Povežite se s nama

Tema dana

Koalicija HNS-a i HDZ-a bila bi pogubna za obje stranke

Objavljeno:

- dana

Mario Habek, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Varaždinske županije

Je li zapala u krizu koalicija SDP-a i HNS-a, osobito u Varaždinskoj županiji? O suradnji koalicijskih partnera razgovarali smo s Marijem Habekom, saborskim zastupnikom i predsjednikom SDP-a Varaždinske županije.

No, prvo smo ga pitali je li u zemlji napravljen kakav iskorak u odnosu na kraj 2011. godine, iako je odgovor jasan ako se pogledaju statistički pokazatelji poput broja nezaposlenih i uzastopnog pada BDP-a.

Reforme ne izostaju

Neki vele da i nije tako loše, ali da su očekivanja građana (pre)velika. Što vi velite, odnosno što možemo očekivati?
Točno je da su na početku mandata ove Vlade stvorena prevelika očekivanja, a s obzirom na nasljeđe koje smo imali, ekonomsku krizu kod nas i u zemljama u našem okruženju, posebice našim najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima poput Slovenije i Italije, realno nije bilo moguće očekivati brza poboljšanja. Iz današnje perspektive, možemo reći da su možda neki procesi trebali biti brži, da smo strukturne reforme trebali brže provoditi. Problema je još puno, nezaposlenost je svakako jedan od najtežih, ali svi podaci pokazuju da gospodarski pad usporava te da bi iduća, 2014., trebala biti godina preokreta i rasta BDP-a. To predviđa Vlada, a ovih dana u medijima takva očekivanja iznose i nezavisni ekonomisti, guverner Hrvatske narodne banke, pa Svjetska banka i drugi. Potpredsjednik Vlade Grčić nedavno je prezentirao cijeli niz privatnih investicija koje bi u idućoj godini trebale otvoriti nova radna mjesta, prema najavama samih investitora koji su se obratili Agenciji za investicije i konkurentnost. U mandatu ove Vlade napravljen je i veliki iskorak u korištenju EU fondova, a 2014. nam donosi još više bespovratnih sredstava. Na nama je da te prilike iskoristimo što bolje.
Zašto se nije postiglo više? Zašto izostaju rezovi i reforme? Racionalizacija javne potrošnje, prije svega javne uprave? I dalje, primjerice, imamo više lokalnih jedinica nego neke veće zapadnoeuropske zemlje.
Dvije godine nisu dovoljne za rješavanje nagomilanih problema u razdoblju prethodne vlasti, ali da je pokrenuto i provedeno puno toga što ide na dobrobit hrvatskog gospodarstva i bolji život građana, bit će sve vidljivije. Ne bih se složio da reforme izostaju, dapače reforme provodimo, može se jedino govoriti mogu li biti brže ili ne. Cijeli niz reformskih mjera je u provedbi, ukidanje i smanjivanje parafiskalnih nameta, legalizacija bespravno sagrađenih objekata, suzbijanje crnog tržišta najma nekretnina, pospješenje javne nabave, objedinjavanje socijalnih naknada, centralni obračun plaća u državnoj upravi, reorganizacija državnih institucija itd. A i što se tiče jedinica lokalne samouprave, na temelju stručnih podloga pripremaju se izmjene odgovarajućih zakona koji definiraju njihove nadležnosti i usklađivanje s njihovim fiskalnim kapacitetima.
Kako vidite optimalan ustroj Hrvatske? Jesu li to i dalje županije, regije? Koliko bi po vama potonjih trebalo biti? Oko toga se lome koplja i u koaliciji…
Optimalan je onaj ustroj u kojem građani mogu zadovoljiti sve svoje potrebe, a da se javni novac troši na najbolji mogući način. Neke male općine uspjele su se razviti, ali ima dosta i onih u kojima glavnina novca odlazi na plaće načelnika i administrativnog osoblja. Stoga je nužno uskladiti fiskalni kapacitet jedinica lokalne i regionalne samouprave s njihovim mogućnostima. Novac građana mora se racionalno trošiti. Te odgovornosti svi moramo biti svjesni.

JPP je bio skup

Što biste izdvojili kao pozitivno zadnje dvije godine na sjeverozapadu Hrvatske, posebice Varaždinskoj županiji?
Bez obzira na krizu, u Varaždinsku županiju stiglo je nekoliko stotina milijuna pomoći od Vlade za razne projekte. Spomenuo bih prijevoz srednjoškolaca, JPP za već izgrađene građevine u školstvu, dodjela sredstava jamstvenog fonda za prerađivačku industriju, energetsku obnovu zgrada javnog sektora za pet srednjih škola i učenički dom, pomoć ŽUC-u te mnoge druge projekte.

Pratimo sve što se događa i znat ćemo reagirati na sve

Je li bilo opravdano i nužno utući gotovo milijardu kuna u proširivanje osnovnih i srednjih škola nakon kojih su mladi zajedno s roditeljima na burzi ili iščekuju plaće koje su u prosjeku debelo ispod državnog prosjeka?
Kada biste danas pitali roditelje učenika koji pohađaju jednosmjensku nastavu da li bi htjeli da im djeca idu popodne u školu, mislim da biste unatoč svemu dobili jasan odgovor da je jednosmjenska nastava odlična. Kada biste ih isto tako pitali da li bi htjeli da su naše škole iste kao u Lici, Slavoniji ili Kordunu, mislim da biste i tu dobili jasan odgovor. Kada biste ih pitali da li su ponosni na svoju djecu koja mogu pohađati centre izvrsnosti, koja mogu osvajati visoka mjesta na natjecanjima iz informatike, koja imaju jedan od najboljih školskih standarda u Hrvatskoj, opet biste dobili jasan odgovor. Projekt JPP-a je bio skup, ali je dao i izvrsne rezultate i dok su drugi čekali, naša županija je odradila veliki posao. To što naša djeca imaju tako visok standard u obrazovanju sigurno nije proizvelo nezaposlenost. A mislite li da bi nemotivirani nastavnici postizali tako dobre rezultate u obrazovanju u Varaždinskoj županiji? Meni je drago da je Vlada prepoznala kvalitetu odrađenoga posla u Varaždinskoj županiji i da je odlučila pomoći općinama i gradovima preuzimanjem dijela financijskog tereta te na taj način omogućila da te novce usmjere u socijalu ili gospodrarstvo.
Jeste li se sa svojim partnerima u HNS-u dogovorili da se u JPP više ne ide bez prethodnog jasnog izračuna i je li to uistinu najbolja opcija?
Još uvijek smatramo da je JPP model koji može pokrenuti gospodarstvo, ali i podići kvalitetu života u našim općinama i gradovima i da će svaki takav projekt biti transparentan i ekonomski isplativ.

SDP i HNS – korektno

Čini se da se SDP i HNS u Varaždinu slažu samo kad treba namjestiti direktora u neko gradsko poduzeće ili odjel. Osobno mi je zlo kada vidim da se imena budućih znaju i prije raspisivanja natječaja. Kako na to gledate?
Moram priznati da ni sam nisam sretan zbog toga i već sam više puta upozoravao na takve stvari, naravno ako postoje, a koje nisu dostojne imidža SDP-a. No moram naglasiti da je Gradska organizacija Varaždin samostalna u svome radu, da ima svoga predsjednika koji vodi stranku i koji je odgovoran za sve uspjehe, ali isto tako i loše poteze koji smetaju varaždinskoj javnosti. Ja uvijek cijenim i podržavam vrijedan rad i znanje bez obzira na stranačku pripadnost, što sam u mnogo navrata i dokazao.
Kako biste ocijenili suradnju s HNS-om na nacionalnoj, a kako na lokalnoj razini, osobito u Varaždinskoj županiji?
Ja bih podsjetio da suradnja SDP-a i HNS-a u Varaždinskoj županiji traje korektno cijeli moj mandat na čelu županijske organizacije i da smo zajednički odnijeli mnoge političke pobjede. Naša suradnja je pozitivan primjer i za suradnju na nacionalnoj razini koja je dobra, korektna i na korist građanima. Naravno da ponekad dolazi i do određenih razmimoilaženja, ali uz dogovaranje i međusobno uvažavanje, stvari se uvijek mogu popraviti. Usudio bih se reći da ova koalicija SDP, HNS, HSU, IDS i manjinske stranke funkcionira odlično.
Prvi javni spor u Varaždinu zbio se oko statusa HNK. Je li zbog toga Martinčević u nemilosti pa joj se otkazuju sastanci u Zagrebu kao kod ministra Dončića?
Ja opet to ne bih nazvao sporom. Svima nama u Varaždinskoj županiji bilo je stalo da HNK Varaždin stekne status nacionalnog kazališta i svi smo mi raspravljali u Saboru i u konačnici digli ruku za tu odluku, Marijan Škvarić, i Milorad Batinić, i Dubravko Bilić, i ja, ali nitko nije pokušao to prezentirati kao svoj projekt. To je dio programa koalicije i tu nema nikakvih problema. I dalje ćemo svi zajednički raditi za dobre projekte iz naše županije i tu ne vidim sukob niti s gđom Martinčević niti s nekim od kolega iz HNS-a. Što se tiče sastanka kolegice Martinčević kod ministra Dončića, niti sam ga ja dogovarao niti odgađao. Ministar Hajdaš Dončić je moj prijatelj, ali mi ne pada na pamet određivati mu termine za sastanke u ionako pretrpanom dnevnom rasporedu.
Dakle, nema razmimoilaženja SDP-a i HNS-a?
SDP i HNS se ne razilaze. Ja moram reći da je SDP i u Varaždinskoj županiji, ali i u Hrvatskoj jedinstveniji nego ikad i da s naše strane ne prijeti nikakva opasnost za razmimoilaženja. Isto tako sam siguran da će i HNS pokazati jedinstvenost u vremenu koje dolazi tako da možemo građanima jamčiti završetak svih započetih projekata na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.
Ipak se naslućuje približavanje HDZ-a i HNS-a, osobito u Varaždinskoj županiji?
Još jednom ističem da SDP i HNS funkcioniraju dobro kao partneri i da mi se ovaj čas čini nevjerojatnim da bi mogla nastupiti takva neprincipijelna i trgovačka koalicija. Bilo bi to pogubno i za HNS i za HDZ koji bi time samo pokazali da im u interesu nije dobrobit građana nego dobrobit pojedinih političara. Još jednom ističem da ne vjerujem u takve scenarije, ali mi u SDP-u pažljivo pratimo sve što se događa na političkoj sceni i znat ćemo reagirati na svaku situaciju.

Imao probleme s pozicioniranjem kadrova

Izuzme li se gradonačelnik Ludbrega, niti jedan esdepeovac iz Varaždinske županije nije na značajnijem mjestu u Zagrebu. Kako to? Je li bilo trgovine?
Ja mislim da se na to treba ipak gledati malo drugačije. Ja sam već drugi mandat u Saboru, a sada je i gradonačelnik Ludbrega postao saborski zastupnik. Pored toga uspjeli smo u mome mandatu izgraditi i nekoliko mlađih ljudi, poput zamjenika župana Alena Kišića koji je odlično krenuo na novoj funkciji, te zamjenika gradonačelnika u Lepoglavi Hrvoja Kovača i Novom Marofu Mladena Smoljanca, koji je ujedno i uspješan ravnatelj Bolnice Novi Marof. Božidar Šafran direktor je Viatela d. o. o. u Zagrebu (tvrke u sklopu Hrvatskih cesta), Alenka Car ravnateljica Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. SDP Varaždinske županije je dugo godina imao probleme s pozicioniranjem svojih kadrova, ali sada se to polako mijenja i naši kolege već rade na važnim mjestima u državnim tijelima. Nije samo problem bio u pozicioniranju stranke nego i u ljudskim potencijalima koje tek u zadnje vrijeme osnažujemo kvalitetnim i obrazovanim ljudima tako da će u budućnosti biti i sve više naših kolega na važnim mjestima.

Izvor:
Foto:

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje