Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Karmen pobijedila rak i u Varaždinu predstavila svoje dvije knjige

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNA VEČER

– Sretna sam što sam došla u Varaždin, grad anđela – rekla je Karmen Weber Damjanić, autorica knjiga “Dodir svjetla” i “Ždralovgrad” jučer na književnoj večeri održanoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović.

Karmen Weber Damjanić profesorica je kineziologije, osnivačica sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj, trenerica plivanja i međunarodna plivačka sutkinja koja sa suprugom i sinom živi u Zagrebu. Prije sedamnaest godina oboljela je od malignog oboljenja koje joj je, kaže, potpuno promijenilo život.

– U trenutku kad saznate da imate maligno oboljenje, vjerujem da čovjek može reagirati na dva načina. Onaj spontani gdje ne priznaje bolest, već se bori ili se prepušta situaciji. Ja sam borac, iz sportske sam obitelji i nisam dvojila, odabrala sam borbu – izjavila je Karmen Weber Damjanić koja je autobiografsku knjigu “Dodir svjetla” objavila 2010. godine, nakon što je punih deset godina rukopis stajao u ladici.

– Uvijek sam voljela pisati, ali sam to uvijek radila uz puno drugih stvari. Kada dođemo do nekih teškoća u životu, zapravo tu prorade razni talenti prema crtanju, modeliranju, pjevanju i slično – kaže autorica na koju je pisanje djelovalo terapeutski. Iako je imala podršku obitelji i medicinskog osoblja, ističe kako se u bolesničkom krevetu u konačnici ipak morala suočiti sa samoćom i bolešću. Tada je upoznala svoj anđela čuvara imena Hab koji joj je otkrio duhovni svijet.

Prije tri godine Karmen Weber Damjanić napisala je “Ždralovgrad”, roman o ljudskim odnosima i bezuvjetnoj ljubavi koji se događa u Ždralovgradu, današnjem gradu Daruvaru. Priča je to o odnosu oca i kćeri. Otac, potaknut svojom starošću i napunivši osamdeset godina pita se što može ostaviti svojoj kćeri.

– Poveznica između “Dodira svjetla” i “Ždralovgrada” jest u tome da jedino od čega živimo i ono što ostaje iza nas jest ljubav – kaže autorica koja poručuje svima kako uvijek postoji svijetlo na kraju tunela.

– Znam da nismo na ovom svijetu slučajno, postoji taj duhovni svijet o kojem puno ne znamo. Sve što napravimo srcem, to su pravi odabiri i sigurno nismo pogriješili. Greške i krivnja ne postoje, nego samo postoje zadaci koji su nam dati – zaključuje autorica.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sljedeći tjedan nemojte zaboraviti ponijeti kišobran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u tjednu pred nama, uz povremenu kišu i pljuskove. Ipak, danju će postupno biti toplije, no jutra i dalje (pro)hladna.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na području Varaždinske i dijelovima Međimurske županije gotovo svaki dan će padati kiša.

Manja količina kiše se očekuje u ponedjeljak i utorak, ali će srijeda biti uglavnom sunčana. Kiša se vraća u četvrtak i petak.

Ipak, izgleda da će subota i nedjelja biti sunčane i suhe.

Temperatura će se kretati između 3 °C i 16 °C.

Nastavite čitati