Povežite se s nama

Kultura

Knjižnica Grada Preloga: među korisnicima pet puta je više žena, a čuvaju i jednu “zloglasnu” knjigu!

Studio VIPRO/KIČ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Rad malih narodnih knjižnica obilježen je izazovima na svakom koraku: od financiranja, prostora, osoblja, programa, ali i senzibilnosti osnivača za knjižničnu djelatnost.

Zbog tih izazova, male knjižnice pokazuju izuzetnu žilavost i sklonost inovaciji, brzim promjenama, prilagodbi i sposobnosti preživljavanja i u najkriznijim situacijama.

Virtualni svijet

– Uvidom u analizu podataka rada Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, vidljivo je da je unatoč prekidu u radu, posebnim mjerama ophođenja s građom i članovima te nedostupnošću pojedinih usluga poslovanje Knjižnice relativno stabilno te da je pandemija COVID- a 19 najviše utjecala na kategorije vezane za učenje i korištenje resursa koji su bili potencijalni prenositelji zaraze (računala, igračke, novine) – kažu iz Grada Preloga.

Nakon normalizacije stanja te navikavanja na tzv. nove normalne uvjete rada koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Preporukama za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa, korisnici su početkom svibnja prošle godine ponovo počeli koristiti sve usluge Knjižnice te u pojačanom broju dolaziti u prostore ustanove.

Plan i program rada za 2020. godinu doživio je minimalne preinake u načinu izvođenja programa koji su iz stvarnog svijeta preseljeni u virtualni te su time ostvarili više virtualnih posjeta nego iste manifestacije u 2019. kada su zabilježeni posjeti bili stvarni/fizički.

– Godina 2021. je proglašena Godinom čitanja pa se nadamo se da ćemo njome kročiti zajedno i hrabro, ali i s potrebnim oprezom. Stoga je važno imati na umu da vrijede protuepidemijske mjere uobičajene za javne prostore koje posjećuje puno ljudi: dezinfekcija ruku, držanje razmaka, nošenje zaštitne maske… Na sve to već smo se i naviknuli, tako da dolazak do omiljenih knjiga možemo smatrati sigurnim i ugodnim. U Knjižnici se jedino možete zaraziti – čitanjem! – poručuju iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga.

Iz povijesti

Preloška knjižnica je osnovana uz pučku školu 25. listopada 1903. u vrijeme mađarizacije i mađarske uprave, ali je osnivanje hrvatske knjižnice i čitaonice povezano uz djelovanje Hrvatske seljačke stranke nakon I. svjetskog rata. Nakon osnivanja, preloška knjižnica koja je djelovala u Hrvatskom narodnom domu bila je jednim od središta društvenoga i političkog života Preloga u međuratnom razdoblju. Knjižnica je nastavila djelovati i nakon II. svjetskog rata. Do 1993. godine radila je u lošim prostornim uvjetima, a tada je preseljena u nove prostore. Godina 2013. bila je prijelomna za rad i razvoj knjižnice jer je preseljena u nove moderno opremljene prostore u centru grada Preloga na adresi Glavna 33 te je postala dostupna i vidljivija svim kategorijama korisnika i članova.

Godina pandemije

U siječnju su objavljeni iznimno zanimljivi podaci povezani s radom Knjižnice tijekom lanjske godine u brojnim područjima. Što se tiče nabave knjižne i neknjižne građe, u 2020. godini tako je kupljeno 730 novih knjiga (85.000 kuna), otkupljena su 44 komada (4998,50 kuna), darovano im je 306 knjiga u vrijednosti od 24.648.40 kuna, a Knjižnica je dobila i 26 igračaka vrijednih 4000 kuna.

Pogledamo li posjete Knjižnici zbog posudbe, ustanova bilježi 6223 posjeta. Što se tiče virtualnoga svijeta, Knjižnica je ubilježila 4968 takvih posjeta. Manifestacijama je prisustvovalo daljnjih 8676, dok je eKatalog pregledan 4683 puta. Drugi zanimljivi podaci pokazuju da je najposjećeniji mjesec prošle godine bila veljača (1671 korisnik), najposjećeniji dan u tjednu četvrtak, a najposjećeniji sat 11 prijepodne. Što se tiče odnosa spolova korisnika, pomalo je razočaravajuć za muški spol, s obzirom na činjenicu da je 83,9 posto korisnika ženskoga, dok je preostalih samo 16,1 posto korisnika u 2020. bio muškoga spola. To je razlika od više od pet puta!

Najposuđenija knjiga bile su “Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić, koju su korisnici odabrali čak 64 puta. U Knjižnicu je vraćeno 12.748 knjiga, dok je iz nje posuđeno 13.120. Najčitaniji naslov među beletristikom tako je bio kriminalistički roman “Nešto je u vodi” Catherine Steadman, dok je u domeni publicistike najčitanija zbirka meditativnih priča “Čarobne svjetiljke” Davida Fontane. “Priče iz davnine”, koje smo već spomenuli, najčitanija su knjiga iz područja dječje književnosti, dok je među književnošću za mlade najčitaniji naslov bio “Harry Potter i kamen mudraca”. Među top knjigama iz zadnjih dvaju područja čitatelji će sigurno prepoznati i “Trojicu u trnju” Pavla Pavličića, “Vlak u snijegu” Mate Lovraka te “Duha u močvari” Ante Gardaša, kao i “Fahrenheit 451” Rayja Bradburyja, “Tajni dnevnik Adriana Molea 13 i 3/4” Sue Townsend te “Mi djeca s Kolodvora ZOO” Christiane F.

Pogledamo li sastav članova Knjižnice po kategorijama, najviše je odraslih (448). Djece je nešto manje (413), a još je manje mladih (193). Zaposlenih članova je 286, nezaposlena su 73, dok je umirovljenika 89. Studijsku učionicu Knjižnice koristilo je 25 korisnika, dok je 110 njih koristilo računalo za učenje. Čak 142 upita postavljena su za pisanje seminara i stručnih radova, dok je unutar same ustanove ostvareno 75 posudbi (korištenja građe). U vezi s drugim uslugama Knjižnice, igračke su korištene 464 puta, novine 13 puta, a zabilježeno je i jedno korištenje usluge “Čekam bus u Knjižnici”, koja se odnosi na kreativno i slobodno vrijeme za učenike Srednje škole Prelog i nacionalne manjine koje se provodi na kvalitetan način u Knjižnici za vrijeme čekanja autobusa. Usluga se provodi u suradnji s navedenom školom.

Visoka aktivnost

Usmjerimo li pozornost na manifestacije, održano je osam izložbi (pet virtualnih i tri uživo), 30 radionica (kvizovi, kreativne radionice, lov na blago, edukacije), deset predavanja (putopisi, projekti, edukacije), a četiri je puta u ustanovi održana i nastava. Posudbeni odjel Knjižnice veličine je od 190 kvadrata, korisnici se mogu koristiti računalima, kojih je osam, a fond Knjižnice uključuje 31.633 knjige. U ustanovi su djelovali i volonteri/volonterke Antonela (online pričaonice za djecu), Dora (dječje radionice i dezinfekcija građe), Dario (izrada ukrasa i drvenih dekorativnih elemenata), Hrvoje i Nina (uređenje Knjižnice). Oni su ukupno ostvarili više od 200 sati volonterskog rada.

Knjižnica surađuje na nekoliko projekata (Erasmus+, NAPLE, Naša mala knjižnica, ICARUS), a djelatnici su sudjelovali na raznim stručnim usavršavanjima (predavanja, webinari, konferencije, sastanci…) Lokalni partneri ustanove uključuju Dječji vrtić “Fijolica” iz Preloga (posjeti Knjižnici, projekti i poticanje čitanja od najranije dobi), OŠ Draškovec i Narodnu knjižnicu Virje (razmjena iskustva, benchmarking, odnosno usporedba učinka i poslovnih procesa), dok Knjižnica surađuje i s partnerima na projektima s međunarodnim predznakom.

Brojke upućuju na visoku aktivnost neovisno o uvjetima rada, no Knjižnici ipak želimo bolje radne uvjete i još bolje rezultate ove godine!

Priča o Enciklopediji

– Zbog čestih seoba i neprikladnih prostora u kojima je djelovala, naša Knjižnica se ne može baš pohvaliti velikom zbirkom starih i vrijednih knjiga. No, čega nemamo u broju, imamo u kvaliteti. Naime, peti svezak Hrvatske enciklopedije je zloglasna knjiga koju su nacisti dolaskom u Zagreb masovno palili. Gotovo je nemoguće naći komplet sa svih pet. Prva četiri sveska su u opticaju, ali peti… Peti je legenda i praktički sveti gral hrvatske enciklopedistike. Peti svezak su sačuvali jedino autori koji su radili na enciklopediji ili bliski suradnici i prijatelji uredništva koji su ga dobili na poklon “preko veze”. Ostali su spaljeni na lomači.

Pričao mi je tu priču gospodin Mate Ujević, koji je dobio ime po svom djedu Mati Ujeviću, uredniku spomenute Enciklopedije. I on se zaprepastio što imamo taj svezak. Naravno, on ima djedovu zbirku s potpisima autora. Baš je kul imati nešto ovakvo u zbirci. Svaka knjiga ima svoju povijest, ali ovo je knjiga koja je tu povijest stvarala. Mnogi ga žele ali samo ga nas nekolicina ima. Tu i tamo koji nikne na aukciji te postiže cijenu od 12.000 kuna nadalje. U trezoru naše knjižnice, u podrumu kojeg nemamo, čuvamo svih pet svezaka koje smo dobili donacijom dr. Matije Berljaka – objašnjava ravnateljica Knjižnice Maja Izabela Lesinger.

Kultura

Predstavljen program P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu kreiran prema željama mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele u utorak su prisustvovale predstavljanju programa P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu.

Program su predstavili programski direktor u P4 Nino Preložnjak, programski asistent Viktor Ožeg te voditelji i voditeljice pojedinih programa Brankica Ledinski, Dominik Svetec, Tim Hrvaćanin i Maja Kućar.

– Ponosna sam na činjenicu što je P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu postalo inkluzivno mjesto s programom koji rade mladi za mlade. Riječ je o trogodišnjem i kontinuiranom radu te suradničkom upravljanju Grada Varaždina s Udrugom mladih V.U.K. Udruga mladih V.U.K. ove je godine dobila institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva RH, a Grad Varaždin je odlučio istim iznosom pratiti i dati podršku V.U.K.-u za realizaciju programa za mlade i nezavisnu kulturu – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Programski direktor u P4 Nino Preložnjak istaknuo je da su nova sezona i program P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu u 2021. godini kreirani prema potrebama i željama mladih ljudi.

– Svoje potrebe i želje mladi su izrekli u istraživanju u kojem je sudjelovalo njih više od 1600, a P4 crew direktno je razgovarao s mladima kako unaprijediti program te im ponudio da sami kreiraju i vode dio programa u P4. Rezultat svega je suvremen program za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu koji se dijeli na cjeline KULTUR4, R4DIONICA I DOKOLIC4 (slobodno vrijeme i festivali). I to nije sve! Od ove godine svi zainteresirani i zainteresirane mogu postati P4 LOJALCI ili P4 LOJALKE i biti dio P4 programa vjernost – otkrio je Preložnjak.

Nova sezona u P4 bit će otvorena u ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine.

I u 2021. godini P4 nastavlja biti mjesto gdje će mladi imati priliku informirati se o projektima i programima vezanima za obrazovanje, mobilnost, volontiranje i kreativno izražavanje, podržati i pratiti programe iz područja nezavisne kulture od lokalne do međunarodne razine te sudjelovati u aktivnostima (kreativnim, kulturnim, edukativnim, slobodno vrijeme) namijenjenima isključivo njima.

P4 od 2021. godine otvara zajednički prostor (Podrum i Dvorište) za svakodnevni boravak i rad (co-working space). 

Nastavite čitati

Kultura

Krajem travnja humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka vlč. Tihomira Kosca i suradnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije na čelu s predstojnikom vlč. Tihomirom Koscem najavljuje humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka „U Sveti čas – vlč. Tihomir Kosec i suradnici“, koji će se održati u petak, 30. travnja u 19.30, u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Koncert će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz COVID-19 pandemiju. U nastanak ovog nosača zvuka uključen je cijeli niz mladih ali i već stasalih, renomiranih glazbenika, aranžera, likovnih umjetnika i dizajnera koji su mu, ugradivši u njih dio sebe, dali konačni identitet.

Dodajmo kako će sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5 plus“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji, ističu iz Varaždinske biskupije.

Dodajmo da su gosti na koncertu vlč. Petar Mlakar, Alan Hržica i Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati