Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Karmen pobijedila rak i u Varaždinu predstavila svoje dvije knjige

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNA VEČER

– Sretna sam što sam došla u Varaždin, grad anđela – rekla je Karmen Weber Damjanić, autorica knjiga “Dodir svjetla” i “Ždralovgrad” jučer na književnoj večeri održanoj u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović.

Karmen Weber Damjanić profesorica je kineziologije, osnivačica sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj, trenerica plivanja i međunarodna plivačka sutkinja koja sa suprugom i sinom živi u Zagrebu. Prije sedamnaest godina oboljela je od malignog oboljenja koje joj je, kaže, potpuno promijenilo život.

– U trenutku kad saznate da imate maligno oboljenje, vjerujem da čovjek može reagirati na dva načina. Onaj spontani gdje ne priznaje bolest, već se bori ili se prepušta situaciji. Ja sam borac, iz sportske sam obitelji i nisam dvojila, odabrala sam borbu – izjavila je Karmen Weber Damjanić koja je autobiografsku knjigu “Dodir svjetla” objavila 2010. godine, nakon što je punih deset godina rukopis stajao u ladici.

– Uvijek sam voljela pisati, ali sam to uvijek radila uz puno drugih stvari. Kada dođemo do nekih teškoća u životu, zapravo tu prorade razni talenti prema crtanju, modeliranju, pjevanju i slično – kaže autorica na koju je pisanje djelovalo terapeutski. Iako je imala podršku obitelji i medicinskog osoblja, ističe kako se u bolesničkom krevetu u konačnici ipak morala suočiti sa samoćom i bolešću. Tada je upoznala svoj anđela čuvara imena Hab koji joj je otkrio duhovni svijet.

Prije tri godine Karmen Weber Damjanić napisala je “Ždralovgrad”, roman o ljudskim odnosima i bezuvjetnoj ljubavi koji se događa u Ždralovgradu, današnjem gradu Daruvaru. Priča je to o odnosu oca i kćeri. Otac, potaknut svojom starošću i napunivši osamdeset godina pita se što može ostaviti svojoj kćeri.

– Poveznica između “Dodira svjetla” i “Ždralovgrada” jest u tome da jedino od čega živimo i ono što ostaje iza nas jest ljubav – kaže autorica koja poručuje svima kako uvijek postoji svijetlo na kraju tunela.

– Znam da nismo na ovom svijetu slučajno, postoji taj duhovni svijet o kojem puno ne znamo. Sve što napravimo srcem, to su pravi odabiri i sigurno nismo pogriješili. Greške i krivnja ne postoje, nego samo postoje zadaci koji su nam dati – zaključuje autorica.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Osnovna škola Petrijanec uspješna je u Erasmus projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem kreativnih radionica, izrade panoa, kvizova i virtualne izložbe fotografija, Osnovna škola Petrijanec od 14. do 16. listopada obilježila je Erasmus dane.

Škola je tom prigodom javno objavila rezultate uspješno provedenog i realiziranog drugog po redu projekta Erasmus+ KA229. Trogodišnji projekt „European School Post“ počeo se provoditi u rujnu 2018. godine, a u njemu su sudjelovale i škole iz Turske, Grčke, Slovačke i Rumunjske.

Ciljevi projekta su bez obzira na situaciju s pandemijom COVID-a 19 u potpunosti ostvareni, ističu iz OŠ Petrijanec, čiji su učenici u tri godine sudjelovali na raznim mobilnostima.

– Neprocjenjiva iskustva, međunarodna poznanstva i prijateljstva, nezaboravna putovanja, novostečena znanja i vještine, osmjesi i zadovoljstvo na licima učenika i učitelja, dokaz su svrhovitosti projekta koji je možda iznjedrio neke buduće novinare, fotografe, spisatelje, povjesničare, avanturiste, učitelje… Učenje za život! – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje