Povežite se s nama

Život i društvo

“Kod željezničkog kolodovora okupljajuje se alkoholizirane osobe koje remete javni red i mir”

Objavljeno:

- dana

Problemi u 2. Mjesnom odboru

U prostorijama 2. Mjesnog odbora u Varaždinu, 2. Temeljni ogranak HDZ-a sazvao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio probleme koji ih muče.

Jedan od problema je sigurnost kod željezničkog kolodvora u Varaždinu.

– Ograničenje brzine je 40 kilometara na sat, ali vozači to ne poštuju. Međutim, kontrola nema, a svakodnevno preko pješačkih prijelaza prelazi velik broj učenika, umirovljenika – rekao je Mario Podobnik, predsjednik II. Temeljnog ogranka HDZ.

Također Podobnik je istaknuo kako je opća sigurnost osjetno pala u zadnjih nekoliko godina.

– Oko kolodvora okupljaju se osobe koje su najčešće alkoholizirane te remete javni red i mir. U posljednjih godinu dana dogodila su se dva razbojništva nad djelatnicima Tiska – dodao je i predložio da bi policijska uprava trebala pojačati kontrolu prometa i ponovno vratiti pozornika koji je bio zadužen isključivo za širi prostor željezničkog kolodvora ili postaviti video nadzor na spomenutoj lokaciji.

– HDZ će uputiti inicijativu prema Gradu i PU varaždinskoj – rekao je Podobnik.

Gužve

Istaknuo je da je nužno pronaći adekvatno prometno rješenje za gužve kod Kućanske rampe.

– Predlažemo da se organizira tribina na koju će se pozvati relevantni predstavnici ministarstava te ih upoznati s problematikom, i inicirati rješenje problema. Također za to se mogu koristiti EU fondovi– zaključio je Podobnik.

 

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje