršku obitelji i medicinskog osoblja, ističe kako se u bolesničkom krevetu u konačnici ipak morala suočiti sa samoćom i bolešću. Tada je upoznala svoj anđela čuvara imena Hab koji joj je otkrio duhovni svijet.

Prije tri godine Karmen Weber Damjanić napisala je “Ždralovgrad”, roman o ljudskim odnosima i bezuvjetnoj ljubavi koji se događa u Ždralovgradu, današnjem gradu Daruvaru. Priča je to o odnosu oca i kćeri. Otac, potaknut svojom starošću i napunivši osamdeset godina pita se što može ostaviti svojoj kćeri.

– Poveznica između “Dodira svjetla” i “Ždralovgrada” jest u tome da jedino od čega živimo i ono što ostaje iza nas jest ljubav – kaže autorica koja poručuje svima kako uvijek postoji svijetlo na kraju tunela.

– Znam da nismo na ovom svijetu slučajno, postoji taj duhovni svijet o kojem puno ne znamo. Sve što napravimo srcem, to su pravi odabiri i sigurno nismo pogriješili. Greške i krivnja ne postoje, nego samo postoje zadaci koji su nam dati – zaključuje autorica.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

FOTO U Jurketincu iz asfalta niknula čudesna rajčica koja sada ima više od 40 plodova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Priroda je još jednom pokazala svoju snagu rasta.

Naime, u Jurketincu, u dvorištu Ivice i Dragice Kišić, iz asfalta je niknula rajčica. Biljka je trenutno visoka oko dva metra te ima više od 40 plodova.

– U asfaltu je bila sasvim mala pukotina i ne znam se tamo našlo sjeme paradajza. Inače se bavimo uzgojem flanaca i to nismo nikad doživjeli. Čak smo biljku pokušali isčupati kad je bila mala, ali nije se dala, pa smo ju odlučili ostaviti – objasnio nam je vlasnik Ivica Kišić te dodao je inače iz pukotina u asfaltu rastu prkosi, ali rajčica prvi put.

Obitelj je samo postavila ciglu u koju su zabili štap da se rajčica može penjati.

– Svi koji dođu rado poslikaju našu rajčicu jer još nitko nije vidio da ona raste iz asfalta. Iznenadi ih kao što smo i mi bili iznenađeni na početku. Plodove još nismo probali, ali hoćemo – završio je Kišić.

Vlasnik nam se pohvalio da su prije dvije godine imali plod rajčice sorte volovsko srce koji je težio 1,2 kilograma.

Dragica Kišić i čudesna rajčica

Nastavite čitati

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje